Janja Garnbret se je veselila že 41. zmage v svetovnem pokalu. Foto: Tomaž Primožič FPA/BOBO
Janja Garnbret se je veselila že 41. zmage v svetovnem pokalu. Foto: Tomaž Primožič FPA/BOBO

Med najboljšo osmerico je pred približno 5000 gledalci v sijajnem vzdušju plezala še Mia Krampl, ki pa ji je že po manj kot minuti v začetnem delu smeri spodrsnilo, zato je končala na zadnjem, osmem mestu (11+).

22-letna Lukan, ki je 15. julija v okrnjeni konkurenci presenetljivo zmagala v Brianconu, je med plezanjem izgubila vrečko z magnezijevim prahom za sušenje rok, vendar je to ni preveč zmotilo.

Nastop Janje Garnbret v finalu Kopra

"Res sem uživala, ne vem, ali sem bila kadar koli na tekmi tako sproščena, tako v kvalifikacijah kot v polfinalu in zdaj še v finalu. Po lanskem razočaranju, ko sem bila res slabe volje, sem se maščevala in končno tudi jaz dobila prvo mesto v Kopru. To je bila tudi moja zadnja tekma letos in seveda je lepo sezono končati na vrhuncu, še boljše pa je, ko zmagaš doma. Izjemno sem hvaležna navijačem oziroma vsem, ki so nas podprli," je za TV Slovenija povedala Garnbret.

Nastop Vite Lukan v finalu Kopra

"Tretje mesto mi res veliko pomeni, biti na stopničkah pred domačim občinstvom je nekaj nepozabnega. Konkurenca je bila huda, že v finale je bilo kar težko priti, zelo zadovoljna sem z nastopom. Jezna sem bila, ko mi je padla vrečka z magnezijem, očitno pa imam srečo, da se ne potim toliko v dlani in sem lahko nastop končala brez težav," je dejala Lukan.

Pri moških je zmagal prepričljivo vodilni v svetovnem pokalu, 16-letni Japonec Sorato Anraku (vrh). Drugi je bil Američan Jesse Grupper (42+), tretji pa olimpijski prvak iz Tokia v kombinaciji, Španec Alberto Gines Lopez (23).

Luka Potočar, ki se je lani prav v Kopru veselil prve zmage v svetovnem pokalu, je zasedel zadnje, osmo mesto (18+). Letos je bil po sezoni razočaranj vesel že uvrstitve v finale.

Plezalna kraljica Janja Garnbret najboljša tudi v Kopru
Garnbret že osem let navdušuje plezalni svet

Po SP-ju ohranila zelo visoko motivacijo

Prva zvezdnica športnega plezanja Janja Garnbret je bila lani na Bonifiki druga za Ai Mori (ta je letos postala svetovna prvakinja v težavnosti) in kar precej razočarana, tokrat pa nobeni izmed tekmic ni dopustila, da bi jo premagala na domači tekmi. Predtem je v Sloveniji dvakrat slavila v Kranju.

Najboljša in najbolj vsestranska plezalka je tudi po osvojeni olimpijski vozovnici prejšnji mesec na svetovnem prvenstvu v Bernu ohranila zelo visoko motivacijo.

Pogovor z Janjo Garnbret po zmagi v Kopru

Korošica je v petek blestela že v kvalifikacijah, ko je z lahkoto preplezala obe smeri do vrha. V polfinalu je plačala davek dolgega tekmovalnega dneva in vrha ni osvojila, je pa še vedno ohranila mesto vodilne po prvih dveh krogih tekmovanja. Vita Lukan je bila v polfinalu peta, Mia Krampl pa sedma. Potočar je v kvalifikacijah dosegel 21. izid, v polfinalu sedmega.

Zadnja tekma svetovnega pokala bo konec septembra na Kitajskem, kjer pa se obeta kar precejšen osip udeležbe. Slovenci bolj pogledujejo proti dodatnim kvalifikacijam za OI konec oktobra v Lavalu v Franciji, kjer bosta na voljo še ena ženska in ena moška vozovnica za nastop prihodnje leto v Parizu.

Podelitev priznanj in Zdravljica za Janjo Garnbret v Kopru

Izidi ženske tekme

Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Izidi moške tekme

Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com