Direktorica LUK-a Nataša Kršak in Anja Brilej Bohorč na slovesni prireditvi ob 55-letnici LUK-a. Foto: MMC RTV SLO
Direktorica LUK-a Nataša Kršak in Anja Brilej Bohorč na slovesni prireditvi ob 55-letnici LUK-a. Foto: MMC RTV SLO
Profesor Janez Plestenjak, ki je bil ravno tako večletni zunanji sodelavec Ljudske univerze Krško. Foto: MMC RTV SLO
Razstava slik likovnega krožka. Foto: MMC RTV SLO
Od ovce do izdelka iz volne. Foto: MMC RTV SLO/Bojana Lekše

Prijetno vzdušje, strokovnost in odprtost do vseh generacij so vodilo Ljudske univerze Krško (LUK), zato ljudje radi prihajajo, se učijo, ustvarjajo in se družijo. Še bolj pa se povežejo na izletih in ekskurzijah. Za vsako študijsko leto pripravijo raznoliko ponudbo, v kateri lahko vsak najde nekaj zase. Ob izobraževalnih programih na LUK-u izvajajo tudi svetovalno dejavnost, s katero odrasle informirajo in jim svetujejo o izobraževanju ter pomagajo brezposelnim pri iskanju zaposlitve. Pogovarjali smo se z direktorico Ljudske univerze Krško Natašo Kršak.

Poleg široke ponudbe za vse generacije pripravite vsako leto raznoliko ponudbo tudi za udeležence tretjega življenjskega obdobja.

V sklopu univerze za tretje življenjsko obdobje lahko upokojenci izbirajo med jezikovnimi tečaji angleščine in nemščine, računalniškimi tečaji (začetnimi in nadaljevalnimi) in drugo aktualno ponudbo. Stalnica v izobraževalni ponudbi so bralni, ročnodelski in zeliščarski krožki. Ponujamo tudi različne ustvarjalne delavnice in predavanja za starejše.

Letos ponujate literarni krožek Ostrimo pero − ostrimo duha, ki je novost v vaši hiši.

Res je. To je prvi študijski krožek s področja literarnega ustvarjanja na naši univerzi. Mentorstvo smo zaupali pisatelju Rudiju Mlinarju. Pod njegovim vodstvom so se člani študijskega krožka urili v pisanju različnih literarnih zvrsti. V sklopu krožka so udeleženci pripravili literarni večer, na katerem so predstavili zbirko literarnih del, ki so nastala med delovanjem krožka. Ostrenje peres je bilo zelo motivacijsko, skupina bi rada svoje delo nadaljevala tudi v naslednjem šolskem letu.

Kako pravzaprav poteka delo v študijskem krožku?

Študijski krožki so neformalna oblika izobraževanja odraslih. Na LUK-u vsako leto izvedemo sedem študijskih krožkov, ki jih sofinancirata Občina Krško in ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter so za udeležence brezplačni. V študijske krožke se vključujejo zaradi razpisane vsebine, ki jih pritegne. Od tečajev se razlikujejo po tem, da študijske krožke vodijo mentorji in da udeleženci aktivno sodelujejo pri pridobivanju novega znanja. Na uvodnih srečanjih si člani študijskega krožka pod vodstvom mentorja izdelajo izobraževalni načrt ter določijo izobraževalne in akcijske cilje. Cilj študijskih krožkov je, da svojo dejavnost in učne dosežke predstavijo širši javnosti in s tem prispevajo k širjenju znanja ter so vsako leto zelo dobro obiskani.

Brala sem, da gradite tudi na medgeneracijskem povezovanju.

Lani smo v okviru Zveze ljudskih univerz Slovenije sodelovali pri izvedbi pilotnega projekta s področja medgeneracijskega učenja. Na LUK-u smo ustanovili Center medgeneracijskega učenja. Medgeneracijsko učenje smo preizkusili tudi v praksi. Zadnji teden v novembru 2013 smo organizirali Teden medgeneracijskega učenja. Izvedli smo 14 delavnic medgeneracijskega učenja, na katerih so starejši svoje spretnosti in znanja prenašali na mlajše, mlajši pa svoje nadobudno znanje z velikim veseljem posredovali starejšim. Aktivnosti v Tednu medgeneracijskega učenja smo izvajali povsem prostovoljno. Ugotovili smo, da je pripravljenost za izmenjavo znanj, izkušenj in modrosti močno prisotna v našem okolju, zato je naš namen, da Teden medgeneracijskega učenja preraste v tradicionalno obliko, v kateri bomo nesebično delili znanje drug z drugim.

Kakšne so vaše osebne izkušnje pri sodelovanju s starejšimi?

Zelo pozitivne. Na LUK-u izvajamo programe univerze za tretje življenjsko obdobje, ki so namenjeni izključno starejšim. Vsako leto aktivno sodelujem pri izvedbi študijskih krožkov kot mentorica krožkov o zdravilnih zeliščih. Tu se učimo drug od drugega, kar mi daje priložnost, da svoje znanje posredujem članom krožka. Hkrati se tudi sama od njih zelo veliko naučim, saj so izkušnje in znanje starejših neprecenljive.

Letos je Ljudska univerza Krško dopolnila 55. leto delovanja, zato so ob tej priložnosti izdali zbornik Na poti do 55. obletnice, Ljudska univerza Krško v letih 2009−2014, kjer so opisani programi in projekti, ki so jih v zadnjih petih letih izvajali na univerzi. Direktorica Nataša Kršak je še posebej ponosna na to, da izobraževanje odraslih živi v Posavju že 55 let, in na projekte, s katerimi so bili izbrani na javnih razpisih in jih v zadnjih letih uspešno izvajali. S sodelavkama Moniko Novšak in Anjo Brilej Bohorč pripravljajo nove programe za odrasle, skrbijo za dvig izobrazbene ravni prebivalstva in se vedno odzovejo na želje ljudi po novih znanjih.