Meta je odlično prehransko dopolnilo, saj vsebuje mangan, vitamina C in A, kalcij, baker, železo, omega 3 maščobne kisline, vlaknine in ogromno antioksidantov. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Meta je odlično prehransko dopolnilo, saj vsebuje mangan, vitamina C in A, kalcij, baker, železo, omega 3 maščobne kisline, vlaknine in ogromno antioksidantov. Foto: freedigitalphotos.net
Poprovo meto pijte občasno, medtem ko si klasasto meto ali jabolčno lahko privoščite v večjih količinah. Foto: freedigitalphotos.net
Napitki z osvežilno meto so odlična izbira za vroče poletne dni. Foto: freedigitalphotos.net

Najpogosteje se boste srečali s poprovo in klasasto meto, ki imata veliko zdravilnih učinkov in sta uporabni tudi v kulinariki. Uporabimo jo lahko v obliki čaja, eteričnega olja, jo damo v sirove štruklje ali pa si v vročih poletnih dneh privoščimo metin napitek.

Prepoznamo jo po mentolu in mentonu
Prav izrazit vonj je bil nekdaj razlog, da so z njo natrli mizo pred prihodom gostov ali odišavili prostor oziroma tudi dvorane, kjer so potekale slovesnosti, je opisano v knjigi Ščepec rešitve. Danes je nepogrešljiva v arabskem svetu, kjer pripravljajo mešanico zelenega čaja in spearmint oziroma klasaste/zelene mete, ki jo redno uživajo vsak dan. Na Zahodu je prisotna predvsem v žvečilkah, bombonih, zobnih pastah, čokoladah itd., vendar vse bolj v obliki umetnih arom.

Na trgu je že več kot 30 različnih vrst mete, ki pogosto nimajo skupnih lastnosti prave mete. To so limonina, ananasova, jabolčna, čokoladna meta in še mnogo drugih. Razlike so najopaznejše v različni sestavi posamezne vrste, kar se kaže v odstotku mentola in mentona. Pri poprovi meti je prav mentol tisti, ki ji daje izrazit okus in vonj. Pri klasasti meti je količina mentola in mentona odvisna od načina pridelave in kraja rasti.

Z meto lajšamo glavobole, prebavne težave in odpremo dihalne poti
Meta je odlično prehransko dopolnilo, saj vsebuje mangan, vitamina C in A, kalcij, baker, železo, omega 3 maščobne kisline, vlaknine in ogromno antioksidantov. V ljudski medicini cenijo meto zaradi antibakterijskega in antiseptičnega delovanja. Hladilni in anestetični učinek pa imajo mete, ki vsebujejo več mentola. Meta ima zelo široko področje delovanja zato, ker v sebi združuje več zelišč.

Z metinimi pripravki si pomagate ob prebavnih težavah, saj pospešuje tvorjenje sline in želodčne kisline, pomirja žolčne napade in zdravi želodčne težave. V žvečilkah, ustnih vodicah in zobnih pastah pa je pogosto zaradi antiseptičnega delovanja. Če vas tarejo glavoboli, nespečnost in razdraženost, dodajte poprovi meti še baldrijan in si pripravite čaj. Uporabljajo jo tudi pri slabostih in z njo blažijo pooperativne in nosečniške slabosti. Pitje v večjih količinah spodbuja živčni sistem in delovanje srca, dviga krvni pritisk ter pozitivno vpliva na koncentracijo.

Ko imamo zamašen nos in težave z dihali, nam dihanje olajšajo mentolovi pripravki, kot je eterično olje, ki je osnova za aromaterapijo, mazila in druge izdelke. Za inhalacijo pa poparite metine liste. Že Japonci so poznali njene anestetične učinke, zato so jo pogosto uporabljali pri lajšanju revmatičnih, mišičnih in prebavnih bolečinah. Stopili smo v poletje, ko je na pohodu mrčes. V primeru pika ose, čebele ali drugih žuželk vtrite na mesto pika zmečkane liste mete ali kapljice eteričnega olja.

Poprovo meto pijte občasno, medtem ko si klasasto meto ali jabolčno lahko privoščite v večjih količinah. Pitje čajev sicer ne povzroča negativnih učinkov, previdnost velja bolj pri uporabi eteričnega olja, še posebej pred spanjem se mu raje izognite, da ne boste po nepotrebnem prebedeli noči.

Za lajšanje zdravstvenih težav uporabite metino olje, za žejo pa si privoščite metin napitek.

Olje poprove mete

Potrebujete:
- 2 pesti svežih listov poprove mete,
- ½ litra oljčnega olja.

Priprava:
Liste poprove mete operete, narežete in daste v steklenico ter čez njih prelijete olje. Zaprete in pustite na okenski polici na sončni strani. Po šestih tednih olje precedite v temne stekleničke in uporabite za vtiranje ali masažo. Uporabite ga lahko tudi proti glavobolu, in sicer se z njim namažete po čelu, sencih in zatilju.

Metin napitek z limono in limeto

Sestavine:
- 4 limone
- 3 limete
- 1 pest svežih listov klasaste mete
- 15 dag sladkorja oziroma po okusu
- 1,5 litra vode

Priprava:
Stisnite limone in limete, da dobite približno 2 dl soka. V vrču z leseno žlico strite metine liste ali jih na drobno narežite in dodajte polovico sladkorja. Prilijte stisnjen sok in dobro premešajte, da se sladkor stopi. Nato dodajte vodo in drugo polovico sladkorja ter znova dobro premešajte. Če je prekislo, dosladkajte. Servirajte v visokih kozarcih za sok in okrasite z rezino limete ali limone, lahko tudi vejico mete ter napitek ohladite s kockami ledu.