Bolezen se najpogosteje pojavi med 20. in 40. letom, kar 70 odstotkov bolnikov pa je žensk. Foto: Freedigitalphotos.net
Bolezen se najpogosteje pojavi med 20. in 40. letom, kar 70 odstotkov bolnikov pa je žensk. Foto: Freedigitalphotos.net
Dva izmed simptomov multiple skleroze sta težave z očmi in velika utrujenost. Foto: freedigitalphotos.net

Multipla skleroza je najpogostejše nevrološko obolenje med mlajšimi odraslimi osebami med 20. in 40. letom starosti. Le redko diagnozo multiple skleroze postavijo osebi, mlajši od 12 let, ali starejši od 55 let. Pogosteje se pojavlja pri ženskah, med obolelimi jih je kar 70 odstotkov. Bolezen se pojavlja predvsem na severni polobli, medtem ko je v tropskih predelih in na Daljnem vzhodu zelo redka.

Simptomi bolezni so velika utrujenost, težave z vidom, oslabelost udov, motnje občutka, motnje mokrenja in tudi motnje ravnotežja.

Kot piše na spletni strani ambulante za multiplo sklerozo, bolezen v 90 odstotkih povzroča težko in najtežjo invalidnost. Bolezen je neozdravljiva, zdravniki lahko bolnikom pomagajo le pri blažitvi težav, ki so posledica že nastalih okvar in poškodb.

Vzrok bolezni ostaja neznan
Strokovnjaki kljub napredku medicine in novim terapijam še vedno niso odkrili vzroka bolezni, ocenjujejo pa, da je najverjetneje sprožilni dejavnik kombinacija vplivov okolja, genske predispozicije in virusnih dejavnikov. Večina bolnikov ima cikluse menjav poslabšanj in izboljšanj, nekateri pa imajo napredujočo obliko bolezni.

Najpogostejša oblika bolezni je recidivno-remitentna, ki se pojavi pri približno 60-80 odstotkih obolelih. Ta oblika bolezni se lahko pri 40 odstotkih bolnikov spremeni v sekundarno napredujočo obliko. Pri tej obliki se še vedno dogajajo zagoni bolezni, vendar so faze izboljšanja zelo šibke, stanje bolnika po zagonu se nikoli ne povrne na stanje pred zagonom. Druga oblika je, kot piše na spletni strani Združenja multiple skleroze Slovenije, kronično napredujoča oblika bolezni, kjer se znaki vsakih šest mesecev znaki slabšajo, vmesnih izboljšanj pa ni.

Kar se tiče zdravil, zdravljenje primerljivo s tujino
Po oceni specialistov je zdravljenje bolnikov z multiplo sklerozo pri nas in v tujini relativno primerljivo, ko govorimo o zdravilih, ki so jim na voljo, stanje pa je precej drugačno, ko gre za celostno obravnavo bolnika. Zelo pomembno vlogo pri ohranjanju visoke kakovosti življenja bolnikov igrata redna telesna vadba in zdrav življenjski slog.

Za obvladovanje simptomov multiple skleroze so na voljo terapije z različnimi zdravili: imunosupresivi, interferoni, glatiramat acetatom, imunoglobulini in biološkimi zdravili.

Prihajajo nova zdravila
V zadnjem času se zdravniki trudijo, da bi bolniki, ki se zdravijo s terapijo prvega reda, kamor spadajo betaferon, kopakson in drugi, ter se jim stanje slabša, čim prej začeli dobivati terapijo drugega reda. Pred dvema letoma so začeli pri primernih bolnikih uvajati peroralno zdravilo fingolimod, ki pomaga blažiti hujše oblike bolezni. Z njim zdravijo bolnike, ki imajo ob zdravilih prvega reda še vedno zagone bolezni.

Z zdravili drugega reda je pri nas zdravljenih nekaj deset bolnikov in izkušnje kažejo, da so zdravila učinkovita in varna. Bolniki imajo s temi zdravili manj zagonov, stabilno nevrološko prizadetost in bistveno boljšo kakovost življenja kot pred zdravljenjem.

Letos sta bili registrirani dve novi zdravili za zdravljenje multiple skleroze, teriflunomid in dimetil fumarat, ki ju zdaj strokovnjaki uvajajo v zdravljenje. Njuna velika prednost je oralna uporaba v obliki tablet.