Postojna je bila v zgodovini izredno pomembno središče prevozništva in tovorništva. Foto: BoBo
Postojna je bila v zgodovini izredno pomembno središče prevozništva in tovorništva. Foto: BoBo

Furmanski praznik, ki predstavlja stare obrti in dejavnosti, je ena največjih etnoloških prireditev pri nas, ki sloni na predstavitvi bogate kulturne oziroma tovorniške in prevozniške dediščine. Srečko Šajn, predsednik Turističnega društva Postojna, ki letos praznuje 132. letnico ustanovitve, je obljubil izredno zanimivo furmansko povorko, v kateri se bo predstavilo približno 30 skupin iz vse države. Ob zvokih narodnih viž harmonikarjev, Postojnske godbe 1808, mažoretk in ob pokanju z biči je povorka ob 15. uri krenila iz središča Postojne na osrednji prireditveni prostor v Park Postojnske jame.

Obsežen program je poskrbel za veliko dogajanja ves dan - obrtniki so predstavljali svoje izdelke, povezano s furmansko dejavnostjo, in njihovo izdelavo. Predstavniki lovskih družin s Krasa, Brkinov in Notranjske so se pomerili v pripravi furmanskega golaža. Poustvarjalci narodno-zabavne glasbe na diatonični harmoniki so tekmovali za pokal Postojnske jame v sodelovanju z Glasbeno šolo Vilija Marinška.

Furmani skušajo biti izvirni v zamislih in predstavitvah. Konjeniki iz Postojne so pripeljali vprežno ročno brizgalno gasilskega društva Studeno, Janez Resnik je s trovprego vozil belo kočijo, predstavilo se je tudi Konjeniško društvo Naklo s kočijo Viktorijo in prikazom izdelave lesenih vodovodnih ceni, Razvojno društvo Merišče iz Merč je prikazovalo prevoz kmečkih pridelkov v Trst, Društvo za oživljanje lokavškega izročila iz Lokavca je predstavil prevoz pontonskega čolna iz 1. svetovne vojne v sodelovanju z Društvom soška fronta.

Konjeniško društvo Sv. Štefan iz Vipavske doline je z dvema vozovoma predstavil kmečki voz z vrnami za prevoz grozdja ter voz z orodjem za obdelavo njive, Konjeniški klub Štjak je vozil kočijo Viktorijo, ki jo je spremljala skupina Trieste e Venezia Ottocento, oblečena v plesna oblačila iz 19. stoletja.

Furmanski praznik v Postojni
Furmanski praznik v Postojni