Vhod v gozd Belanglo. Foto: Wikipedia
Vhod v gozd Belanglo. Foto: Wikipedia
Agencija je pod plazom kritik klonila. Foto: GTT
Milat prestaja sedem zaporednih dosmrtnih kazni. Foto: Wikipedia

Agencija Goulburn Ghost Tours je skupine vodila v gozd Belanglo, ki je od Sydneyja oddaljen 120 kilometrov, pri čemer je vabila z gesli kot "najbolj strašljiva lokacija", udeleženci pa naj bi s pomočjo "paranormalnih tehnik" razrešili umor.

"Ste pripravljeni čez noč posiveti? Uživate v strahu? Bi radi razrešili zločin? Potem je GGT-jeva tura ekstremne groze kot nalašč za vas!" so se oglaševali. "Pridružite se nam v Belanglu, kjer je Ivan Milat zakopaval trupla svojih žrtev! Ko enkrat vstopite v gozd Belanglo, morda nikdar več ne pridete iz njega ..."

Podporna skupina za žrtve je "Turo ekstremne groze", kot se je imenovala, ostro obsodila, češ da žali čustva žrtev in njihovih svojcev, premier New South Walesa Mike Baird pa jo je označil za "popolnoma nezaslišano" "Ni le neokusna, ampak preprosto grozna. Obup," je dejal.

Odpoved spornih tur
Pod plazom kritik se je agencija, ki se je branila, da niso želeli užaliti nikogar in da ture izvajajo "z največjim spoštovanjem do žrtev", vdala in ture odpovedala. Izvajali so jih sicer že od junija lani, a so šele ta mesec zaprosili za dovoljenje za obiske gozda, češ da prej niso vedeli, da ga potrebujejo.

Louise Edwards, ki upravlja GGT-jeve ture, je za tamkajšnje medije potrdila, da ne bodo več izvajali programa, in dejala, da bi morali bolj premišljeno oglaševati ture. "Agencija je prejela veliko sovražnih e-mailov, ob tem pa tudi mnogo konstruktivno kritičnih, zakaj bi morali ture odpovedati, zaradi česar smo na zadeve začeli gledati v drugačni luči," je povedala.

Danes 70-letni Milat, sin jugoslovanskega priseljenca in Avstralke, prestaja sedem zaporednih dosmrtnih kazni za umore sedmih popotnikov v 90. letih.

Milat je svoje žrtve - dve Britanki, tri Nemce in dva Avstralca, vse stare od 19 do 22 let - ustrelil in/ali zabodel, njihova trupla pa zakopal v plitve grobove v Belanglu, kjer je leta 2010 tudi 17-letni Milatov sorodnik umoril svojega prijatelja. Družina te žrtve še vedno živi nedaleč stran in je bila nad turami ogorčena.

Avstralska policija je prepričana, da je bilo Milatovih žrtev sicer še precej več. Ivana Milata so aretirali leta 1994, sodišče pa ga je obsodili leta 1996.