Od januarja pa do danes je Prizmine delavnice  obiskovalo že več kot 500 starejših oseb. Foto: MMC RTV SLO
Od januarja pa do danes je Prizmine delavnice obiskovalo že več kot 500 starejših oseb. Foto: MMC RTV SLO

S Prizmo sodeluje kar 22 organizacij iz vse Slovenije, njen namen pa je z različnim usposabljanjem, brezplačnimi delavnicami in svetovanjem starejšim povečati možnosti za njihovo zaposlitev.

Sonja Bolčič že nekaj let zelo dejavno išče zaposlitev. Da bi možnosti za uspeh še povečala, se je odločila, da svoje znanje nadgradi tudi na področju računalništva. "To tudi spada k splošni razgledanosti posameznika in se tega veselim, vem, da bo marsikaj od tega pozitivnega odnesla in bom šla še tudi v nadaljevalnega," je prepričana Sonja Bolčič, udeleženka računalniške delavnice. Z obiskovanjem delavnic pa je njena volja še trdnejša. "Vem, da službo zagotovo bom dobila."

In prav s pomočjo usposabljanj v Prizmi je zaposlitev dobila Metka Bračko. Na eni izmed delavnic je namreč vzniknila ideja o ustanovitvi socialnega podjetja, v katerem so danes zaposlene štiri ženske, stare čez 50 let. "Ukvarjamo se z gostinstvom in trajnostnim turizmom. Nedvomno to pomeni zelo veliko, vključenost v družbo, občutek, da si še sposoben in koristen, pa seveda tudi zaslužek," pravi Metka Bračko iz socialnega podjetja Kooperativa dame.

Od januarja pa do danes je Prizmine delavnice obiskovalo že več kot 500 starejših oseb. "Tu bi omenila predvsem delavnice, ki so namenjene ali ponovnemu aktiviranju starejših na trg dela ali pa delavnice za tiste, ki so že upokojeni in bi radi še dejavno delovali v družbi," pravi Natalija Žunko iz Fundacije za izboljšanje zaposlitvenih možnosti PRIZMA. Redno vabijo tudi delodajalce. " In jih na drugi strani tudi pripravljamo in ozaveščamo, da je starejša delovna sila bogat potencial, in v povezovanju z mlajšo generacijo je to zmagovalni tim," še dodaja Žunkova.

Tisti, ki že imajo poslovno idejo, lahko v središču za manj kot 50 evrov na mesec uporabljajo poslovni prostor z vso infrastrukturo. Na voljo pa jim je tudi podpora ljudi, ki imajo znanje in lahko pomagajo na poslovni poti.

Zaposlovanje starejših od 50 let
Zaposlovanje starejših od 50 let