Opera Turandot bo izvedena v italijanskem jeziku s slovenskimi nadnapisi, prirejenimi po libretu Pavla Oblaka. Foto: Ljubljana festival
Opera Turandot bo izvedena v italijanskem jeziku s slovenskimi nadnapisi, prirejenimi po libretu Pavla Oblaka. Foto: Ljubljana festival

V okviru festivala Ljubljana bo opera na na ogled drevi in v sredo v Cankarjevem domu, gostovanje pa spada med vrhunce letošnjega festivalskega poletja. Zgodba o kruti princesi Turandot, ki se ob ljubezni skrivnostnega princa Kalafa vendarle zlomi, bo glasbeno zaživela v pravi, skoraj avtentični obliki, saj je njeno dogajanje postavljeno v Peking.

Turandot bodo izvedli v italijanskem jeziku s slovenskimi nadnapisi, prirejenimi po libretu Pavla Oblaka.

Nova doba kitajskega opernega soprana
Zadnji Puccinijevi stvaritvi bo dirigiral Ju Feng, direktor, umetniški vodja in glavni dirigent Kitajske nacionalne opere iz Pekinga.

V vlogi Turandot bo prvi večer nastopila Vang Vej, vodilna sopranistka na Kitajskem. Znana je po tem, da je Wagnerjeve sopranske vloge postavila na visoko raven in tako ustvarila novo obdobje kitajskega opernega soprana. Za vlogo Turandot je leta 2012 prejela nagrado kitajskega ministrstva za kulturo.

Na drugi dan izvedbe pa bo princeso upodobila Sun Šjuvej, svetovno znana sopranistka in profesorica na Kitajskem opernem inštitutu Univerze Peking. Njen glas je, kot pravijo kritiki, jasen in svetel v visokih tonih ter topel in karizmatičen v nizkih. Pevka si je svetovno slavo pridobila z interpretacijo Čo-čo-san iz Puccinijeve Madame Butterfly.

Sodelovanja s slovitimi imeni
Kitajska nacionalna opera iz Pekinga je bila ustanovljena leta 1952 in deluje pod kitajskim ministrstvom za kulturo. Že v 50. letih 20. stoletja je gledališče predstavljalo številna mednarodna klasična dela. V izvedbi opere La boheme je leta 1986 sodelovalo s tenoristom Lucianom Pavarottijem, leta 1999 pa s tenoristom Josejem Carrerasom. Junija 2001 je uspešno sodelovalo pri izvedbi koncerta treh tenorjev - Pavarottija, Carrerasa in Placida Dominga.

Več si lahko pogledate v prispevku Nine Jerman, TV-kultura.

Kitajska nacionalna opera v Ljubljani
Obisk Kitajske nacionalne Opere iz Pekinga
Kitajska nacionalna opera v Ljubljani
Obisk Kitajske nacionalne Opere iz Pekinga