Folklorna skupina KUD Oton Župančič Vinica je nagrajena za poustvarjanje belokranjskega plesnega in glasbenega izročila ter skrb za oblačilno dediščino. Foto: JSKD
Folklorna skupina KUD Oton Župančič Vinica je nagrajena za poustvarjanje belokranjskega plesnega in glasbenega izročila ter skrb za oblačilno dediščino. Foto: JSKD
V uradnem programu se je predstavilo sedem skupin, med temi tudi Akademska foklorna skupina Ozara Kranj (na fotografiji).
V uradnem programu se je predstavilo sedem skupin, med temi tudi Akademska folklorna skupina Ozara Kranj (na fotografiji). Foto: JSKD
Prireditev se je pričela s povorko vseh nastopajočih po ulicah Beltincev in plesno dobrodošlico, ki so jo pripravili domačini, KUD Beltinci s Prekmursko godbo Bakovci.
Prireditev se je začela s povorko vseh nastopajočih po ulicah Beltincev in plesno dobrodošlico, ki so jo pripravili domačini, KUD Beltinci s Prekmursko godbo Bakovci. Foto: JSKD

Branka Šmida so nagradili za nepogrešljiv in pomemben prispevek pri ohranjanju folklorne dejavnosti in poustvarjanju plesnega izročila, Folklorna skupina KUD Oton Župančič Vinica pa je Maroltovo listino prejela za poustvarjanje belokranjskega plesnega in glasbenega izročila ter skrb za oblačilno dediščino.
Nedeljska prireditev Le plesat me pelji, ki je potekala v sklopu 45. Mednarodnega folklornega festivala, je bila pravzaprav le prvi del predstavitve najboljših folklornih skupin Slovenije. Obiskovalci festivala so imeli priložnost videti skupine, ki sta jih na podlagi ogleda sedmih regijskih srečanj izbrali državni strokovni spremljevalki Klavdija Žabot in Urša Šivic. Njihov program je spremljala strokovna žirija v sestavi Svanibor Pettan, Tanja Drašler in Saša Krajnc.
Vse skupine, ki so bile izbrane na državno srečanje in so uspešno prestale tristopenjski sistem selekcije, so prejele zlato priznanje, dve skupini pa sta si po mnenju žirije zaslužili še posebni pohvali. Akademska folklorna skupina Kulturno umetniškega društva Študent Maribor je prejela zlato priznanje s pohvalo za koreografijo in izvedbo v celoti, Folklorna skupina KUD Oton Župančič Vinica pa zlato priznanje s pohvalo za kostumsko podobo.
Nastopili so ...
V uradnem programu je zaplesalo sedem skupin: Akademska folklorna skupina Ozara Kranj - mladinska skupina, Folklorna skupina Jurovčan KD Ivan Cankar Jurovski Dol, Akademska folklorna skupina Ozara Kranj - vodilna skupina, Folklorna skupina Leščeček iz Veržeja, Folklorna skupina KUD Oton Župančič Vinica, Folklorna skupina Kulturnega društva Podgorci in Akademska folklorna skupina Kulturno umetniškega društva Študent Maribor. Revijalni del pa je prinesel še nastope Folklorne skupine Kulturno umetniškega društva Šijaci Biškupci iz Hrvaške in Folklorne skupine Ballet folklorico Britanico de Torreon iz Mehike.
Drugi del folklornega srečanja bo 17. oktobra v Kosovelovem domu v Sežani.