Nova ministrica za pravosodje Andreja Katič je na položaju zamenjala Dominiko Švarc Pipan. Foto: BoBo/Borut Živulović
Nova ministrica za pravosodje Andreja Katič je na položaju zamenjala Dominiko Švarc Pipan. Foto: BoBo/Borut Živulović

Ministrica Katič in premier Golob sta, kot kaže, našla skupni jezik vsaj o eni kandidatki za državno sekretarko. Tako je po informacijah STA-ja prišlo do razširitve dnevnega reda seje vlade, na katerega je bilo uvrščeno tudi imenovanje Andreje Kokalj, kar se je potem tudi zgodilo.

Arčon: Predloga nista bila zavrnjena, ampak zadržana

Premier Robert Golob. Foto: BoBo/Borut Živulović
Premier Robert Golob. Foto: BoBo/Borut Živulović

Glede imenovanja Kokalj je novi podpredsednik vlade Matej Arčon dejal: "Vedno je stvar komunikacije, razumevanja, pogleda predsednika in pogleda ministrice. Ministrica je zelo korektno nastopila tudi v medijih in tudi dobila ustrezne odgovore od predsednika vlade, zato je bila danes imenovana ena od dveh državnih sekretark."

Dodal je, da predloga državnih sekretark nista bili zavrnjeno. "Bili sta zadržani do pogovora s predsednikom vlade. Ta pogovor se je zgodil, zato je ena od dveh državnih sekretark danes tudi imenovana. Glede drugega predloga, ki je v domeni ministrice in predsednika vlade, bo pogovor tudi v kratkem opravljen in o tem bo vlada po vsej verjetnosti odločala prihodnji teden. To ime še ostaja to ime na mizi."

Arčon je ocenil tudi, da Golobovi zadržki pri imenovanju državnih sekretark niso povzročili trenj med SD, iz katere prihaja Katič, in največjo vladno stranko Gibanjem Svoboda. "Ministrica je zelo korektno nastopila, tudi v medijih, in tudi dobila ustrezne odgovore od predsednika vlade, zato je bila danes tudi imenovana ena od dveh državnih sekretark," je dejal Arčon.

Arčon je danes ocenil tudi, da Golobovi zadržki pri imenovanju državnih sekretark niso povzročili trenj med SD, iz katere prihaja Katič, in največjo vladno stranko Gibanjem Svoboda. "Ministrica je zelo korektno nastopila, tudi v medijih, in tudi dobila ustrezne odgovore od predsednika vlade, zato je bila danes tudi imenovana ena od dveh državnih sekretark," je dejal Arčon.

Iskanje druge državne sekretarke

Ministrico sicer zdaj čaka še iskanje druge državne sekretarke oziroma sekretarja, je povedala po današnjem popoldanskem srečanju s predsednikom vlade. Iskanje bo v njeni domeni, bo pa pred samim postopkom odločanja o tem seznanila tudi premierja.

O pojasnilih premierja, ki je torej imenovanju ene od ponujenih kandidatk vendarle prižgal zeleno luč, drugi pa ne, pa je Katič dejala le: "Ljudje po določenem staležu ali starosti delajo takšna in drugačna dela, tako je zdaj brez zveze brskati po življenjepisu. Enostavno smo rekli, da so pomisleki in sem trenutno z eno državno sekretarko."

Obenem je ministrica zatrdila, da pri izbiri državnih sekretarjev ni šlo za trenja med koalicijskima partnericama, Gibanjem Svobodo in SD. Po njenih besedah je premierjeva zavrnitev morda nekoliko nenavadna, a v luči vseh "izzivov na ministrstvu za pravosodje" to razume.

Sicer pa je Katič predsedniku vlade na današnjem sestanku predala vse, s čimer se je na ministrstvu uspela seznaniti od nastopa funkcije v začetku meseca. "Od prezasedenosti zaporov do manka sredstev za Dobrunje in druge investicije, seveda smo govorili tudi o Litijski in državni sekretarki. Skupaj sva sklenila, da v čim krajšem času pripravim nov predlog," je naštela ministrica.

Afera Litijska

Glede prostorov za potrebe sodišč na Litijski cesti, nakup katerih je odnesel njeno predhodnico Dominiko Švarc Pipan, pa so po besedah Katičeve v teku "določeni postopki", treba je pridobiti vso dokumentacijo, videti kaj stavba prenese. "Na podlagi tega predsednik vlade pričakuje, da bomo v najkrajšem možnem času tudi povedali, kaj lahko z njo naredimo. Seveda je treba preveriti tudi veljavnost posla," je pojasnila.

V drugem delu sestanka pa so za skupno mizo sedli tudi s finančnim ministrom Klemnom Boštjančičem in predstavniki sodstva, pri čemer so po besedah ministrice govorili predvsem o prostorskih potrebah sodstva in novi sodni stavbi.

V rokah ministrice pa sicer še vedno ostajajo vsa pooblastila, ki jih je ob prihodu odvzela sodelavcem na ministrstvu. Doslej je vrnila pooblastila za vodenje postopkov po zakonu o upravnem postopku in za odločanje v nekaterih upravnih postopkih, pri vseh ostalih pa bo še premislila, komu jih po podelila, je navedla.

Odklonilno mnenje premierja Goloba

Spomnimo, Katič je za državni sekretarki na ministrstvu za pravosodje izbrala dolgoletno uslužbenko v državni upravi Aleksandro Spasojević in nadzornico svetnico v službi za nadzor na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) Andrejo Kokalj, a pri tem najprej dobila rdečo luč premierja Goloba.

Ta je namreč ministrici v ponedeljek sporočil, da nobena od kandidatk ne uživa njegove podpore in da naj mu predlaga drugi imeni. Katič je sicer dejala, da premierjeve odločitve ne vidi kot zaušnico, ampak kot popolnoma legitimno odločitev predsednika vlade "glede na stanje na ministrstvu za pravosodje".

Han: Osebo, ki bi šla v politiko, je težko najti

Gospodarski minister Matjaž Han. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Gospodarski minister Matjaž Han. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Premierjevo blokado predlaganih državnih sekretarjev na resorju v kvoti SD-ja pa je pred sejo vlade komentiral tudi gospodarski minister Matjaž Han. Kot je poudaril, je težko dobiti osebo, ki bi stopila v politiko, načeloma pa velja, da si vsak minister ekipo izbira sam in zanjo tudi odgovarja. "Predsednik vlade in Andreja Katič se bosta morala pogovoriti, a veliko izbire nimamo," je opozoril.

Obenem je znova poudaril, da izbrani kandidatki nista članici SD-ja, zato ne ve, kje je ovira. "Če je ovira to, da sta bili v prejšnji vladi, ne sme biti. Nekateri so samo sledili vodstvom ministrstev, drugi so pa seveda bili navijači, a mislim, da sta gospe samo sledili delu ministrov," je še dejal Han.