Sunita Williams je na Mednarodni vesoljski postaji skupaj preživela 322 dni. Foto: AP
Sunita Williams je na Mednarodni vesoljski postaji skupaj preživela 322 dni. Foto: AP

Gre za rekord po številu vesoljskih sprehodov med astronavtkami in rekordno veliko časa je v vesolju preživela zunaj vesoljskega plovila – 50 ur in 40 minut. Zdaj sta oba njena rekorda že presežena. V vesolje je poletela dvakrat, bila je članica štirih odprav na Mednarodni vesoljski postaji, eni od odprav je tudi poveljevala.

Življenje v vesolju

Daljši pogovor s Sunito Williams si lahko ogledate v oddaji Globus, kjer se je z njo o izkušnji dela in življenja na Mednarodni vesoljski postaji pogovarjala novinarka TV Slovenija Petra Marc. Ameriško astronavtko slovensko-indijskega rodu je vprašala tudi o tem, kako razmišlja o možnostih življenja na drugih planetih. "Odpraviš se v vesolje in opazuješ milijarde zvezd ... neverjetno veliko zvezd je. Mislim, da bi bilo presneto arogantno, če bi razmišljali, da nikjer drugje ne more biti življenja, denimo nekje na nekem drugem planetu v bližini neke druge zvezde. Tudi na Zemlji je mogoče najti življenje tam, kjer se zdi, da to ni mogoče, denimo na dnu oceanov. Kako lahko torej razmišljamo, da v vesolju ni nikogar drugega? To je noro. Upala bi si trditi, da je življenje mogoče na kateri od Jupitrovih lun, kjer je tekočina. Mogoče je bilo kdaj tudi na Marsu. Kdo ve? Zato to moramo raziskati!"

Druga ženska na čelu Mednarodne vesoljske postaje

Sunita Williams je na Mednarodni vesoljski postaji skupaj preživela 322 dni. Prvič je v vesolje poletela leta 2006, šest let pozneje je dva dni pred 47. rojstnim dnevom prvič postala poveljnica Mednarodne vesoljske postaje – pred njo je to leta 2007 uspelo ameriški astronavtki Peggy Whitson. Samo kot zanimivost – lani jeseni je Mednarodni vesoljski postaji prvič poveljevala evropska astronavtka, Italijanka Samantha Cristoforetti.

Mednarodna vesoljska postaja ima človeško posadko od leta 2000 in je projekt sodelovanja petih vesoljskih agencij: ameriške, ruske, japonske, kanadske in evropske. "Tam zgoraj ni pomembno, od kod prihajaš, vsi smo le ljudje," pravi Sunita Williams.

Prababica Sunite Williams po materini strani je bila Marija Bohinjec iz vasi Leše pri Tržiču in z materjo je pri 11 pred skoraj 150 leti emigrirala prek luže. Sunita Williams, ki je Slovenijo obiskala že večkrat, se prav zdaj pripravlja na novo pot v vesolje; tja se odpravlja kot pilotka vesoljske ladje za prevoz posadke na Mednarodno vesoljsko postajo.

Globus: Vesoljska tekma:

Globus: Vesoljska tekma