Starejši so si ogledali izdelke svojih sovrstnikov. Foto: Matej Kristovič
Starejši so si ogledali izdelke svojih sovrstnikov. Foto: Matej Kristovič
Selektor festivala Mako Sajko. Foto: Matej Kristovič

Večina avtorjev je starejših od 60 let, najstarejši slovenski pripovedovalec pa je svojo zgodbo posnel pri častitljivih 84 letih. Selektor programa je bil filmski režiser Mako Sajko, dokumentarno ime leta 2013.

Filmskega ustvarjanja za seniorje pa s tem v Mariboru še ni konec. Med 7. in 15. novembrom bo v prostorih Academie potekala brezplačna videodelavnica, kjer se bodo starejši s pomočjo mentorjev učili uporabljati računalnik na ustvarjalen način, naučili pa se bodo tudi, kako izdelati dvominutno videozgodbo.

Silver stories je mednarodni projekt, kjer sodelujejo Umetnostna fakulteta Univerze v Brightonu iz Velike Britanije, Digital Storylab iz Danske, Univeza Laurea iz Finske, Trapezio iz Portugalske, Center urbanih in skupnostnih raziskav CUCR in Digitales iz VB, Inštitut Leiria iz Portugalske ter mariborska organizacija Mitra, razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga. Prvi festival je Mitra organizirala v sodelovanju s Salonom uporabnih umetnosti, Narodnim domom Maribor in naštetimi evropskimi partnerji iz preostalih petih držav.