Yvette Chauvire leta 1968 med nastopom na francoski televiziji v družbi nemškega pevca Ivana Rebroffa in francoskega igralca, imenovanega Moustache. Foto: AP
Yvette Chauvire leta 1968 med nastopom na francoski televiziji v družbi nemškega pevca Ivana Rebroffa in francoskega igralca, imenovanega Moustache. Foto: AP

Chauvirova je veljala za čudežnega otroka, plesa se je med drugim učila pri italijanski primabalerini Carlotti Zambelli. Poučevala sta jo tudi Rusa Boris Kniaseff in Viktor Gsovski, ki sta ji dala liričnost, ta pa je postala njen prepoznavni znak.

Sodelovanje z velikani baleta
Yvette Chaurvire se je rodila leta 1917 in pri desetih letih začela obiskovati plesno šolo pariške opere, članica baletnega ansambla je postala leta 1931. Plesala je z legendami baleta, kot so Maris Liepa, Erik Bruhn in Rudolf Nurejev - slednji jo je izjemno občudoval in jo opisal kot legendo. Nurejev naj bi, potem ko je zbežal iz Sovjetske zveze, leta 1961 z njo nastopil tudi v pariški operi, vendar je bila predstava odpovedana, saj francoska vlada ni želela vznemirjati Moskve.

Odhajanje in vračanje v francosko prestolnico
Pariško opero je zapustila leta 1946 in šla plesat v Monte Carlo, čez leto dni pa se je vrnila v francosko prestolnico in jo nato ponovno zapustila leta 1949 ter plesala z najvidnejšimi baletnimi ansambli v Rusiji, Londonu in ZDA. Leta 1956 se je upokojila v pariški operi, kljub temu pa je v 60. letih preteklega stoletja še vedno nastopala kot gostja. Nekaj časa je tudi poučevala v plesni šoli pariške opere. Nazadnje je nastopila v operni hiši Palais Garnier leta 1972, ko ji je bila zaupana naslovna vloga v klasičnem baletu Giselle.

Ena redkih absolutnih balerin
Bila je tudi navdih in muza kontroverznemu ruskemu režiserju in koreografu Sergeu Lifarju, ki je vodil pariško opero in balet tri desetletja, do konca 50. let. Novico o smrti so v sredo zvečer sporočili iz pariške nacionalne opere. Kot sta v izjavi zapisala vodji plesnega ansambla Stephane Lissner in Aurelie Dupont, je vest o tem užalostila vse zaposlene, poroča The Guardian.

Yvette Chaurvire, ena redkih balerin, ki so prejele naziv prima ballerina assoluta, se pravi absolutna primabalerina, je umrla na svojem domu v Parizu.