Na raznolikost v inteligenci vpliva ogromno dejavnikov, ki jih šele začenjamo spoznavati. Foto: Pixabay
Na raznolikost v inteligenci vpliva ogromno dejavnikov, ki jih šele začenjamo spoznavati. Foto: Pixabay


Po poročanju portala ScienceDaily je inteligenca ena najbolj raziskovanih potez človeštva, a kljub temu je bilo do zdaj z njo povezanih odkritih genov le za peščico, pa še zanesljivost teh je bila dvomljiva. Zdaj so raziskovalci Vrije Universiteit Amsterdam odkrili 40 povsem novih genov, povezanih z inteligenco, ki se izražajo predvsem v možganskem tkivu.

"Izsledki raziskave so zelo vznemirljivi, saj nam ponujajo zelo robustno povezavo z inteligenco … in so še posebej pomembni pri oblikovanju sinaps. Prvič smo dobili namige za biološke mehanizme inteligence," je pojasnila vodilna raziskovalka skupine Danielle Posthuma.

95 odstotkov variacij v inteligenci je še neznanka
Raziskava je prav tako pokazala, da so genetski vplivi na inteligenco močno povezani tudi z genetskimi vplivi na izobrazbene dosežke, nekoliko manj pa s prostornino lobanje, obsegom lobanje v otroštvu, višino in avtizmom.

"Te genetske korelacije nam osvetljujejo biološko podstat inteligence in tudi drugih potez. Sedem genov za inteligenco je npr. povezanih tudi s shizofrenijo, devet z indeksom telesne teže in štirje z debelostjo. Te tri poteze so negativno povezane z inteligenco, kar pomeni, da različice genov, ki pozitivno vplivajo na inteligenco, negativno vplivajo na shizofrenijo, indeks telesne teže ali na debelost," pa je povedala raziskovalka Suzanne Sniekers.

Kljub temu odkritju bo potrebnih še veliko raziskav, ki bodo razkrile genetske vzroke v variacijah inteligence, saj trenutno odkritje osvetljuje le okoli pet odstotkov te raznolikosti. "Glede na visoko dednost inteligence je pričakovati še veliko genetskih učinkov, ki bodo pomembni," je še dodala Posthumova.