V zimskem času, ko nam  telo ne daje tako jasnih znakov žeje kot poleti, je še toliko bolj pomembno, da disciplinirano pijemo vodo. Foto: MMC RTV SLO
V zimskem času, ko nam telo ne daje tako jasnih znakov žeje kot poleti, je še toliko bolj pomembno, da disciplinirano pijemo vodo. Foto: MMC RTV SLO

Kot je v radijski oddaji Nasveti na 1. radijskem programu voditeljici Andreji Čokl dejal Aleš Petrovič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je voda osnovna sestavina človeškega telesa. "Mi jo vsebujemo tri četrtine, če smo mlajši, več, če smo starejši, manj."

Ob tem poudarja, da vsi procesi, ki potekajo v nas v tem trenutku oz. kadar koli, potekajo v vodi. Tega se moramo zavedati, da bomo zgradili korekten odnos do vode. “Če pogledamo podrobneje, vodo potrebujemo za regulacijo telesne temperature, za izločanje presnovkov skozi ledvice, za vzdrževanje tonusa. Vemo, kakšna je koža, če ne pijemo dovolj, tudi na očeh se vidi," pravi Petrovič.

Za zdravo telo je pomembno vzdrževati vodno ravnotežje. Količine, ki jih potrebujemo, so enake količinam, ki jih izločamo. Pri odrasli osebi to pomeni nekje 1,5 litra na dan. Jasno je, če so okoliščine drugačne, recimo poleti ali v drugih fizioloških stanjih, kot je recimo nosečnost, potem velja drugače. Kot poudarja strokovnjak, vode dejansko ne more nadomestiti nič drugega, jo pa lahko uživamo tudi npr. kot juho in kot lubenico.

Voda mora biti zdrava, čista, skratka, ustrezati mora nekim merilom, ki veljajo po svetu. “V Sloveniji imamo približno tri hidrične izbruhe, ko se pojavijo bolezni, povezane z vodo, vsako leto, kar ni sprejemljivo," opominja Petrovič. Ob tem dodaja, da mora biti kakovostna voda iz vodovoda, ker moramo stimulirati, da bi bila tudi v vodovodih zdrava voda, "ne pa da bi se na drug način delala reklama za vodo v embalaži."

Celotni oddaji lahko prisluhnete TUKAJ.