Citrar Anton Mlačnik - Gričarjev Tončk je vseh pet desetletij pogosto sodeloval v oddaji. Foto: Miha Robnik Foto:
Citrar Anton Mlačnik - Gričarjev Tončk je vseh pet desetletij pogosto sodeloval v oddaji. Foto: Miha Robnik Foto:
Oddajo so vodili različni voditelji, zdaj pa jo že dolga leta vodi Renato Horvat. Foto: Barbara Reya
Oddajo so vodili različni voditelji, zdaj pa jo že dolga leta vodi Renato Horvat. Foto: Barbara Reya

Ob praznovanju obletnice so radijski kolegi pripravili pet javnih oddaj, ki potekajo po različnih koncih države. Prva je bila na sporedu aprila v Lučah, sledila je oddaja v Podlehniku v Halozah, 10. maja so gostovali v Ilirski Bistrici, 24. maja v Ravanci v dolini Rezije, gostovanje pa bo sklenila oddaja 7. junija v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani.

Oddajo Slovenska zemlja v pesmi in besedi so zasnovali sodelavci Glasbenonarodopisnega inštituta Valens Vodušek, Zmaga Kumer, Julijan Strajnar in Uroš Krek. Prva oddaja je bila na sporedu 21. oktobra 1966.

Oddaja je bila namenjena predstavljanju ljudske glasbe slovenskega etničnega ozemlja, sprva zasnovana le kot ciklus 18 oddaj, ki naj bi se zvrstile v 14-dnevnem razmiku v sezoni 1966/1967. Leta 1973 je bilo ustanovljeno uredništvo za ljudsko glasbo v oddelku za resno glasbo Glasbenega programa Radia Slovenija. Vodila jo je Jasna Vidakovič, oddaja Slovenska zemlja v pesmi in besedi pa je dobila stalni tedenski torkov termin. Kar 35 let jo je urejala, zelo pogosto tudi avtorsko oblikovala in vodila Jasna Vidakovič. Oddaja vsa leta uživa ugled ene najbolj poslušanih oddaj nacionalnega radia.

Nagradna igra:
Ob praznovanju jubileja podarjamo štiri zgoščenke s posnetki oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi.
Vprašanje:
Kateri dan v tednu je na sporedu oddaja Slovenska zemlja v pesmi in besedi?

Odgovor na vprašanje pošljite do torka, 30. maja, do 15. ure na elektronski naslov moja.generacija@rtvslo.si. Zraven pripišite svoj naslov.

Med voditelji oddaje sta bila legendarna Marija Velkavrh in Marjan Kralj, nato Simona Juvan, zdaj pa jo že dolga leta vodi Renato Horvat. Leta 2008 je uredništvo in avtorstvo oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi prevzela Simona Moličnik.

"Ljudska glasba ni nekaj, kar bi nam bilo všeč samo po sebi, zaradi glasbene lepote. Ljudska glasba ima v sebi mnogo več. Ima zvok in izraz, ki ustno izročeno potujeta skozi stoletja in njuna moč je izjemna. Tu se razgrnejo skrivnosti in modrosti življenja. Poznavanje in razumevanje duhovne kulture preteklega nas ne le bogatita, temveč nam tudi pomagata razumeti družbena, kulturna in umetniška prepletanja sedanjosti. Oddaja Slovenska zemlja v pesmi in besedi je medij, ki povezuje glasbo in ljudi slovenskega etničnega ozemlja, z zbiranjem in ponovnim posredovanjem izročila pa razbija nepotrebne robove in tako potuje skozi prostor in čas od življenja do smrti že petdeset let," pravi Moličnikova.