Starejši se v vse večjem številu udeležujejo različnih tečajev in izobraževanj. Foto: MMC RTV Slovenija
Starejši se v vse večjem številu udeležujejo različnih tečajev in izobraževanj. Foto: MMC RTV Slovenija

Center aktivnosti za starejše v Kopru deluje že šesto leto in v njem najde možnost za najrazličnejše dejavnosti od ročnih del, do telovadbe, jezikovnih tečajev in računalništva več kot 1.500 koprskih upokojencev.

Zdaj, ko so v Kopru odprli še en center za upokojence pod okriljem Zlate mreže, se v Centru sprašujejo, kaj to pomeni za starejše. Sta dva podobna centra za skoraj 9.000 starejših v koprski občini preveč?

"Naši starejši se sprašujejo, kaj lahko nov center ponudi, da bi se lahko usmerili tja," pravi Cvetka Jagodič iz zveze društev upokojencev MO Koper.

Gre za širjenje ponudbe ali za konkurenco s podobnimi programi za starejše?
"Konkurence se ne bojim, prav je, da se vključijo, kamor želijo, mi nudimo veliko stvari," pravi vodja Centra dnevnih aktivnosti za starejše MO Koper Helena Videtič.

Številni starejši prihajajo v center od vsega začetka. "Center je kot moj otrok, od ustanovitve, vztrajam še danes, lepo mi je biti med ljudmi," pravi Marija Lozej. "Od vsega začetka sem se vklopila, najprej za kratek čas, zdaj dvakrat na teden, učimo drug drugega," pravi Ivanka Bokič.

Vse dejavnosti so za starejše brezplačne. 80.000 evrov nameni koprska občina letno za delovanje centra, prijavijo pa se tudi na razpise ministrstva. Na občini ocenjujejo, da je center upravičil svoj obstoj.

"Slišali smo, da se je pojavila nova oblika, jo pozdravljamo, nismo bili obveščeni, prav je, da se ponudi čim širša paleta dejavnosti," pravi Timotej Pirjevec, predstojnik Urada za družbene dejavnosti MO Koper.

Od vse bolj raznolike ponudbe programov naj bi največ imeli prav starejši, ki bodo lahko izbirali in se odločali za njim najprimernejšega.

V Kopru povečanje ponudbe za starejše
V Kopru povečanje ponudbe za starejše