Luka Dončić je že končal klubsko sezono. Zdaj ga čaka dolg premor do priprav na svetovno prvenstvo, ki bo konec avgusta in začetek septembra na Filipinih, Japonskem in v Indoneziji. Foto: Reuters
Luka Dončić je že končal klubsko sezono. Zdaj ga čaka dolg premor do priprav na svetovno prvenstvo, ki bo konec avgusta in začetek septembra na Filipinih, Japonskem in v Indoneziji. Foto: Reuters

Po domačem porazu proti Chicagu (112:115) so Mavsi tudi dokončno ostali brez možnosti za uvrstitev na t. i. "play in" turnir, ki bo dal še zadnja dva udeleženca končnice v vsaki konferenci. Varovanci Jasona Kidda bodo redni del končali na 11. mestu Zahoda, kar je bistveno manj od napovedi in pričakovanj pred sezono. Lani je teksaška zasedba igrala v konferenčnem finalu, v katerem jo je na počitnice konec maja poslal poznejši prvak Golden State. Letos so se zanjo začele že na začetku aprila.

"Zavedamo se, kje smo. Nismo v položaju, ki bi si ga želeli, stvari se pač zgodijo. Ni bila naša sezona. Moramo se nekaj naučiti in biti boljši. Kar nekaj dela nas čaka poleti," je po porazu proti Bikom sprva dejal Kidd, ki je zadnjo tekmo odigral z rezervisti. Nosilci igre so počivali, le Luka Dončić je odigral celotno prvo četrtino in 35 sekund druge, nato pa je do konca srečanja ostal na klopi. "Želeli smo, da dobi zaslužene ovacije za vse, kar je letos naredil za nas klub. Zato je igral še del druge četrtine. Pred tekmo sem mu povedal, da bo odigral celotno prvo četrtino, ko dobi stoječe ovacije in se mu občinstvo pokloni za vse, kar je naredil, pa bo šel na klop. Njegova statistika je izjemna. Je eden najboljših igralcev na svetu," je povedal trener Dallasa.

Nekaj možnosti tudi za prvi izbor in Wembanyamo

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Luka, ki velja za izjemno tekmovalnega košarkarja, je še pred dnevi govoril, da dokler bo možnost za končnico, bo vztrajal in igral, toda čeprav bi z morebitno zmago nad Bullsi ohranili nekaj minimalnih možnosti, se je vodstvo franšize odločilo drugače. Glede na zadnje predstave bi ekipa zelo težko naredila odmeven rezultat v končnici, če bi se tja sploh uvrstila, poleg tega bi morala v nedeljo premagati sicer letos zares skromni San Antonio, hkrati pa bi moral Memphis ugnati Oklahoma City, ki je bil še edini ulovljiv za Dallas. Tako so raje nekako predčasno vrgli puško v koruzo, s tem pa si močno povečali možnosti, da zadržijo izbor v prvem krogu letošnjega nabora.

Mavsi iz posla ob prestopu Kristapsa Porzingisa iz New Yorka Knicksom namreč dolgujejo izbor prvega kroga letošnjega nabora. Je pa ta izbor zaščiten, če bo eden izmed prvih desetih. Torej, če na loteriji, na kateri bodo 16. maja sodelovali vsi, ki se ne bodo prebili v končnico, Dallas dobi izbor med prvimi desetimi, ta ostane njemu, New Yorku pa ga bo nato predal prihodnje leto. Kot je zapisal pred dnevi ESPN-ov Tim MacMahon, ima Dallas, če bo deseti najslabši v ligi, več kot 76 odstotkov možnosti, da bo zadržal izbor in bo torej na naboru med prvimi desetimi. 14 odstotkov možnosti ima, da dobi izbor med prvimi štirimi, štiri pa, da je celo prvi in lahko pripelje francoskega čudežnega dečka Victorja Wembanyamo.

Kdaj je treba sprejeti težke odločitve

"Nismo pomahali z belo zastavo. V tem poslu je treba kdaj sprejeti težke odločitve. Skušamo zgraditi ekipo za prvaka, kar pomeni, da je treba kdaj narediti tudi korak nazaj. Razumeti moramo, kaj nam ta odločitev prinaša. Mogoče je korak nazaj, ampak upamo, da bomo potem lahko napredovali. Še enkrat, ni vedno lahko sprejeti odločitev, a treba jih je. Slediti moramo tem, ki jih je sprejelo vodstvo. Zaupamo, da bosta Cuban in Harrison sestavila skupaj delce, da bomo lahko v položaju za napad na naslov. Ta proces se je začel danes," je optimističen Kidd, ki je dodal, da je bil z igralci zelo odkrit in jim je povedal, kakšen je načrt pred tekmo s Chicagom.

Dončić je bil s povprečjem 32,4 točke drugi strelec lige, ob tem pa je v statistiko vpisoval 8,6 skoka in osem podaj. Foto: Reuters
Dončić je bil s povprečjem 32,4 točke drugi strelec lige, ob tem pa je v statistiko vpisoval 8,6 skoka in osem podaj. Foto: Reuters

Dončić je bil po izjemnem začetku sezone med najresnejšimi kandidati za MVP-ja rednega dela. Dallas je bil dolgo trdno na mestih, ki so vodila v končnico, toda s potekom sezone je rezultatska krivulja začela padati. Največ težav so imeli Mavsi v obrambi in skoku. Tako rekoč v vseh defenzivnih parametrih so bili med najslabšimi v ligi. Vrzeli pod obročema ni zapolnil Christian Wood, od čigar prihoda so si veliko obetali, prav tako sadov ni obrodil februarski posel, ki je v Teksas pripeljal superzvezdnika Kyrieja Irvinga.

Mavsi imajo z njim in Dončićem izjemno napadalno nevaren dvojec. Toliko ofenzivnega talenta ne premore noben drug tandem v ligi, toda obramba je ostala zelo slaba, vse slabše pa so bile tudi predstave Kiddove ekipe, ki je po Irvingovem prihodu na 26 tekmah zmagala le devetkrat. Ko sta igrala oba z Dončićem, je na 16 obračunih Dallas slavil petkrat, kar je po pisanju ESPN-a najslabši odstotek dvojca All Star po letu 1976.

Premalo konstantni predvsem v obrambi

"Naša igra je bila premalo konstantna. Če pogledamo najboljše ekipe, imajo precej manj nihanj tako v obrambi kot v napadu. V napadu smo še nekako bili stabilni, predvsem pa moramo popraviti obrambo. Boljši moramo biti celotno tekmo, ne pa le četrtino ali dve. Najti moramo način, kako konstantno ohranjati dobro obrambo. Že pred sezono sem rekel, da je to drugačna ekipa od lanske. Razumeti moramo, da obramba dobiva prvenstva, ne le napad," je dodal Kidd, ki se zaveda, da Dallas čaka zelo zahtevno poletje. Kot je dodal, ključen napredek vidi pri kemiji v moštvu. To je prva stvar, ki se ji bodo posvetili, je povedal.

V Dallasu se zavedajo, kakšne cilje ima Dončić, zato bodo, kot pravijo, naredili vse, da okoli njega sestavijo ekipo, ki bo konkurenčna za vrh. Foto: Reuters
V Dallasu se zavedajo, kakšne cilje ima Dončić, zato bodo, kot pravijo, naredili vse, da okoli njega sestavijo ekipo, ki bo konkurenčna za vrh. Foto: Reuters

Ob tem je še dejal, da mora počakati, da vidi, kakšna sploh bo ekipa. "Nekaj igralcev bo odšlo, nekaj bo novih obrazov. Moramo pa napredovati na vseh ravneh," je zatrdil. Verjame, da bosta lastnik Mark Cuban in športni direktor Nico Harrison potegnila prave poteze. Cuban je že poudaril, da je prioriteta zadržati Irvinga. Kidd sicer ni želel govoriti o tem, kakšno pogodbo si organizator igre zasluži, sploh če je to maksimalna, je pa dejal, da verjame, da je v Dallasu užival in si želi ostati v tem klubu tudi naprej.

Kidd: Luka je razumel odločitev vodstva

Z isto ekipo kot proti Chicagu bo Kidd igral tudi na zadnjem srečanju proti San Antoniu. Trener je potrdil, da jo bo izpustil Dončić, ki je tako že končal sezono. V American Airlines Centru je bil slovenski večer, t. i. Texas Feels Slovenia. V dvorani je bilo kar nekaj Slovencev, ki so verjetno načrtovali, da bodo spremljali dvoboj Dončića in Gorana Dragića, ki pa je konec februarja zapustil Chicago in bo zdaj z Milwaukeejem naskakoval prstan. Luka je igral le dobrih 12 minut, čeprav je, kot je povedal Kidd, želel več.

Dončićev Dallas ostal brez končnice

"Že lani ni igral te tekme slovenskega večera. Res je hotel, toda načrt je bil drugačen. Stvari se v ligi hitro spreminjajo. Zjutraj so se. Dobili smo nova navodila. Luka je del ekipe in je to tudi razumel. Igral je več kot lani, tako da so ga ljudje lahko videli. Vem, da bo za reprezentanco naredil vse, kar bo lahko, da se bo odkupil vsem, ki so prileteli v Dallas. Kdaj se pač ne izide, kot si želiš," je sklenil Kidd. Dončića torej poleti čaka nova reprezentančna akcija. 24-letni Ljubljančan, ki je sezono končal kot drugi strelec lige, bo prvič sodeloval na svetovnem prvenstvu, kjer bo po lanskem neuspehu na EuroBasketu in zdaj še enem na klubski ravni zagotovo še dodatno motiviran. Sezono z Dallasom je opisal kot veliko razočaranje, ko pa je Luka motiviran in na neki način jezen, pa na igrišču po navadi pokaže največ.

Številni slovenski navijači le 13 minut uživali v vragolijah Dončića, ki je že končal sezono