Odfreda, včasih June, je zdaj del družbe Gilead. Je dekla pri Poveljniku Waterfordu in njegovi ženi, zadolžena je za rojevanje otrok. Foto: 2017 Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc. All Rights Reserved.
Odfreda, včasih June, je zdaj del družbe Gilead. Je dekla pri Poveljniku Waterfordu in njegovi ženi, zadolžena je za rojevanje otrok. Foto: 2017 Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc. All Rights Reserved.
Roman Deklina zgodba je v slovenščino prevedla Miriam Drev. Foto: emka.si

a TV SLO 1, začenši že v soboto, 18. avgusta, ob 22.45.

Dogajanje v romanu je postavljeno v bližnjo prihodnost ZDA, ki se zdaj imenuje Gilead. Brutalen, fašističen, gileadski režim pravice daje le moškim, pa še to le nekaterim. Zgodbo spremljamo skozi oči ženske z imenom June.

V središču zgodbe so redke še plodne ženske
Zaradi ekološke katastrofe je število rojstev drastično upadlo, glavna naloga totalitarnega sistema je, da to spremeni pod pretvezo "vrnitve k tradicionalnim vrednotam". Med veljaki v tej razčlovečeni družbi je poveljnik Fred (v seriji ga igra Joseph Fiennes), ki mu kot ena redkih še plodnih žensk služi Odfreda (v seriji jo igra Elisabeth Moss), Dekla v njegovem gospodinjstvu.

Odfreda, ki ji je bilo predtem ime June, je ena izmed žensk, prisiljenih v spolno podrejenost, kamor spada tudi prisilno rojevanje otrok, ki jih morajo Dekle po porodu dati Poveljnikom in njihovim ženam.

MMC-jeva nagradna igra
Na naslov mmc-kultura@rtvslo.si smo do petka, 10. avgusta prejeli številne odgovore na nagradno vprašanje:

Katerega leta je izšel kanadski distopični roman Deklina zgodba (The Handmaid’s Tale)?
Med pravilnimi odgovori smo izžrebali dva dobitnika knjige Deklina zgodba pisateljice Margaret Atwood, ki je izšla pri Mladinski knjigi.

Nagrajenki sta Rozalija Jagodic in Janja Boček, čestitamo!

Ena najslavnejših pisateljic našega časa
Avtorica knjige Margaret Atwood, rojena leta 1939, je pisateljica, pesnica in feministična ikona, katere knjige so prevedene v okoli 30 jezikov. Najbolj znana je po delih Deklina zgodba, Preročišče in Na površje. Za roman Slepi morilec pa je leta 2000 prejela nagrado booker. Leta 2017 je postala dobitnica kar dveh prestižnih mednarodnih nagrad – nagrade Franza Kafke in nagrade za mir združenja nemških založnikov in knjigotržcev.

Scenarij za TV-serijo je napisal Bruce Miller, ob Elisabeth Moss in Josephu Fiennesu pa igrajo še Alexis Bledel, Madeline Brewer, Ann Dowd, O-T Fagbenie, Max Minghella, Yvonne Strahovski in Samira Wiley.

Če katerega izmed delov nadaljevanke zamudite ali bi si ga radi ogledali znova, bo še sedem dni po predvajanju na voljo v spletnem arhivu RTV Slovenija – RTV 4D.



Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira in hrani zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadar koli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslov mmc-nagrade@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najpozneje v roku 15 dni po prejemu sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih petih dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo posredovane podatke upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal. Dokumentacijo v zvezi z nagrajencem bo organizator hranil skladno z ZVOP-1.