Po 76 letih našli letalonosilko Lexington, eno ključnih iz druge svetovne vojne
Ista ekipa našla lani USS Indianapolis
Objavljeno: 6. marec 2018 ob 08:25
Sydney - MMC RTV SLO

Ob letalonosilki so našli še 11 lovcev v presenetljivo dobrem stanju. Foto: Paul G. Allen/Petrel
USS Lexington je bila splavljena leta 1925, težka je bila 41.000 ton, dolga pa 270 metrov. Njena vzdevka sta bila Siva gospa (Grey Lady) in Gospa Lex (Lady Lex). Foto: AP
Za letalonosilko sta bila usodna dva japonska torpeda in tri bombe. Čeprav je posadki ogenj uspelo zajeziti, pa je pozneje nastalo več eksplozij in pomoči za "Lady Lex" ni bilo. Foto: AP
Ekipa je za zdaj ob ladji našla 11 lovcev. Foto: Paul G. Allen/Petrel
VIDEO
Po 75 letih našli potoplj...

Ob obali Avstralije so našli razbitino pomembne ameriške letalonosilke, ki so jo Japonci potopili med drugo svetovno vojno.

USS Lexington so našli na globini skoraj 3 kilometre v Koralnem morju, okoli 800 kilometrov proč od vzhodne obale Avstralije. Ladjo so ZDA izgubile v bitki v Koralnem morju, ki je potekala med 4. in 8. majem 1942, pri čemer je bilo ubitih več kot 200 članov posadke.

Ameriška mornarica je potrdila, je ladjo našla iskalna ekipa pod vodstvom soustanovitelja Microsofta Paula Allena oz. njegovega podjetja Vulcan. Kot kažejo posnete fotografije, je razbitina dobro ohranjena, ob njej pa so našli v presenetljivo dobrem stanju še 11 izmed 35 lovcev, kolikor jih je bilo na letalonosilki.

Admiral Harry Harris, vodja ameriškega pacifiškega poveljstva, je odkritje pozdravil. "Kot sin enega izmed preživelih z USS Lexingtona bi rad čestital Paulu Allenu in ekipi raziskovalnega plovila Petrel, ker so našli "Lady Lex"," je dejal Harris, katerega oče je bil del posadke pogubljene ladje.


Zgodovinska bitka

Bitka v Koralnem morju je bila ena pomembnejših pomorskih bitk druge svetovne vojne in prva v zgodovini, v kateri se nasproti stoječe sile niso neposredno videle in se niso neposredno spopadle. Hkrati je bila to prva bitka, v kateri so se med seboj napadale flotne letalonosilke. Bitka velja tudi za ključni trenutek pri ustavitvi japonskega vojaškega napredovanja na Pacifiku.

Letalonosilko Lexington je z japonskih vojaških letal zadelo več bomb in dva torpeda. Čeprav je po zasilnih popravilih kazalo, da bodo ladjo rešili, je na Lexingtonu prišlo do nesreče, ki je zapečatila njeno usodo. Generator je povzročil eksplozijo letalskega goriva, letalonosilko je streslo več eksplozij, kapitanu pa ni preostalo drugega, kot da izda ukaz, naj posadka ladjo zapusti.

Grob na morju
V japonskem napadu je življenje izgubilo 216 članov posadke, več kot 2.000 pa so jih rešili.

"Najti Lexington je bilo na našem prednostnem seznamu, ker je bila ta letalonosilka ena od glavnih ladij, ki smo jih izgubili med drugo svetovno vojno," je povedal predstavnik družbe Vulcan Robert Kraft. Kot je še dodal, so za lociranje ladje potrebovali pol leta načrtovanja.

Letalonosilke ne bodo potegnili iz morja, saj je za ameriško mornarico vojaški grob.

Lani našli Indianapolis
Lexington je našla ista ekipa pod Allenovim vodstvom, kot je lani našla razbitine še ene pomembne ladje iz druge svetovne vojne, USS Indianapolis, ki se je po japonskem napadu potopila julija leta 1945 in je spisala eno večjih pomorskih tragedij.

Japonska podmornica je namreč Indianapolis potopila prav v zadnjih dneh vojne, a mornarji na krovu niso imeli take sreče kot tisti na Lexingtonu - 300 jih je umrlo takoj, za preostalih 900 pa se je začela štiridnevna agonija na morju sredi morskih psov. Ladja je bila namreč na tajni misiji prevažanja delov jadrske bombe, ki so jo Američani vrgli na Hirošimo, zato njihovih klicev na pomoč nihče ni vzel resno. Na koncu je rešitev iz zraka dočakalo samo 316 mornarjev.

K. S.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
happy schimetzky
# 06.03.2018 ob 09:35
So pa letala v presenetljivo dobrem stanju. Vsa barva, poslikave, vse je še na mestu, kot da bi se pravkar potopila. Res fascinantno
audiac
# 06.03.2018 ob 09:14
Bitka velja tudi za ključni trenutek pri ustavitvi japonskega vojaškega napredovanja na Pacifiku.

Kot ključni trenutek bi prej označil poznejšo bitko pri Midwayu kot bitko v Koralnem morju.Japonci so po tej bitki imeli še skoraj vso udarno moč v letalonosilkah,bojnih ladjah etc.
Pri Midwayu pa so jih Amyji kvalitetno ustavili in nasekali ter uničili sanje o japonski hegenomiji na Pacifiku.
audiac
# 06.03.2018 ob 10:05
Indianapolis je bila po klasifikaciji težka križarka in pika.
UAKS
# 06.03.2018 ob 09:30
@ivod
Bliskovito popravili , pod sliko št 2/7 pa še vedno piše da je ladja težka 41.000 ton ( to je s fizikalnega stališča sicer res, vendar pri ladjah navajamo izpodriv (displacement) in ne težo
(weight)).
tec
# 06.03.2018 ob 11:49
@mb128: o cem sploh ti govoris? Clanek je o letalonosilki _Lexington_. Na koncu pa se omenja se USS Indianapolis, ki jo je nasla ista ekipa, in je seveda krizarka, ja. Torej iz kje povezava Indianapolis - letalonosilka?
audiac
# 06.03.2018 ob 11:29
Briga Ruse,kaj so sprejeli Turki in Amyji.Je pa Kuznjetsov v bistvu res hibrid med težko križarko in letalonosilko.Zaradi lepega števila drugih obrambnih in napadalnih sistemov pa seveda trpi število bojnih letal.Ima jih pol manj kot ameriške letalonosilke.Je sicer nevaren bojni stroj,ampak zaradi klasičnega pogona (nejedrskega) in neparnih pristajalnih sistemov (zajla) imajo letala probleme pri pristajanju..Dva aviončka sta jim pred sirsko obalo štrbunknila v morje.
audiac
# 06.03.2018 ob 10:49
Maaa,mb,saj ni tako težko.Par letal,ki jih je imel Indianapolis,so bila samo izvidniška letala in ne bojna.Lahko so sicer vzletela z Indianapolisa,pri povratku pa so lahko pristala (sistem Catalina po domače-vodne sanke)) samo zraven ladje in ne na krovu.Ven so jih lahko potegnili z dvigalom.Danes pri nekaterih vojnih ladjah to vlogo opravljajo helikopterji (vertikalni vzlet),takrat jih še ni bilo ali so bili v razvoju (Sikorsky).Na letalonosilkah bojna letala (ne samo izvidniška) vzletajo in pristajajo.Pa tudi mnogo več jih je bilo takrat na pravih letalonosilkah,dandanes pa sploh.Indanapolis je bil tudi močno oborožen z raznimi topovi in protipodmorniškimi sistemi,zato je klasična težka križarka.Letalonosilke imajo bolj malo lastne oborožitve (takrat nekaj protiletalskih topov),saj so jih in jih ščitijo druge ladje.No,recimo ruski Kuznjecov pa ima veliko lastne oborožitve,kljub temu,da je v bistvu letalonosilka.ampak zaradi neke konvencije (vhod v Črno morje) ga niso Sovjeti hoteli klasificirati kot letalonosilko.Ampak to je izjema,ne pravilo.
Aggressor
# 06.03.2018 ob 16:09
@audiac

Eh, klasi Shokaku in Lexington sta si bili po moči precej podobni. Ameriška je imela šest letal več, japonska je bila pa modernejša. Špekulirat je itak precej brezveze, zgodilo se je, kar se je zgodilo. Je pa dejstvo, da če bi namesto Hiryu protinapad pri Midwayu lahko počele tri letalonosilke, verjetno ne bi samo Yorktown nasankal.

@Lolorin

A še nisi pogruntal, da moj komentar generalno klobasa neumnosti, kjerkoli se pojavi? :D
audiac
# 06.03.2018 ob 14:07
Aggressor,
Res sta bili začasno izločeni (Zuikaku je sicer že bil operativen),ampak Japonci so še zmeraj imeli debelo premoč,saj so imeli štiri težke in štiri lahke letalonosilke.Tudi Amyji so izgubili letalonosilko Lexington (močnejša kot posamično japonski letalonosilki),ki bi bila lahko pozneje pri Midwayu.Se pravi,da Amyji niso pridobili kaj preveč v tej bitki.Takticno pa so v Koralnem morju vseeno zmagali Japonci.Amyji so tako imeli samo tri letalonosilke pri Midwayu (Yorktown,Enterprise in Hornet).No,tudi sam otok Midway lahko štejemo za am.četrto letalonosilko :) Bila je ena najbolj zmedenih bitk v zgodovini.Ampak kljub japonski premoči se ve,zakaj se je ta bitka pošteno prevesila na ameriško stran.Američani so zaradi dobrih obveščevalnih podatkov vedeli za to operacijo in se pripravili kljub japonski premoči.In kot drugo...viceadmiral Nagumo je naredil par občutno slabih strateških odločitev.Te dve zadnje stvari so prevesile tehtnico,pa tudi kanček vojne sreče.
Lepši del ameriške zgodovine...bomo temu rekli :)
,
Aggressor
# 06.03.2018 ob 11:54
@audiac

Hec bitke v Koralnem morju je bila začasna izločitev Shokaku in Zuikaku iz japonskega bojnega postroja, kar je bilo ključno za poznejšo zmago pri Midwayju. Če bi se morali Američani borit proti šestim letalonosilkam namesto štirih, bi bilo vse skupaj lahko zelo drugače.
gun
# 06.03.2018 ob 11:39
Izjemno ohranjeno, tudi lepa Ameriška zvezda z rdečo piko, sedaj bodo pa eni pike dobil, alergijo na rdeče.
mb128
# 06.03.2018 ob 09:40
No ja pogledal na net. Indianapolis je strogo gledano bila težka križarka in je imela 4. letala, ki so potem pristala na vodi. Tako vsaj net in če je temu tako potem je morala tudi imet nek žerjav, ki je letalo dvignil na ladjo!
Indianapolis letalonosilka? No ja, na krovu je imela štiri letala in dva katapulta!
stotrideset
# 07.03.2018 ob 22:11
je že tako, da "edino in pravo zgodovino" pišejo zmagovalci. Čeprav po mojem mišlenju temule kupu železja na dnu morja ne moremo pripisovati take vlogo, kot jo želijo prikazati - in pika. Pač se je nekomu iz take ali drugačnega razloga vsedla v srce (žlahtne povezave) - in to je to .....
Aggressor
# 06.03.2018 ob 16:31
Meni je boljša omemba "... ne bo rabila spremljave rušilcev in podmornic ..."; sem se prav na glas zarežal. :D
UAKS
# 06.03.2018 ob 14:40
@tec
V prvotno objavljenem besedilu je bilo zapisano , da je Indianopolis tudi pomembna letalonosilka, kar so po moji pripombi popravili.
tec
# 06.03.2018 ob 12:21
@mb128: razsvetli me prosim, cesa tocno nisem prebral?
gospod iskreni
# 06.03.2018 ob 10:10
Slabo označen prvotni vit
audiac
# 06.03.2018 ob 19:38
Ja,brez dodatne obrambe zverin (vsaj podmoric in rušilcev) še dandanes ne gre :) Predrago je,da leti na dno.100% obrambnih sistemov proti enakovrednemu nasprotniku praktično ni.
Olorin
# 06.03.2018 ob 16:02
@moj komentar
"Se pa Rusi pripravljajo izdelati letalonosilko, ki bo križarka in letalonosilka v enem. Imela bo lastno ofenzivno in defenzivno oborožitev, ne bo rabila spremljave rušilcev in podmornic, imela bo oba tipa vzletnih stez in bo še enkrat večja od ameriških. Pogon bo seveda jedrski."

Daj mi prosim kaksen link do tega, malo sem brskal pa nisem nasel nicesar.
UAKS
# 06.03.2018 ob 15:46
Pa še o navedbi o enajstih lovcih - na slikah so jasno prikazani ostanki 4 letal. Vendar je le na sliki 4/7 lovec F4F Wildcat iz eskadrile (squadron) VF-31 Tomcatters, letalo št F-5.
Preostala tri letala so torpedni bombniki TBD-1 Devastator. Na sliki 5/7 je jasno vidna kabina za tročlansko posadko, na sliki 1/7 značilno podvozje, slika 7/7 pa kaže letali 1/7 iz drugega zornega kota.
Ta tri letala so pripadala eskadrili VT-2 in sicer T-8 (5/7), ki ga je pilotiral poročnik korvete (ensign) Hamilton , letalo T-4 - pilot poročnik bojne ladje Farrington in letalo T-9, pilot podčastnik (gunner) Talkington.
Drugi viri ( http://www.abc.net.au/news/2018-03-06/uss-lexington-found-at-the-bottom-of-the-coral-sea/9517986 ) navajajo, da je bilo najdeno sedem TBD-1 in nekaj F4F.
Morda so res našli 11 lovcev, vendar je v tem primeru skupno število letalskih razbitin 18.
janezi
# 06.03.2018 ob 15:42
sem malo zbegan.ali niso ameri samo za vojne filme dobri ?
audiac
# 06.03.2018 ob 14:26
Sem prej napisal "kanček vojne sreče".Del japonskih vojnih ladij je po naključju zapeljal ravno pred ameriško podmornico.Ena križarka se ji je hotela izogniti,ampak je pri manevru trčila v drugo.Pri trku sta bili poškodovani,ena je puščala debelo naftno sled.Pozneje so ju zaradi te sledi našla am.letala in eno potopila ter drugo poškodovala.Ne vem pa,zakaj am.podmornica ni takoj torpedirala teh ladij.
dude
# 06.03.2018 ob 10:44
@gospod iskreni
MMC vedno (skoraj gotovo namenoma) slabo oznaci prvotni vir.
audiac
# 06.03.2018 ob 16:27
Če s ne bi Japonci počutili zadosti močni,bi počakali,da se popravi še Shoikaku.Oni so odločali o času in mesOni so odločali o času in mestu napatu napada.Zoikaku je bila že operativna (bila je lažje poškodovana pri bitki v Koralnem morju),pa je niso poslali pred Midway.Midway se je zgodil samo mesec pozneje,zato se mi zdi,da so Japonci celo pohiteli,ker so bili Amyji brez Lexingtona.Sami pa so imeli občutno več letalonosilk.
No, pustimo ob strani,da je bilo v am.ladjedelnicah na pol narejenih že lepo število velikih letalonosilk.Japonci bi jo vseeno fasali pozneje.Kvečjemu do Havajev bi prišli,to pa je tudi vse.
Jaz trdim,da začasna izločitev obeh letalonosilk ni bila ključnega pomena.Zgodovino pa so seveda napisali zmagovalci :)
Olorin
# 06.03.2018 ob 16:18
@Aggressor
Tisina! Rad bi ze enkrat videl to vecjo tarco za rakete od ameriskih letalonosilk.
Hladilnik
# 06.03.2018 ob 12:30
slika 4 - štiri sestreljena letala in 1x zadeta ladja, verjetno mišljeno z bombo
mb128
# 06.03.2018 ob 12:01
audiac
Če je hotela črnomorska flota imeti sploh kakšno veljavo je morala skozi Bospor v nasprotnem primeru je to flota, ki križari gor pa dol po malo večjem jezeru kar bi bil že nesmisel per se. Kolikor je znano vsaj meni so morali sovjeti/rusi turkom najaviti vsako vojaško ladjo, ki nameravala pluti skozi Bospor in turki so odbravali vsako vojaško ladjo posebej!
Kaj zdaj? A so turki z američani vred nasedli finti, a Kuznecov(strogo gledano) le ni letalonosilka ali pa ima Kuznecov stelth capabilety že od nekdaj?!
mb128
# 06.03.2018 ob 10:15
V it iskalnik vpiši uss indianapolis in BERI. Pa vse kar je napisano ne samo tisto kar je na začetku lepo prosim!
mb128
# 06.03.2018 ob 12:02
tec
A si prebral celoten članek?! Ni videt veš!
gospod iskreni
# 06.03.2018 ob 10:10
Vir
moj komentar
# 06.03.2018 ob 13:03
Kuznecov ni klasična letalonosilka ampak križarka z vzletno stezo za nekaj letal. Trenutno je privezana v izdelovalnem doku in je v fazi posodabljanja.
Se pa Rusi pripravljajo izdelati letalonosilko, ki bo križarka in letalonosilka v enem. Imela bo lastno ofenzivno in defenzivno oborožitev, ne bo rabila spremljave rušilcev in podmornic, imela bo oba tipa vzletnih stez in bo še enkrat večja od ameriških. Pogon bo seveda jedrski.
mb128
# 06.03.2018 ob 11:11
audiac
In preostali svet, predvsem Turčija in Zda sta to rusko oz. sovjetsko klasifikacijo sprejeli kar tako?!
Ah daj no!
mb128
# 06.03.2018 ob 08:36
Ja nič če je že tako pomembno vseskupaj. Dvignit, restavrirat in seveda muzej!