Površina stanovanj znaša od 47 do 61 kvadratnih metrov, arhitekturno pa so jih prilagodili za gibalno o Foto: Nepremičninski sklad PIZ
Površina stanovanj znaša od 47 do 61 kvadratnih metrov, arhitekturno pa so jih prilagodili za gibalno o Foto: Nepremičninski sklad PIZ

Po podatkih Nepremičninskega sklada pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ki ima v 16 krajih po državi v lasti skupaj nekaj več kot 360 oskrbovanih najemnih stanovanj, ima novozgrajena stavba na Prešernovi cesti ob Domu starejših Brežice pritličje, nadstropje in mansardo, tamkajšnja stanovanja pa se uvrščajo v energetski razred B2. Njihova površina znaša od 47 do 61 kvadratnih metrov, arhitekturno pa so jih prilagodili za gibalno ovirane in opremili z dvigalom, držali, s širšimi prehodi in drugim. Primerna so za bivanje enega ali dveh stanovalcev.

Vsa imajo predprostor, kuhinjo z dnevno sobo, spalnico, kopalnico, balkon in shrambo. Kuhinja je opremljena z lesenim delom, s hladilnikom z zamrzovalnikom in električno kuhalno ploščo, arhitekturno prilagojena kopalnica pa s prho in z držali.

1,1 milijona evrov težka investicija
V pritličju so ob opremljenem skupnem prostoru za sestajanje stanovalcev še sanitarije, pralnica in kolesarnica. Za stanovalce je na voljo 14 parkirnih mest, od teh tri za invalide. Stanovalci bodo morali hkrati z najemnino poravnavati še obratovalne in druge stroške. Kot je ob gradnji omenjenih stanovanj dejal direktor sklada Florijan Bulovec, so za gradnjo objekta brez opreme in razsvetljave namenili približno 1,1 milijona evrov.

Omenjeni nepremičninski sklad je sicer lastnik več kot 2.800 namenskih najemnih stanovanj za upokojence in druge starostnike v skoraj 120 krajih po državi. Sklad je hkrati lastnik nekaj več kot 400 oskrbovanih najemnih stanovanj.

Oskrbovana najemna stanovanja imajo v Celju, Kopru, Kranju, Krškem, Litiji, Ljubljani oz. na Brdu, v Ljutomeru, Logatcu, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Trebnjem, Trzinu, Škofljici, Izoli in Brežicah. Prvi objekt z oskrbovanimi stanovanji so ob domu starejših v Logatcu zgradili leta 2001.