V novem domu za starejše v Slovenski Bistrici bo prostora za 124 varovancev. Foto: MMC RTV SLO
V novem domu za starejše v Slovenski Bistrici bo prostora za 124 varovancev. Foto: MMC RTV SLO
Dom starostnikov Slovenska Bistrica
V domu bodo organizirali tudi dnevno varstvo za deset varovancev, ki bodo tam preživeli samo del dneva. Foto: MMC RTV SLO

Objekt z okoli 4.200 kvadratnih metrov notranjih površin je načrtovan po najsodobnejših gradbenih standardih ter standardih socialnega varstva. V domu je v sedmih oddelkih prostora za največ 124 varovancev, pri čemer bosta dva oddelka varovana, dva bivalna, trije pa negovalni.

Dom na Tomšičevi ulici bo deloval v sklopu Doma dr. Jožeta Potrča iz Poljčan. Od petih milijonov, kolikor je vredna investicija, je občina zagotovila dober milijon, vse ostalo so pridobili iz evropskih sredstev.

Stanovalcem bodo na voljo dvoposteljne in enoposteljne sobe, v domu bodo organizirali tudi dnevno varstvo za deset varovancev, ki bodo tam preživeli samo del dneva. Ob tem bodo zagotavljali tudi nekaj tržnih dejavnosti, med drugim razvoz hrane na dom.

Za zdaj načrtujejo približno 80 stanovalcev, pri čemer so jih prejšnji teden iz matičnega poljčanskega doma že preselili 40. Poleg stanovalcev so premestili tudi 20 zaposlenih. Na novo so zaposlili 12 ljudi, načrtujejo tudi dodatne zaposlitve.

Podjetje končalo gradnjo v roku, država odlašala s pogodbo
Razpis za gradnjo doma starejših je občina Slovenska Bistrica objavila junija 2011, na njem pa je bilo kot najugodnejši ponudnik izbrano podjetje Strabag, ki je dela končalo v roku že septembra lani. Kljub zagotovilom ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da bo že lani sofinanciralo nakup opreme, je nato pogodbo podpisalo šele maja letos. Za opremo sta tako država in matični dom skupaj zagotovila skoraj 750.000 evrov.

Dom dr. Jožeta Potrča Poljčane se z institucionalnim varstvom starejših ljudi ukvarja že 61 let, v vseh teh letih pa se je ves čas razvijal tako na področju strokovnega dela kot z investicijskimi vlaganji. Z današnjim odprtjem novih zmogljivosti bo dom lahko sprejel 354 starejših, od tega 230 v Poljčanah in 124 v Slovenski Bistrici.