James Nesbitt je o svoji vlogi izjavil, da ga je naučila, kako lahko
James Nesbitt je o svoji vlogi izjavil, da ga je naučila, kako lahko "zlo uspeva pod krinko vere". Foto: ITV
Skrivnost
Zločin se je zgodil v mirnem, tihem mestecu, kjer veliko ljudi pripada še posebej bogaboječi veji Evangeličanske cerkve, ki jo po navadi bolj povezujemo z "globokim jugom" ZDA. Foto: ITV

Ko je serija Skrivnost (The Secret) letos spomladi doživela premiero na britanskih malih zaslonih, je kritiki niso mogli prehvaliti: krstili so jo za enega boljših primerkov žanra "true crime" (po resničnem zločinu) v zadnjih letih, po igralski plati pa izpostavili predvsem Jamesa Nesbitta v vlogi dvojnega morilca. Če hočete preveriti, koliko je v tem resnice, ujemite prvi del Skrivnosti - danes ob 20.00 na TVS 1. Miniserija ima štiri dele.

Za severnoirsko televizijo ITV je scenarist Stuart Urban Skrivnost napisal po predlogi knjige Let This Be Our Secret, v kateri novinar iz Belfasta raziskuje ozadje dvojnega umora Lesley Howell in policista Trevorja Buchanana. Poleg Nesbitta v ekranizaciji igrajo še Genevieve O'Reilly, Jason Watkins, Laura Pyper, Glen Wallace, Jason Watkins, James Greene in David Pearse, režiral pa jo je Nick Murphy (morda ga poznate po filmu Awakening).

Serija je torej posneta po resničnih dogodkih. Leta 1991 sta se v obmorskem mestu Coleraine na Severnem Irskem zaljubila globoko verna baptista, učiteljica Hazel Buchanan in spoštovani zobozdravnik Colin Howell. Oba sta poročena, vendar se Colin zaradi verskega prepričanja noče ločiti in zato se prešuštnika odločita za drugačno pot. Izvedeta umor svojih zakoncev, a na način, ki je preiskovalce vodil k sklepu, da je šlo za "samomorilski pakt", češ da sta se pokojnika odločila skupaj zadušiti z izpušnimi plini.

(Skoraj) sta jo odnesla ...
Storilcema je uspelo pretentati policiste, a senci preteklosti nista nikoli zares ušla. Njuna zveza je razpadla in ustvarila sta si novo življenje. Dvajset let pozneje se zgodi vrsta dogodkov, za katere Howell verjame, da so božja kazen. Breme preteklosti zanj vendarle postane pretežko ...

Jesenski konci tedna bodo na TVS potekali v znamenju dobrih serij: ob nedeljah lahko torej ujamete Skrivnost, ob sobotah (ob 21.50 na TVS 1) pa Prevaro (The Affair), še eno uspešnico, ki prav tako tematizira zakonsko nezvestobo. O ameriški seriji, ki je leta 2014 nastala pod okriljem Showtima, smo se razpisali tukaj.