Napisati besedilo je le ena izmed veščin, ki so jih ta teden usvojili udeleženci Simbioze. Foto: BoBo
Napisati besedilo je le ena izmed veščin, ki so jih ta teden usvojili udeleženci Simbioze. Foto: BoBo

Že tretje leto zapored so v projektu medgeneracijske solidarnosti mladi starejše uvajali v svet računalnikov in mobilne telefonije. Udeleženci so se lahko ta teden udeležili petih tematskih sklopov, v okviru katerih so spoznavali računalnik in računalniško okolje, se učili osnov dela z urejevalnikom besedila, spoznavali elektronsko pošto, informacijsko-komunikacijske rešitve, vstopili pa so tudi v svet družbenih omrežij in mobilne telefonije.

V prvih dveh letih se je delavnic udeležilo 11.000 starejših in 5.000 mentorjev, ki so skupaj pisali uspešno zgodbo o medgeneracijskem sodelovanju.

Letošnja udeležba je rekordna - tako z vidika števila lokacij, kjer brezplačne delavnice potekajo, kot tudi po številu mladih, ki svoje znanje s področja računalništva in mobilne tehnologije prenašajo na starejše, so sporočili organizatorji.

"Letošnje leto pa je posebno in prelomno tudi zato, ker Simbioza dobiva trajnostni značaj," letošnje dejavnosti povzema vodja projekta Ana Pleško. Začenjajo namreč neprofitni program Simbioza mojstri, s katerim želijo povezati mlade iskalce zaposlitve in starejše, ki se podajajo v svet tehnologije.

V novembru 2013 bodo ustanovili tudi gospodarski konzorcij SODELUJMO, v sklopu katerega bodo v podjetjih spodbujali medgeneracijsko sodelovanje prek izmenjave znanj in izkušenj.