Vrtnice so v Sloveniji zelo dobro sprejete, pa tudi podnebje jim ustreza. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Vrtnice so v Sloveniji zelo dobro sprejete, pa tudi podnebje jim ustreza. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Matjaž Mastnak
Matjaž Mastnak je avtor več knjig o vrtnicah: Sem z vrtnicami, Poletne cvetlice, Barvita predstava, Cvetoča pomlad, Vrtnice, Pogled v rastlinski svet, Kratki vodnik po Arboretumu Volčji potok. Je pa tudi soavtor več knjig in publikacij ter višješolski predavatelj hortikulture, gozdarstva in lovstva. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Vrtnice
Ste vedeli, da poznamo več kot 10.00 različnih sort vrtnic? Razlikujejo se po obliki, vonju, velikosti, poreklu, barvi in drugih lastnostih. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Matjaž Mastnak
Matjaž Mastnak se je proučevanja vrtnic lotil zelo profesionalno, saj je o njih napisal že veliko knjig in publikacij. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Matjaž Potokar
Predavanja se je udeležil tudi Matjaž Potokar, član regionalnega kongresa Svetovne zveze društev ljubiteljev vrtnic, ki bo prihodnje leto prvič potekalo v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Matjaž Potokar
Matjaž Potokar: "V Sloveniji imamo vsaj dve avtohtoni sorti vrtnic, in sicer sta to Prešeren in Trubar. Prešeren je že registrirana sorta, sorta Trubar pa na to še čaka. Zame je vrtnica zelo zanimiv cvet, ker ima bogato zgodovino, je pa tudi blazen povezovalni element, saj s svojim vonjem in lepoto ljudi sprosti in sproža prijetne vibracije. Z njo so pa povezani tudi izjemni miti in izjemne zgodbe." Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Vrtnice
Vrtnice so bile že skozi zgodovino povezane z romantiko in svečanostjo ter posebnostjo. Večina sort namreč izjemno diši, pa tudi cvetovi so zelo bogati. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
12. slovenski dan vrtnic
Ljubitelji vrtnic ste vabljeni v Arboretum Volčji potok. Foto: MMC RTV SLO

je mnenja velik ljubitelj in strokovni poznavalec vrtnic, avtor več knjig, Matjaž Mastnak.

Danes so vrtnice povsem običajne in vsakdanje rože, ki pa si jih ljudje poklanjajo predvsem ob slovesnih slovesnostih, kot so opravljena matura, diploma ali doktorat. Pa seveda tudi ob osebnih praznikih in življenjskih prelomnicah (porokah, rojstvu otrok, dan žena, materinski dan in podobno). Še vedno so torej ohranile določen status pomembnosti, svečanosti in prestiža, kar pa je bilo v obdobju vladavin kraljev še izraziteje. Vrtnice so bile namreč v zgodovini rezervirane le za graščake.

"Sicer pa so velik razcvet in sploh pomembnost vrtnice doživele v času Napoleona. Napoleon je namreč svoji ženi Josephine omogočal vse, imela je velik vrt in veliko časa. In kaj začne početi ženska, ki ima preveč časa? Ja, začne se ukvarjati z vrtnicami," je na predavanju o vrtnicah hudomušno razložil avtor več knjig o teh dišečih rožah, Matjaž Mastnak, sicer tudi višješolski predavatelj hortikulture, gozdarstva in lovstva. Zanimiv, sproščen in poučen potep po zgodovini vrtnic je obiskovalcem ponudil prenekatero še neslišano novost.

Predavanje je ponujalo tudi branje mnogih pesmi, ki so v stihih vsebovale omembo vrtnic, saj je znano, da so to rože, ki se jih že v zgodovini, predvsem v romantiki, pesniki niso mogli nagledati, navonjati in kar naprej so jih vrtnice spominjale na ljubezen, lepoto, navdih in izražanje najrazličnejših čustev.

Danes tržniški trik, še vedno pa svečanost
"Poznamo več kot 10.000 različnih sort vrtnic in njihova imena so zelo različna, predvsem sodobne sorte so poimenovane tako, da bi si jih ljudje čim lažje zapomnili, da so imena izvirna, posebna in da bodo zaradi tega morda šle bolje v prodajo," je mnenja Mastnak.

Simbolika barv
Na vprašanje, kako je z rumenimi, belimi, rožnatimi in rdečimi vrtnicami, je Matjaž Mastnak odgovoril: "Kar se barve vrtnic tiče, je rdeča rezervirana za izražanje vročih čustev. Poklanjajo si jih ljudje, ki se imajo zelo radi in si veliko pomenijo. Rožnata barva je za že malce manj intenzivne odnose, podariš jo lahko praktično komur koli. Pri rumenih je stvar nekoliko delikatna, ker so jo včasih opredeljevali kot barvo zavisti. Ampak vsi ti stari nazori so se v bistvu že precej zrahljali. Ravno tako kot z rožnato vrtnico ne moremo zgrešiti tudi z belo vrtnico. Skratka vse izražajo neko naklonjenost, dandanes barve niso več strogo opredeljene, razen rdeče, ker rdeča vrtnica je pa skorajda edina, ki je res ohranila sloves globoke ljubezni in spoštovanja."

Kakšen odnos imamo Slovenci do vrtnic?
Kot pravi, je v Sloveniji težko najti vrt, kjer vrtnic ne bi bilo. Ljudje načeloma imajo vrtnice zelo radi ali pa jih ne marajo. Nekega vmesnega mlačnega odnosa skorajda ni. "Glede na to, da smo Slovenci takšni, da se enkrat naselimo in potem precej redko selimo, so marsikje na vrtovih vrtnice še tistega datuma, ko je bila zgrajena hiša. Redko so jih sicer zamenjali s kakšnimi drugimi rožami, ki so morda manj problematične za vzdrževanje," navaja zanimivo dejstvo.

Vrtnice so torej precej zahtevne rože?
"Če bi rekel, da so vrtnice nezahtevne, bi zavajal. Vrtnice so rože, ki vračajo toliko, kolikor vanje vložimo. Idealno je, če so okopane, obrezane, oskrbovane. Obstajajo sicer rožni grmi, ki jih posadimo tako kot kateri koli drug grm, pa bodo rastle same zase - recimo gredne enobarvne vrtnice. Ampak načeloma, če niso ustrezno oskrbovane, lahko sčasoma dobijo pike ali uši," pove bistvene podatke o vrtnicah. Vsem, ki sadijo vrtnice na novo, svetuje, naj se dobro pozanimajo o njih. "V Sloveniji imamo dve glavni območji za vrtnice: eno je Primorska, z vrtnicami, ki so sredozemske, se pravi takšne, ki niso tako odporne proti mrazu; drugo območje pa je v celinski Sloveniji."

Kaj pa vam osebno pomenijo vrtnice, glede na to, da jim posvečate toliko pozornosti?
"Pri njih gre za posebno lepoto in popolnost cveta. Zagotovo je zanimiv tudi vonj, s katerim velikokrat drugi cvetovi ne morejo tekmovati. Z vrtnicami je pa povezana tudi cela zgodovina, sklop najrazličnejših informacij, mitov, zgodb in poezije."

Pred nami že 12. slovenski dan vrtnic
Vsi ljubitelji vrtnic imate priložnost tovrstne rože še bolje spoznati in se jih nagledati; saj bo danes od 18. ure naprej v Arboretumu Volčji potok potekal že 12. slovenski dan vrtnic. Matjaž Mastnak je razkril, da bo najprej predstavitev 600 različnih sort vrtnic, nato sledi osrednji del s slovesnostjo, kjer bo mogoče tudi glasovati za najlepšo vrtnico. Dan pa se bo končal še s predstavitvijo regionalnega kongresa Svetovne zveze društev ljubiteljev vrtnic, ki bo v prihodnjem letu v poletnem času, prvič v zgodovini, potekal v Sloveniji.