Bolezni in znamenj revmatičnih obolenj je zelo veliko.
Bolezni in znamenj revmatičnih obolenj je zelo veliko. "Nekatere revmatične bolezni se začenjajo s kožnimi spremembami: s pikčastimi spuščaji ali večjimi črnikastimi spremembami, našteva profesor doktor Matija Tomšič, predstojnik Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana. Foto: EPA
Pri bolnikih, ki imajo določene revmatične bolezni, recimo vaskulitise, vnetne sistemske bolezni veziva, kjer imunski sistem prekomerno reagira proti lastnemu telesu, zdravniki uporabljajo zdravila, ki izrazito znižujejo aktivnost imunskega sistema in na ta način umirjamo bolezni. Foto: MMC RTV SLO

Gost novinarja Roberta Bogataja v radijski oddaji Nasveti je bil profesor doktor Matija Tomšič, predstojnik Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana. Na vprašanje, ali so nekateri bolj nagnjeni k revmatičnim obolenjem, Tomšič odgovarja, da imajo določeni bolniki res več težav. "Določeni bolniki imajo lahko več težav, če imajo v družini bolnike, ki imajo izrazito hudo osteoartrozo, bolniki, ki imajo spondiloartritis in jim je dan v zibelko gen HLA-B27, ti imajo veliko večjo možnost, da razvijejo spondiloartritis."

Kot pravi predstojnik, za revmatične bolezni ne velja, da so dedne, je pa nagnjenost k določenim boleznim v določenih družinah večja.

Kako prepoznati revmatično obolenje?
"Ljudje imajo najpogosteje težave s sklepi. Najpogostejša revmatična bolezen je osteoartroza, te težave so bolj vezane na določene gibe. Pogosto se pojavlja predvsem osteoartroza kolen, kolkov in malih sklepov prstov rok. Potem so tudi bolniki, ki imajo revmatoidni artritis, ki je najpogostejpa vnetna revmatična bolezen," pravi Tomšič. Ob tem dodaja, da imajo ti bolniki drugačen tip bolečine, bolečine namreč čutijo predvsem ponoči in zgodaj zjutraj, ko so pogosto popolnoma okoreli.

Kot našteva zdravnik, obstajajo tudi revmatične bolezni, kjer so prizadete predvsem mišice. "Na eni strani gre za vnetno dogajanje na mišicah, t. i. miozitise, kjer je praviloma v ospredju mišična šibkost. Bolniki težko vstanejo s stola, postelje, ker nimajo moči," pojasnjuje Tomšič. Po drugi strani pa so lahko bolezni, kot je revmatična polimialgija, kjer imajo bolniki prav tako bolečine v mišicah, omejitev gibanja pa je pri tem povzročena z mišično boleznijo, ne z mišično šibkostjo.

Bolezni in znamenj revmatičnih obolenj je zelo veliko. "Nekatere revmatične bolezni se začenjajo s kožnimi spremembami: s pikčastimi izpuščaji ali večjimi črnikastimi spremembami. Nekatere revmatične bolezni se lahko začnejo s pobledevanjem prstov na rokah," pojasnjuje strokovnjak. Težave, ki jih imajo bolniki, so lahko zelo različne, praviloma pa je treba za natančno anamnezo s telesnim pregledom, laboratorijskimi in slikovnimi preiskavami potem opredeliti, za katero od teh številnih revmatičnih bolezni dejansko gre, še dodaja Tomšič.

Kako zdravijo bolezni?
Pri osteoartrozi lahko bolniki sami veliko naredijo, v primeru kolenske artroze in kolčne artroze predvsem s krepitvijo mišic, enako velja tudi za artrozo, ki se pokaže na hrbetnici. "Potem pa so seveda druge bolezni, ki jih zdravimo z intenzivnimi protivnetnimi zdravili, z zdravili, ki zavirajo imunski sistem. Pri bolnikih, ki imajo določene revmatične bolezni, recimo vaskulitise, vnetne sistemske bolezni veziva, kjer imunski sistem čezmerno reagira proti lastnemu telesu, namreč uporabljamo zdravila, ki izrazito znižujejo delovanje imunskega sistema in tako umirjamo bolezni," je zdravljenje pojasnil Tomšič.

Celotni oddaji lahko prisluhnete na spodnji povezavi