V St. Stephenu so vihteli tudi s slovenskimi zastavami (Fotografija je simbolična).. Foto: BoBo
V St. Stephenu so vihteli tudi s slovenskimi zastavami (Fotografija je simbolična).. Foto: BoBo

Slavja v enem najstarejših slovenskih naselij v ZDA, kjer naj bi bila večina prebivalcev slovenskega rodu - na slavju je odmevala slovenska glasba, zbrani so bili oblečeni v slovensko narodno nošo, pogovarjali so se (vsaj za trenutek) v slovenskem jeziku - se je v soboto kot vodja parade v narodni noši udeležil tudi veleposlanik Slovenije v ZDA Božo Cerar, ki so ga ob prihodu v mestece pričakali s streli iz možnarjev.

Veleposlanik je za regionalni časnik SC Times povedal, da je zelo počaščen in vesel, da so ljudje ohranili slovensko dediščino in ostali ponosni nanjo tudi na drugi strani sveta: "Moram reči, da cenim pri ljudeh, da so po eni strani ponosni Američani, po drugi strani pa so ponosni tudi na svojo dediščino." Za STA je izjavil: "Toliko Omanov, Trobcev, Peterneljev, Pogačnikov in Zupančičev na enem mestu sem doslej srečal le še v Sloveniji." Dodal je, da se je med drugim srečal s 102-letnim Edvardom Peterneljem, ki je še zadnji živeči potomec izvirnih priseljencev iz Slovenije.

Sveti Štefan v gozdu
Zgodovina mesteca St. Stephen sega v 19. stoletje, ko so ga začeli graditi slovenski priseljenci iz Gorenjske, natančneje iz okolice Mojstrane in vasi Spodnje Gorje. Leta 1904 jim je škof St. Clouda James Trobec posvetil cerkev svetega Štefana (St. Stephen) s poslikavami leta 1866 rojenega slovenskega umetnika Johna Gosarja, ki je prišel v Minnesoto preko Bethlehema v Pensilvaniji.

Škof Trobec se je upokojil leta 1914 - istega leta kot je zavetnik cerkve posodil svoje ime tudi novoustanovljenemu kraju. Po slovensko se je mestu sprva reklo Sveti Štefan v gozdu.

Cerar je v okviru poti v Minnesoti na povabilo Slovenske zveze Amerike (SUA) in Kranjske slovenske katoliške jednote (KSKJ) obiskal tudi mesto Ely, kjer živi prav tako močna slovenska skupnost.