Kokosovo olje enako nezdravo kot maslo ali svinjska mast
Nasičene maščobe povišujejo "slabi holesterol" (LDL)
Objavljeno: 16. junij 2017 ob 16:24
Dallas - MMC RTV SLO

Kokosovo olje
Po ugotovitvah ameriških znanstvenikov je 82 odstotkov maščob v kokosovem olju nasičenih. Foto: Reuters
Transport kokosov v Indoneziji
Za liter hladno stiskanega kokosovega olja je potrebno okoli 20 srednje velikih oziroma en kilogram težkih zrelih kokosov. Foto: Reuters

Kokosovo olje naj bi bilo zaradi visoke vsebnosti nasičenih maščob, ki povišujejo t. i. slabi holesterol, enako nezdravo kot svinjska mast ali maslo, so ugotovili ameriški znanstveniki.

Kokosovo olje je bogato z nasičenimi maščobami, ki povišujejo holesterol nizke gostote (LDL) oz. t. i. slabi holesterol, je ugotovila nevladna organizacija Ameriško srce (American Heart Association), poroča BBC.

Glede na nedavno raziskavo je v kokosovem olju 82 odstotkov maščob nasičenih, medtem ko je nasičenih maščob v maslu 63 odstotkov, v goveji masti 50 odstotkov ter v svinjski masti 39 odstotkov.

Kokosovo olje številni trgovci oglašujejo kot zdravo, saj naj bi maščobe v njem na človeški organizem delovale bolje kot druge nasičene maščobe, vendar znanstveniki opozarjajo, da za to ni relevantnih študij, poroča BBC.

Protislovni zdravstveni nasveti
Uživanje živalskih maščob, kot je svinjska mast, naj bi bilo za človeško telo načeloma slabše kot uživanje rastlinskih maščob, kot je oljčno olje. Ta teorija je osnovana glede na vsebnost nasičenih maščob oz., nadgrajena, na razmerju med nujnimi (esencialnimi) nenasičenimi maščobami; več ko je nasičenih maščob, slabši naj bi bil izdelek za uživanje.

Nasičene maščobe naj bi dvigovale raven slabega holesterola, ki lahko maši žile in zvišuje tveganje za srčne bolezni ter kapi.

Zagovorniki kokosovega olja sicer trdijo, da je zaradi mešanice različnih maščob to vendarle zdravo za uživanje, vendar Ameriško srce ugovarja, da za to ni relevantnih študij.

Zdrave alternative
Študija poudarja, da je zamenjava nasičenih maščob z bolj zdravimi alternativami enako učinkovita kot zdravila za nižanje holesterola - česar pa sicer ne potrjuje nekatere druge raziskave, ki poudarjajo predvsem pomen dednega nagnenja k nalaganju odvečnega hiolesterola na stene žil.

Človeški organizem vendarle potrebuje maščobe, saj te vsebujejo esencialne maščobne kisline, ki telesu pomagajo absorbirati vitamine A, D in E.

"Priporočamo zamenjavo nasičenih maščob z nenasičenimi v vsakodnevni prehrani - namesto masla uporabljamo olje in uživamo hrano, kot so avokado, mastne ribe, oreščki in semena, namesto z nenasičenimi maščobami bogatih živil, kot so torte, keksi, čokolade in mastno meso," meni Victoria Taylor iz organizacije Britansko srce (mimogrede, omenjeni "slabi" izdelki so prdevsem izdelki z zaradi načina obdelave povišano ravnjo transmaščob).

Slabi in dobri holesterol
Holesterol je vosku podobna snov, ki je ključna sestavina živalske celice. Iz njega v telesu nastanejo številne druge snovi, ki so nujne za življenje, med drugim tudi nekateri hormoni.
Holesterol nastane v jetrih, telo pa ga lahko dobi tudi s hrano, holesterol definira portal eZdravje, ki ga upravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Holesterol, ki vsebuje lipoprotein z nizko gostoto, naj bi bil slab, ker se lahko nabira v žilnih stenah ter pripomore k razvoju strdkov, zaradi katerih lahko pride do srčnega napada in/ali kapi.

Holesterol, ki vsebuje lipoprotein z visoko gostoto, naj bi bil dober, ker lipoproteine z nizko gostoto odplavi v jetra, ki jih razgradijo.

J. R.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
seba goričan
# 16.06.2017 ob 17:18
bolj neumnega članka pa že dolgo ne
PLO
# 16.06.2017 ob 16:55
več kot polovico takih študij plačujeta prehrambena in farmacevtska industrija
Resnica123
# 16.06.2017 ob 17:16
Lepo vas prosim, manj sladkorja in enostavnih OH in več nasičenih maščob in bomo vsi bolj zdravi. A je to slučajno plačan prispevek?
Jarik
# 16.06.2017 ob 17:26
Nič jest, to je najbolj zdravo.
popocatepetl
# 16.06.2017 ob 17:25
Maslo je postalo "nezdravo" takrat, ko so iskali poti, kako na tržišče spraviti packarijo, ki se ji reče margarina. Svinjska mast pa je itak edina maščoba, ki jo lahko segrevaš in ni škodljiva. Do sedaj nisem uporabljala kokosovega olj,a če pa je enako zdravo kot maslo, pa ne more biti slabo.
Resnica123
# 16.06.2017 ob 17:23
Gledam koliko nutricionistike ima v študiju zdravnik: praktično nič. Ljudje smo očitno bolj podučeni in se ob prehrambenih piramidah, ki še vedno visijo na stenah hodnikov (tudi diabetičnih) oddelkov le še pošteno nasmejemo.
mike_casper
# 16.06.2017 ob 17:25
Jaz sem na svinjski masti gr zrasto. Lepo vas prosim. Samo v mejah normale cimbolj raznovrstno pa bo vse ok.
Jarik
# 16.06.2017 ob 17:28
Oz., ne živet v USA, to je najbolj zdravo. In ne brat njihove članke, ter njihove prevode, kot je ta zgoraj.
ga_moram_imet
# 16.06.2017 ob 17:20
Samo da je coca-cola kull.
Lublanski
# 16.06.2017 ob 17:39
Dej nej še mal njihovo arašidovo maslo raziščejo k ga povprečna ameriška družina poje kilo na dan .. med m'cd obroki ...
digger
# 16.06.2017 ob 17:33
Po načelih LCHF prehrane dnevno požrem 8 jajc (4 zjutraj, 4 pred spanjem), na dan požrem do 80 g čistega surovega masla (torej na teden čez pol kile :)), ostali del jedilnika zapolnim z mesom (najraje z mastnim rdečim mesom) ter zelenjavo.

Krvna slika fenomenalna, počutje fenomenalno, možgani delajo fenomenalno.

Ta stari se še zmeraj filajo z ''zdravimi'' OH, zraven pa statini za zniževanja holesterol. Bog ne daj da bi pojedli eno jajce na dan, ker je zdravnik rekel da ima polno holesterola :)

Sestava prehrambene piramide je verjetno en izmed največjih nategov v sodobni zgodovini človeštva
Bivši uporabnik
# 16.06.2017 ob 17:15
"Kokosovo olje enako nezdravo kot maslo ali svinjska mast".... S takimi naslovi lahko danes prepričate zgolj še indolentne in tozadevno neizobražene buhteljčke....V dobro plačane izmišljotine o dobrih OH in slabih maščobah, verjeme čedalje manjše število ljudi... Konec koncev je ta paradigma naredila v zadnjih 40ih letih strahotno škodo milijonim širom sveta...
gispa
# 16.06.2017 ob 17:29
Kot da vi pa veste, kaj je res in kaj ni. Eni pravijo tako, eni drugače, tretji spet nekaj vmes itd. itd. Nepoučeni smo oz. včasih so podatki, ki jih dobimo napačni in zavajujoči. Zdaj pa kaj verjeti?

Sem mnenja, da je najboljša pri teh stvareh zmernost, največji problem pa sta onesnaženo okolje in genetsko predelana hrana. Hvala bogu imamo doma velik vrt, da imamo vsaj sadje in zelenjavo nepredelano. Je pa ravno tako vpliv okolja, vode, zemlje in zraka, ki so na žalost onesnaženi. Tako da kljub temu, da gojimo svojo zelenjavo, še vedno vase dobimo kakšno sranje.
Ribe imam zelo rad, čeprav se zavedam, kaj zraven še dobim vase. Mogoče so sladkovodne še vedno boljše kot morske, ne vem?
Snežinkica
# 16.06.2017 ob 16:35
Ah, lepo vas prosim, mit o škodljivosti holesterola in maščob nasploh je že davno ovržen, edini, ki ga še furajo so farmacevti, da bi služili denarce z zdravili za povečan holesterol in v ta namen čedalje bolj znižujejo priporočljive vrednosti. Priporočam knjigo Davida Perlmutterja Požgani možgani, ki te zadeve lepo razloži in obenem pokaže na glavnega krivca slabega prehrane in posledično slabega zdravja - SLADKOR v vseh oblikah.
kazz
# 16.06.2017 ob 23:30
"Sam prisegam na hranljivo, uravnoteženo prehrano, ki pa izloča žitarice in fižol. "

Kakor komu paše, ampak fižol je super hrana. Npr. če ješ malo ali nič mesa, je fižol nujen na jedilniku. Včasih, sploh med vojno, ko ni bilo mesa ali je bilo samo za nedeljo, je bil fižol ključen element za preživetje.
Pastafarian
# 16.06.2017 ob 19:26
Življenje z minimalcem je garantirano 999x bolj škodljivo...
zozozo
# 16.06.2017 ob 17:45
Človeški organizem pa vendarle potrebuje maščobe, saj te vsebujejo esencialne tolščne kisline, ki telesu pomagajo absorbirati vitamine A, D in E.

Ma kdo prepisuje te članke?

Ne moreš verjet, človek rabi maščobo za živet? In maščobnim kislinam se reče "tolščne"? Mogoče na proteini.si res tako pišejo, in domnemam, da je tisto vrhunec naravoslovne izobrazbe novinarja..

Vem, da bojo eni obrtožili FDV, ampak to ni problem FDV-ja, ampak osnovnošolske izobrazbe.
dante123
# 16.06.2017 ob 18:02
Za liter hladno stiskanega kokosovega olja je potrebno okoli 20 srednje velikih oziroma en kilogram težkih zrelih kokosov.

Bedarija ali spet obupen prevod?
Unspoken
# 16.06.2017 ob 23:14
Sicer pa na koncu koncev ni tako težko ugotovit, kaj je zdravo in kaj ne. Obstajajo takoimenovane modre cone (kakšnih 5 jih je po svetu), kjer je največ 100 + letnikov na število prebivalcev. Ko so šli raziskovalci odkrivat, kaj je tisto, kar jim pomaga do visoke starosti, bi lahko strnili v nekaj točk:
- odnos do življenja in najti smisel
- zmerno gibanje (ne, ne rabite hodit tečt in na fitnes, dovolj je urca zmernega sprehoda na dan)
- v velikem procentu rastlinska prehrana (veliko zelenjave, sadja, osnova večinoma v škrobnati hrani - gomoljnice, žita, stročnice...).
https://bluezones.com/2016/11/power-9/
Mitja80
# 16.06.2017 ob 18:52
Vse s čemer se pretirava postane nezdravo. In tukaj mislim pretiravanje v + in v -. To je na kratko smisel vse prehrane.
buco15
# 16.06.2017 ob 18:33
Jem tisto kar mi takrat paše! Pa naj bo to odojek, pizza ali pa kumarice! Počutim se odlično, povhen energije in popolnoma zdrav
Vrhovni
# 16.06.2017 ob 18:19
Katera panika glede nezdrave hrane bo pa naslednji mesec moderna?
čik
# 16.06.2017 ob 17:26
bemumast
COP
# 16.06.2017 ob 19:28
Po načelih LCHF prehrane dnevno požrem 8 jajc (4 zjutraj, 4 pred spanjem), na dan požrem do 80 g čistega surovega masla (torej na teden čez pol kile :)), ostali del jedilnika zapolnim z mesom (najraje z mastnim rdečim mesom) ter zelenjavo.

Grozljivo, kaj nekateri zmečejo v sebe in se s tem še hvalijo. Uživanje jajc, masla in rdečega mesa vsak dan je precej enolično. Sploh pa, pri vsej izbiri, receptih in ponudbi različne hrane je omejevanje na eno in isto neumno in nezdravo početje.

LCHF je zgolj ena dietna modna muha več. Temelji na domnevi, da so se tako prehranjevali naši predniki lovci nabiralci. Drži, a gladko spregleda, da so vso hrano naši predniki ulovili in nabrali v divjini, ter se temu primerno gibali. Neprimerljivo s sedanjim stanjem okolja, intenzivno pridelavo živil in sodobnim (ne)gibanjem človeka.
Mitja80
# 16.06.2017 ob 18:49
Tudi vitamin K je topen le v maščobah ne samo A, D in E.
tron
# 16.06.2017 ob 18:32
Kokosovo olje, biološko, hladno stisnjeno, ima malo morje pozitivnih lastnosti.
designprologo
# 16.06.2017 ob 17:35
Članek je pomešal nekaj dejstev med seboj...
*Kokosovo olje "naj bi bilo" bolj stabilno pri višjih temperaturah (e.g. cvrtje) in naj ne bi njegove mašč. kisl. toliko prehajale v t.i. trans stanje.
*Nasičenost njegovih vezi pri sobni temperaturi pa je povsem druga zgodba in nima proti hladno stiskanim oljem (olivno, laneno, konopljino, totrovo, bučno itd...), ki imajo večkrat nenasičene m.k. (dvojne in trojne vezi) nobene konkurenčnosti.
Deep_G
# 16.06.2017 ob 21:48
Danes so moderne razne gonje proti ogljikovim hidratom, glutenu, maščobam, dizlu, itd.....
ni maitre
# 16.06.2017 ob 19:59
Tudi branje člankov "Zdravo življenje" na mmc je lahko škodljivo...majke mi.
OutOfThisWorld
# 16.06.2017 ob 19:12
Ma jebite se s tem kaj je zdravo al nezdravo.
doba
# 16.06.2017 ob 23:26
Glede sladkorjev je škodljiva rafinirana saharoza, v sadju prisotni sladkorji niso škodljivi, to smo že tisočkrat napisali, a je nujno ponoviti, ker se to zlorablja za manipuliranje.
doba
# 16.06.2017 ob 21:53
Ste sploh prebrali originalni članek? Preberi originalno študijo. Poleg nasičenih živalskih maščob, kot so maslo in svinjska mast odsvetujejo tudi kokosovo olje, ki ima tudi 82% nasičenih maščob, ki enako dvigujejo slabi LDL holesterol kot živalske maščobe. Namesto tega svetujejo olivno olje, pa seveda avokado, orehe, konopljino olje, zelenjavo in drugo rastlinsko hrano, ki vsebuje polinenasičene maščobne kisline, ALA. Morda sem spregledal, a nisem našel, da bi omenili laneno olje, pa nič ne de, saj mi to vsi vemo. Osebno me moti samo hlvaljenje mastnih rib, ki imajo pač itak preveč pesticidov, težkih kovin, mikroplastike in ostale kemije in zato njihove omega 3 niso zdrav vir maščobnih kislin. Preden pljuvate, si preberite originalno študijo, ki jo je pohvalil tudi cenjeni veganski uzdravnik Dr. Garth Davis.

>> Dietary Fats and Cardiovascular Disease: A Presidential Advisory From the American Heart Association. Circulation
zelda
# 16.06.2017 ob 21:22
Če so to ugotovili neimenovani ameriški znanstveniki, potem imamo veliko razlogov, da tej raziskavi ne zaupamo.
frozen pingvin 2
# 16.06.2017 ob 19:58
Doba

Zakaj pa imajo potem japonci najdaljšo življensko dobo?
Do Brasil
# 16.06.2017 ob 18:04
Povprecen NEOCISCEN kokos tehta vec kot 2 kg. Slika zgoraj je zavajujoca!

Po drugi strani vsako jedilno olje v Braziliji "oplemenitijo" s sojinim oljem iz gensko spremenjenih rastlin. Tudi uvozeno spansko in portugalsko olivno olje. Res moras imeti sreco, da dobis kvalitetno olje. Kokosovo je edino, ki ga ne morejo mesati, saj se to takoj vidi (je brez barve).
ti-ne
# 16.06.2017 ob 17:31
Mal poglejte tale seznam in verjetno veste kako se prehranjujejo prebivalci teh držav. Nezdrave ribe, maslo, ogljikovi hidrati.... sami neumni miti!!!
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co
untries_by_life_expectancy
doba
# 16.06.2017 ob 17:12
...mastne ribe?

Ribe so izjemno nezdrava hrana, polne so pesticidov, težkih kovin, mikroplastike; farmske sladkovodne pa imajo pogosto še preveč škodljivih omega 6 maščobnih kislin, ker jih hranijo s koruzo in podobno nezdravo hrano.
Unspoken
# 17.06.2017 ob 12:12
@Love_tigBitties: Jaz linkam raziskave iz uglednih medicinskih publikacij. Mogoče to zate ni zadosti, ker se pač ne sklada s tvojo resnico. Btw, sem prebral tudi veliko (okoli 20) Lchf raziskav, pri katerih večinoma pridemo do istega rezultata. Trigliceridi padejo, HDL se poveča, malo tudi LDL, razmerje med skupnim holesterolom in HDL se izboljša, tudi določeni ostali markerji se lahko delno izboljšajo. Nobena raziskava ni aplicirana dlje kot dve leti (problem 1), delane so večinoma na debelih ljudeh (problem 2), ki resda v času raziskave shujšajo. Kar je vse lepo in super. Ampak pri vsakem človeku, ki shujša, se mu zniža holesterol in se popravi krvna slika, ne glede na to, ali je njegova hrana večinoma iz maščob ali iz ogljikovih hidratov ali iz sončne svetlobe. Komu se sploh da ukvarjat z razmerji makrohranil? Če želiš shujšat, moraš met kalorični deficit, ne glede na to, al ješ mast al travo. Dolgoročne metaanalize pa pač kažejo, da je večja možnost smrtnosti pri lchf-jerjih. Sprejmeš to, ali pa ne. Meni osebno je lastno telo najboljši dokaz, kaj je zdravo in kaj ne. Čakam na LCHF raziskavo, ki bo daljša (10-15 let) in bo delana na zdravih ljudeh z normalno težo. Zna bit zanimivo. :)
phantome
# 16.06.2017 ob 21:49
Od tega članka, je vredno prebrat samo komentarje.
simonc27
# 16.06.2017 ob 20:28
Po ugotovitvah ameriških znanstvenikov je 82 odstotkov maščob v kokosovem olju nasičenih

No shit!
Leta 2017 so to "ugotovili".

Za tvorbo slabega holesterola so odgovorne predvsem oksidirane, hidrogenirane oziroma transmaščobe, ki nastanejo pri segrevanju in obdelavi maščob za industrijsko predelane 'živilske' izdelke.
trooper
# 16.06.2017 ob 18:57
vsake pol leta drugačne ugotovitve...
Radoveden
# 16.06.2017 ob 18:28
O vsem zgoraj zdravnikom ne verjamemo nič več, ker kot je nekdo napisal zastarele piramide še danes visijo po zdravstvenih ustanovah. Verjamemo da gre za zaroto industrije. Ampak ko gre pa za cepiva, tam pa... tampa verjamemo vse kar nam servirajo. No, vsaj večina.
Love_tigBitties
# 16.06.2017 ob 18:08
Tole preganjanje nasicenih mascob je itak ze prav smesno. Ko pregledas klinicne raziskave, kjer so primerjali vecji in manjsi vnos nasicenih m. v povezavi smrtnostjo zaradi razlicnih zdravstvenih tezav, vidis, je ta gonja proti nasicenim mascobam eno navadno pranje mozganov.

LCHF promotorji pa se malce umirite s promoviranjem tega overhyped bullshit prehranjevanja.
reneny
# 16.06.2017 ob 17:27
Trditi da nasicene mascobe niso skodljive; dragi komentatorji je skrajno zalostno; ce ne celo otrocje. Nasedate na kvazi priznane strokovnjake; ki svoje "ugotovitve" objavljajo v knjigah s katerimi sluzijo milijone namesto da bi jih objavljali v uglednih revijah- tam jih seveda ne morejo saj niso priznani.
manciini
# 18.06.2017 ob 14:47
Cudno, da bi kar naenkrat sele zdaj ugotovili kaksne vrste mascobo vsebuje kokosovo olje? Cisto za lase privleceno, saj nismo v kameni dobi. Poleg tega avtor clanka ne ve katere so nenasicene in katere nasicene mascobe. Citiram: " uživamo hrano, kot so avokado, mastne ribe, oreščke in semena, namesto z NEnasičenimi maščobami bogatih živil, kot so torte, keksi, čokolade in mastno meso..."
Torte, keksi itd. imajo torej NEnasicene mascobe?? In so po vseh reglcih zdrave prehrane!! Taki clanki so zal res samo masilo. :)
doba
# 16.06.2017 ob 23:25
@ kajuli:
Cel svet že nekaj let tuli o škodljivosti sladkorjev in koristnosti maščob,...

Rumeni tisk in knjižne uspešnice dvomljivih avtorjev brez strokovnih referenc niso cel svet; drugo so pa znanstvene študije in mnenja (sicer res redkih) uglednih zdravnikov (ne prodanih duš). Pa lastna zdrava pamet.
doba
# 16.06.2017 ob 22:52
@ Ples:
Možgani? :o)

Cholesterol & Alzheimer’s Disease
Ples
# 16.06.2017 ob 22:47
@digger
Po načelih LCHF prehrane dnevno požrem 8 jajc (4 zjutraj, 4 pred spanjem), na dan požrem do 80 g čistega surovega masla (torej na teden čez pol kile :)), ostali del jedilnika zapolnim z mesom (najraje z mastnim rdečim mesom) ter zelenjavo.

Krvna slika fenomenalna, počutje fenomenalno, možgani delajo fenomenalno.


Možgani? :o)
Kemik
# 16.06.2017 ob 22:26
Študija je zelo pomanjkljiva. Večine teh maščob ljudje ne uživajo takšnih, kot so v osnovni obliki, ampak jih s pečenjem toplotno obdelajo pri visoki temperaturi, na zraku in s prisotnostjo določene količine vode iz živil, kar posledično spremeni tudi kemijsko strukturo olja. Že sama izdelava steklenic za olja je komplicirana v smislu varovanja pred svetlobo in zrakom, prav tako so večkrat dodana antioksidativna sredstva, da olje ne bi prehitro oksidiralo. Pri nenasičenih maščobah je seveda zaradi prisotnih dvojnih vezi v strukturi večja tendenca do reakcij kot pri nasičenih maščobah, ki imajo same enojne vezi v svoji strukturi. In, mimogrede, o kokosovem olju se že precej let ve, da vsebuje v veliki večini nasičene maščobne kisline v svoji trigliceridni strukturi, tako da to ni ničesar novega.
ozi
# 16.06.2017 ob 21:40
spet nova teorija. zato je folk bolan! ker sploh ne ve več kam se obrnit, naravni kompas je povsem razglašen. vklopit zdrav razum prosim. hvala.