Arnikove učinkovine spodbujajo prekrvavitev in povečujejo obrambno sposobnost sluznic ter lajšajo težave z venami. Foto: NN
Arnikove učinkovine spodbujajo prekrvavitev in povečujejo obrambno sposobnost sluznic ter lajšajo težave z venami. Foto: NN

Na dlakastem steblu sta dva do trije pari nasprotno postavljenih listov, kar loči arniko od drugih rastlin. Zraste lahko tudi do 60 cm. Raste na negnojenih travnikih, gmajnah in pašnikih ter gozdnih jasah v nižinah in višjih predelih.

Cvetove in korenine sušite na soncu
Cvetove posušite na soncu, saj pri previsoki temperaturi (nad 50 ºC) uničite skoraj vse učinkovine. Korenine nabirajte jeseni in jih ravno tako sušite na soncu. Posušene dele rastline hranite na suhem in hladnem mestu. Eterično olje arnike preprečuje vnetja in pospešuje celjenje ran. Zaradi vsebnosti flavonoidov deluje na srce in krvni obtok, medtem ko holin znižuje krvni tlak. Arnika vsebuje veliko različnih učinkovin, ki še niso dobro raziskane.

Arnikove pripravke uporabljajte pri udarninah in za hitrejše celjenje ran
Pripravke lahko uporabljate za zunanje zdravljenje, medtem ko je uživanje lahko nevarno. Arnikovi obkladki se dobro obnesejo pri zdravljenju natrganih mišic in kit, zmečkanin in udarnin.

Obkladke namočite v mešanico vode in arnikove tinkture, in sicer dajte na pol litra eno žlico tinkture. Obkladki ublažijo bolečino, pri podplutbah pa pospešijo resorpcijo krvi in s tem zdravljenje. Arnika zdravi tudi odprte in gnojne rane, ki se sicer počasi celijo. Arnikovi obkladki lahko včasih povzročajo alergijske reakcije na koži. Uporabljate jo lahko tudi za izpiranje pri vnetjih ust ali grla ter masažo pri revmatičnih obolenjih.

Arnikove učinkovine spodbujajo prekrvavitev in povečujejo obrambno sposobnost sluznic ter lajšajo težave z venami. Za izpiranje dodajte dve do tri kapljice arnikove tinkture v kozarec mlačne vode ali si pripravite čaj iz arnikovih cvetov. Eno do dve čajni žlički posušenih cvetov prelijte z 2,5 dcl vode in pustite deset minut, nato precedite. Čaj lahko uporabite tudi za obkladke.

Tinktura iz cvetov arnike
Posušene cvetove arnike prelijete s 70-odstotnim alkoholom v razmerju 1:10 ali več. Po dveh tednih precedite in namočene cvetove čim bolj ožemite. Tekočino čez 10 dni prefiltrirate, da dobite čisto tinkturo. Imejte jo samo za zunanjo uporabo, saj je arnika strupena. Za notranjo uporabo se posvetujte z zdravnikom, je zapisal avtor knjige Zdravilne rastline Janez Komar.