Glasbeni program na odprtju je izvedla Godba ljubljanskih veteranov, ki so se jim pridružili tudi pevci, plesalca in legendarni Mojmir Sepe. Foto: MMC RTV SLO
Glasbeni program na odprtju je izvedla Godba ljubljanskih veteranov, ki so se jim pridružili tudi pevci, plesalca in legendarni Mojmir Sepe. Foto: MMC RTV SLO
false
Pester program festivala, ki povezuje vse generacije. Foto: MMC RTV SLO
false
Prejemniki letošnjih nagrad in priznanj. Foto: MMC RTV SLO
false
Na festivalu se predstavlja tudi spletna stran MMC-ja za starejše Moja generacija. Foto: MMC RTV SLO
false
Častna ambasadorka festivala Anka Osterman je poudarila, da je treba k različnim dejavnostim za starejše povabiti in zvabiti tiste, ki se jih še ne udeležujejo. Foto: MMC RTV SLO

Slavnostnega odprtja festivala v Linhartovi dvorani so se udeležili tudi ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak, župan MOL-a Zoran Janković in predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Anton Donko.

Kopačeva je poudarila, da je zaradi demografskih sprememb treba doreči številna področja, ki imajo vpliv in bodo vplivala na družbo in kakovostno staranje ljudi, pri čemer je ključno sodelovanje vseh generacij. Kot eno izmed ključnih vprašanj je izpostavila nujnost sprejetja zdravstvene reforme in pomen sprejetja zakona o dolgotrajni oskrbi. Med drugim je dejala tudi, da bo ministrstvo v prihodnjem letu več pozornosti namenilo tudi krepitvi medgeneracijskih centrov.

Moja generacija bo na festivalu pripravila tudi pogovor z RTV-legendami: Natašo Dolenc, Tonetom Hočevarjem in Pavletom Jakopičem. Pogovor bo potekal v četrtek, 1. oktobra, ob 11.40 v dvorani M4.

Ljubljanski župan Janković je v svojem govoru opozoril na pomen solidarnosti vseh generacij, pa tudi na pomen solidarnosti z begunci, ki prihajajo v našo državo. Ob tem je tudi napovedal, da bo mestna občina Ljubljana v kratkem odprla urad za starejše, kar bo nov korak v izboljševanju kakovosti življenja starejših.

Na odprtju so podelili tud priznanja zaslužnim za izvedbo festivala. Priznanja so prejeli Suzana Golob, Emil Hedžet, Jože Ramovš, Janez Platiše, Urška Bitner Pipan, Vida Bogataj, Silva Črnugelj in Manja Orešnik, častni naziv ambasadorke festivala pa je prejela Anka Osterman.

Festival za tretje življenjsko obdobje na enem mestu ponuja pestro izbiro strokovnih predavanj in delavnic ter predstavitev različnih ponudnikov za storitve in pripomočke za kakovostno staranje. Poleg strokovnega programa poteka tudi pester nabor kulturnih, športnih in drugih dejavnosti, s katerimi se predstavljajo različna društva in organizacije. Do četrtka se bo zvrstilo 122 nastopov na Odprtem in Medgeneracijskem odru, 60 predavanj v izobraževalnem programu, 6 okroglih miz in 2 predavanji v strokovnem programu ter 22 delavnic v t. i. Odpri delavnici. Prav tako vas čakata novosti letošnjega festivala, t. i. Domači kot, kjer si boste lahko ogledali čisto pravo stanovanje, opremljeno z opremo in nekaj pripomočki, ki olajšajo bivanje v lastnem domu, ter Festivalsko kuhinjo, kjer boste lahko okušali in opazovali pripravo zdravih dobrot.