Dokumentarni film Nova Planica predstavlja zgodovino doline pod Poncami in nastanek novega Nordijskega centra. Foto: Sever & Sever
Dokumentarni film Nova Planica predstavlja zgodovino doline pod Poncami in nastanek novega Nordijskega centra. Foto: Sever & Sever
Janez Gorišek
Dokumentarec Leteti! se osredotoča na letalnice v Planici, Kulmu in Vikersundu - vse tri odlikuje profil, ki ga je zarisal Janez Gorišek. Foto: Prizor iz filma Leteti!

Film Nova Planica je posvečen lepotam Planice, slovenskim in drugim športnikom, gledalcem, televizijskim ekipam in vsem snovalcem Nove Planice. Je film o Planici in njenem pomenu ter čustvih, ki jih vzbuja v vseh, ki jo obiščejo, so zapisali ustvarjalci filma.

Od začetkov preteklega stoletja do danes
Gre za dokumentiranje bogate zgodovine Planice, uspehov slovenskih skakalcev - od začetkov dvajsetega stoletja do Petra Prevca in njegovih sotekmovalcev. Prek pogovorov z legendami slovenskega športa, arhitekti, novinarji in poznavalci planiške zgodovine pa se odkrivajo doslej še neznana dejstva o Planici. Dokumentarec Nova Planica se posveča tudi predstavitvi nove podobe športnih objektov Nordijskega centra Planica, lepoti arhitekture in njeni umeščenosti v veličastno naravo ter vrhunskim tehnološkim rešitvam.

Film je v produkciji Sever & Sever nastajal skoraj dve leti, scenarij pa ob Završniku podpisuje Jani Sever, direktorja fotografije sta Lev Predan Kowarski in Domen Ožbot.

Dokumentarec Nova Planica bo na sporedu TV SLO 1 drevi ob 20.55.


Umetnost načrtovanja skakalnic

V dokumentarnem filmu Leteti! pa je scenarist in režiser Muratović (direktor fotografije je Bernard Perme) segel prek slovenskih meja ter prikazal, kako meje tega športa podirajo inženirji letalnic in skakalci. Osredotočil se je na letalnice v Planici, Kulmu in Vikersundu - vse tri odlikuje profil, ki ga je zarisal Janez Gorišek.

Umetnost načrtovanja skakalnic izhaja iz Goriškove osebne izkušnje, saj je bil dvakratni študentski svetovni prvak v smučarskih skokih. Z bratom Ladom Goriškom sta načrtovala letalnico v Oberstdorfu in skakalnici za sarajevsko olimpijado na Igmanu.

Zibelka smučarskih poletov
Slovenska Planica je zibelka smučarskih poletov. Tu je človek prvič skočil več kot 100 in 200 metrov. Leta 1969, ko je bila postavljena letalnica bratov Gorišek, je bil svetovni rekord presežen kar štirikrat. Po letu 1985 so svetovne rekorde postavljali samo v Planici, vse do leta 2011, ko je Janez Gorišek s sinom Sebastjanom sodeloval pri prenovi letalnice v Vikersundu na Norveškem. Johan Remen Evensen je že na treningu skočil 246,5 metra.

Lani je Peter Prevc prvi preletel magično mejo 250 metrov, vendar je rekord obveljal manj kot en dan, saj so si z 251,5 metra dolgim skokom Andersa Fannemela svetovni rekord znova priborili Norvežani. V Planici si želijo najdaljšega smučarskega poleta na svetu. Njena prednost je v dolini, ki v zgodnji pomladi ustvari ravno pravšnji vzgornjik za lebdenje.

Dokumentarec Leteti! bo kot Film tedna na sporedu TV SLO 1 16. marca ob 20.05.