Rok Kronaveter je v letošnji sezoni Prve lige dosegel deset golov. Foto: NK Olimpija/SPS
Rok Kronaveter je v letošnji sezoni Prve lige dosegel deset golov. Foto: NK Olimpija/SPS

Mariborčan v dresu državnih in pokalnih prvakov bo konec letošnjega leta dopolnil 33 let in tako je najstarejši v zmajevem gnezdu, kjer so nekoliko prenovili ekipo, a ključni možje za drugi del sezone, ki se začenja naslednji konec tedna, z izjemo v obrambi na preostalih položajih v večini ostajajo: "Nekaj igralcev je šlo, a jedro je ostalo. V bistvu so večje spremembe le v obrambi, saj vemo, da ima Bagnack še kazen zaradi rdečega kartona, Ilić in Zarifović pa sta šla. Morda bo tu priložnost dobil kdo od mladih, ni pa sicer toliko sprememb, da bi morali vse na novo. Mislim, da bo do začetka prvenstva vse v redu in se bomo dobro uigrali."

Nejasna je še usoda Andresa Vombergarja, ki je skupaj s Kronavetrom in Murinim Rokom Sirkom s po desetimi goli trenutno najboljši strelec Prve lige. Medtem ko se vodstvo ljubljanskega kluba prizadeva, da bi Argentinca slovenskih korenin prodalo, pa soigralci na neki način upajo, da bi Tanka, kot se ga je oprijel vzdevek še v Južni Ameriki, imeli v konici napada tudi v drugi polovici sezone: "Nedvomno nam je z njim lažje igrati. Saj imamo tudi druge, tu ne smemo biti krivični, a vemo, koliko pomeni za našo ekipo. Strelsko je bil učinkovit, uspelo mu je priti tudi v reprezentanco. Še tam je zadel. Je borben igralec, ki opravi veliko umazanega dela in s tega vidika je za nas zelo pomemben. Upam, da bo čim prej rešil situacijo, ali se prodal ali pač ostal. Ga pa potrebujemo."

V Ljubljani je tudi tokrat prišlo do trenerske menjave, česar je Krona po treh sezonah med zmaji že vajen: "Lahko rečeš, da se navadiš, ampak vseeno spet ni tako enostavno. Vsak trener prinese nekaj novega in normalno, da to tudi pusti posledice, sploh verjetno na teh mlajših igralcih, ki menjav niso navajeni. Jaz sem jih v tem času v Ljubljani zamenjal deset. Vsakemu je treba dati priložnost. Pevnika poznam od prej, saj sva sodelovala pri Dravi. Poznam njegovo delo. Treningi so dobri. Morda rezultati na prijateljskih tekmah niso najboljši, ampak bolje je, da se nam to dogaja zdaj in potem v prvenstvu zmagujemo. Seveda želiš vsako tekmo zmagati, ampak ključno je, da priprave končamo zdravi, da bomo pravi, ko se začne prvenstvo, kjer nas čaka zahtevno delo."

4-2-3-1 optimalen sistem
"Mislim, da bo sistem ostal isti oziroma podoben, kot smo ga imeli do zdaj. Morda bo kakšna prilagoditev, ampak glede na to, da tudi jaz težko igram drugače kot v "polšpici", bo verjetno ostalo 4-2-3-1, kar smo igrali že lani. Glede na našo ekipo je takšen sistem optimalen,
" je še dodal glede novega trenerja Roberta Pevnika, ki je sicer pred velikim izzivom v svojo karieri. Olimpija si je v jesenskem delu, predvsem zaradi slabih rezultatov v zadnjih krogih, priigrala kar devet točk zaostanka za Mariborom. V prestolnici vseeno verjamejo, da se še lahko vrnejo v boj za ubranitev lovorike, saj so na primer lani spomladi oni ekspresno naredili občutnejšo razliko, ki so jo nato prav tako hitro zapravili.

Olimpija ima tudi novega športnega direktorja. Funkcijo je prevzel Fabijan Komljenović, ki je iz Zagreba sprva prišel kot vodja mladinskega pogona. 51-letni Hrvat pravi, da zdaj v klubu želijo dati poudarek na mlade nogometaše. Izpostavil je, da so zmaji s sabo na priprave vzeli tudi številne mladince. Zadovoljen je s kadrom in verjame v uspešno zgodbo Olimpije tudi, ko jo bo zapustil Milan Mandarić. Dodal je, da imajo v klubu nekaj zelo zanimivih mladih igralcev, cilj pa je, da vsako leto iz generacije prvi ekipi priključijo tri take. Želi postaviti najboljšo akademijo v Sloveniji. V Zagrebu je med drugim skrbel za uspešen podmladek. Deloval je s takimi imeni, kot sta Luka Modrić in Mario Mandžukić, imel pa je tudi del zaslug, kot sta prestopa mladih Marka Pjace v Juventus in Alena Halilovića v Barcelono.

"Da izničimo zaostanek, je realno, saj recimo še dvakrat igramo z Mariborom. Torej, če oba derbija dobiš, se zaostanek hitro zniža. Je pa res, da je Maribor zelo izkušena ekipa in si verjetno veliko spodrsljajev ne bo privoščil, mi pa, če hočemo postati prvaki, vemo, da 'kiksov' praktično sploh ne sme biti. Bo težko. Liga je zahtevna. Tudi druge ekipe znajo igrati in imajo dobra moštva, ampak vseeno mislim, da smo dovolj kakovostni. Z malo sreče se morda tudi lahko obrne, se pa zavedamo, da bo zelo težko. Mislim, da imamo podobno individualno kakovost. Je pa res, da so oni že toliko let skupaj, z istim trenerjem in veliko stvari ne menjajo. Glede tega imajo več izkušenj od nas. Vendarle pa verjamemo in upamo, da bi lahko bilo prvenstvo do konca zanimivo," je o največjih tekmecih razmišljal Kronaveter.

"Maribor je dolga leta dominiral v državnem prvenstvu. Za slovensko ligo je dobro, da se je našel klub, ki mu je konkurenčen. Dobrodošlo bi bilo, če bi bilo še več takih. Vse je povezano z denarjem, in če imaš visok proračun, lahko pripelješ dobre igralce in si konkurenčen. Tako je bilo vsa ta leta. Upam, da se bo našel še kakšen klub, ki bi bil bolj konkurenčen, kot je zdaj, saj v zadnjih letih poteka le boj med nami in Mariborom," je še povedal in pristavil, da v času igranja za Olimpijo ni bilo kakršnih koli stikov z vijoličastim taborom o morebitnem igranju za klub iz rodnega mesta.

Interes iz Kitajske in iz Savdske Arabije
V Ljubljani je že četrto sezono. Do zdaj je več časa v karieri preživel le na začetku profesionalne poti pri ptujski Dravi. Čeprav ne izključuje, da bi morda v Ljubljani še ostal, pa je glavna želja odhod v tujino. "Bomo videli, kako bo do konca sezone. Vsekakor me tujina še mika. V tem prestopnem roku se ni izšlo, bomo pa videli, kako bo poleti, saj bo zagotovo lažje, ko bom prost igralec," je dejal Kronaveter, za katerega so interes pokazali na Kitajskem in v Savdski Arabiji: "Bi šel tja, saj moraš pri teh letih gledati v prvi vrsti na finance in skušaš še nekaj zaslužiti. V klubu so mi šli tudi tokrat na roko glede odškodnine. Na koncu jaz nisem bil najbolj zadovoljen s pogoji, ki so mi jih tam ponujali. V Ljubljani imam še pogodbo, za mano je dober prvi del sezone. Če dam še nekaj golov, bo poleti še lažje. Lažje pa je predvsem, če si prost."

Spomladanski del Olimpija začenja naslednjo soboto v Krškem. Foto: NK Olimpija/SPS
Spomladanski del Olimpija začenja naslednjo soboto v Krškem. Foto: NK Olimpija/SPS

Športni direktor Fabijan Komljenović je sicer predlagal, da bi Krona v Ljubljani ostal do konca kariere: "Naprej moramo videti, kakšni so cilji kluba oziroma kaj si sploh želijo. Ne bi mi bilo pa težko ostati v Ljubljani. So bili v tem obdobju vzponi in padci, ampak smo bili vmes dvakrat prvaki, osvojili smo tudi pokal. Bilo je veliko lepih trenutkov. O prihodnosti je težko govoriti. Kot pravim, tujina je še vedno želja, a se zavedam, da bom star 33 let in je tako teže. Zagotovo imam namen igrati še nekje tri leta. Sploh, če ostanem v slovenski ligi in bom zdrav, še posebej lahko. Počutim se dobro in če ne bo poškodb, lahko še nekaj časa igram. Kje bom zaključil, bomo pa videli."

V eri Milana Mandarića je Kronaveter izmed nogometašev zagotovo pustil največji pečat. Ne nazadnje je ves čas ključni mož zmajev, v prvi sezoni, ko se je po dveh desetletjih naslov vrnil v Ljubljano, je bil najboljši posameznik prvenstva, vedno je dal precej golov, hkrati pa je dosegel odločilni enajstmetrovki za oba državna naslova v zadnjih treh letih. Zase pravi, da je zelo miren in ne kaže veliko čustev. Tako je bilo tudi obakrat, ko je žogo postavil na belo točko: "Sem bil kar miren. Verjetno je bilo prvič, v Velenju, malce več nervoze, v Domžalah pa sem bil prepričan, da bom zadel. Saj zgrešijo tudi v finalu Lige prvakov in na večjih tekmah. Če razmišljal o tem, kaj bi bilo, če bi zgrešil, je bolje, da sploh ne streljaš."