Vatovec se je po usklajevanjih dotaknil tudi dohodninskih sprememb, na katere bi vplivalo spreminjanje koncepta zdravstvenega zavarovanja.
Vatovec se je po usklajevanjih dotaknil tudi dohodninskih sprememb, na katere bi vplivalo spreminjanje koncepta zdravstvenega zavarovanja. "Gre za vprašanje družbene prioritete," je dejal poslanec Levice. Foto: BoBo

Besedilo predloga zakona, v skladu s katerim bi dopolnilno zavarovanje prenesli na obvezno, manjkajoči denar pa zbrali z dvigom prispevnih stopenj za zaposlene, samozaposlene, podjetja in z obdavčitvijo dividend, najemnin in obresti, je po poročanju novinarke Radia Slovenija Nataše Mulec usklajeno. Poslanec Matej T. Vatovec je po usklajevanju koalicije in Levice dejal, da so zaprli vse člene zakona in torej uskladili način prenosa dodatnega v obvezno zavarovanje.

Vatovec je bil po usklajevanjih precej zadovoljen in je ocenil, da so zadnja usklajevanja "dokaj plodna", zato upa, da bo zakon v naslednjem tednu vložen s široko podporo. Ostaja pa odprto vprašanje finančne konstrukcije, ki ga bodo usklajevali do petka, ko bo zadnji sestanek, povezan s finančnimi učinki. "In pričakujem, da ga bomo zaprli tako hitro, kot smo vsebinske člene," je dejal Vatovec. O tem, kje so razlike med izračuni, ni želel govoriti, omenil je le DDV. Po poročanju Radia Slovenija je primanjkljaj, ki bi nastal z ukinitvijo zdravstvenega zavarovanja, ocenjen na 138 milijonov evrov.

Sprejetje zakona ostaja pogoj Levice za podporo proračunu
Vatovec se je po usklajevanjih dotaknil tudi dohodninskih sprememb, ki so trčile ob spreminjanje koncepta zdravstvenega zavarovanja. Po poslančevih besedah je finančni učinek obeh zakonov približno enak – "po eni strani ukinjamo položnice, ki bremenijo vse enako, vladna dohodninska lestvica pa bi tistim, ki imajo večje plače, omogočila, da dobijo več". "Gre za vprašanje družbene prioritete," je dejal poslanec.

Levica bo zakon o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja v parlamentarni postopek vložila 25. septembra. Sprejetje zakona do konca leta pa ostaja pogoj Levice za podporo proračunoma za prihodnji dve leti.