Ameriški znanstveniki so ugotovili, da s kolesarjenjem za približno 50 % zmanjšate tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni. Foto: Alenka Ropret
Ameriški znanstveniki so ugotovili, da s kolesarjenjem za približno 50 % zmanjšate tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni. Foto: Alenka Ropret
Mestni vrvež
Lepo vreme lahko izkoristite, da se s kolesom odpravite po opravkih. Foto: BoBo

Ravno tako vpliva na dobro počutje in izboljšanje psihofizične kondicije, zato je primerno za aktivno preživljanje počitnic ter ga priporočajo tudi starejšim, so zapisali na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana.

Na izlet s kolesom v družbi prijateljev
V društvih se lahko pozanimate, ali organizirajo kakšen skupinski izleti ali pa se s prijatelji organizirate in ob lepem vremenu krenete na izlet s kolesi namesto z avtomobilom ali avtobusom. Vseeno pa ne precenite svojih zmožnosti in pred daljšimi pohajkovanji preverite svoje zmožnosti na krajših izletih.

Leta niso ovira
Z upokojitvijo se ritem življenja bistveno spremeni, s tem pa se poveča tudi skrb za zdravje. Leta niso omejitev za kolesarjenje, vsak lahko sede na kolo, če se počuti za to zmožnega. Kolesarjenje ima nešteto prednosti pred uporabo avtomobila, saj vam ni treba stati v vrstah na avtobusu in čakati na njegov prihod. Lahko greste kadar koli in niste omejeni s časom, poleg tega je vožnja tudi sproščujoča, ne izgubljate časa z iskanjem primernega parkirnega mesta, pa še ugodno je, saj za kolesarjenje ne potrebujete goriva. Raziskave kažejo, da kolesarjenje ugodno vpliva na zdravje in počutje.

S kolesarjenjem okrepimo zdravje
Ameriški znanstveniki so ugotovili, da s kolesarjenjem za približno 50 % zmanjšate tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni. Tudi če se spopadate z artritisom ali čezmerno telesno težo, je to odlična vadba, saj z njo ne obremenjujete sklepov, ampak jih utrdite in pridobite mišično maso. Izberite teren, ki od vas ne zahteva pretiranih naporov. Kolesarjenje je ravno tako koristno za vse, ki trpite za bronhitisom ali astmo. Poleg tega je še zabavno in razgibano. Poti za kolesarjenje lahko najdete kjer koli ali na vasi ali v mestu, saj to ni običajna vadba, pri kateri ste vezani na telovadnico, saj ste ves čas v naravi in ne v zaprtem prostoru. Če le trikrat na teden skočite na kolo in se nadihate svežega zraka, naredite veliko za zdravje.

Na dopust vzemite kolo
Kolesarjenje je tudi odličen način preživljanja dopusta, saj tako najbolje spoznate ljudi in kraje, kjer počitnikujete. Če greste na dopust v Prekmurje, se sproščate s pogledom na polja pšenice in mimogrede obiščete še kakšno lokalno znamenitost, po vinorodni Dolenjski vas bo pot vodila med zidanicami, na Gorenjskem občudujete vršace in se na katerega tudi povzpnete – peš ali s kolesom, če ste kondicijsko dobro pripravljeni, na Primorskem izberete pot ob morju in čez Sečoveljske soline. Povsod je kaj zanimivega in zagotovo je bolje opazovati svet s kolesa kot iz avtomobila. Na voljo so tudi izposojevalnice koles, tako da vam ni treba vedno jemati s sabo svojega kolesa, kar bistveno olajša potovanje.

Veliko je razlogov, da sedete na kolo – nove izkušnje, novi pogledi na svet, prijatelji in seveda odlična postava, zato resnično ni razlogov, da bi se tovrstnemu načinu rekreacije izognili. Kolesarjenju se izognite le, če vam je zdravnik to izrecno prepovedal, saj so skrbi za razne poškodbe po besedah strokovnjakov odveč. Poleg tega, da nekaj naredite zase, vam bo hvaležna tudi narava.

Če že dolgo niste sedli na kolo oziroma ste pred odločitvijo, da bi si kupili novega, bo najbolje, da se dobro posvetujete s prodajalcem, saj obstaja na trgu cela zbirka različnih koles z različnimi oblikami sedežev, ogrodji iz različnih materialov, skratka, izberite tistega, ki najbolj ustreza vam in vašim potrebam. Premislite, kakšne razdalje nameravate delati s kolesom in kako pogosto boste sedli nanj. Zdaj pa le pogumno novim odkritjem naproti, pa dobro je imeti v mislih rek, da je previdnost mati modrosti.