Nabokov je avtor slovitega romana Lolita. Foto: Wikipedia
Nabokov je avtor slovitega romana Lolita. Foto: Wikipedia
Vladimir Iljič Uljanov - Lenin
Vodil je oktobrsko revolucijo.
Aaron Spelling
Aaronu Spellingu se lahko zahvalimo za Beverly Hills 90210 in Melrose Place, pa še za celo množico drugih limonad. Foto: Reuters
Richard Nixon
Richard Nixon je moral odstopiti zaradi afere Watergate. Foto: EPA
Zinedine Zidane
Zinedine Zidane je bil s Francijo evropski in svetovni prvak, veliko pa mu pomeni tudi naziv najboljšega nogometaša zadnjih 50 let. Foto: EPA

"Okrog te mitične nimfete se spleta svojevrsten, subtilen čar," je zapisal o svoji junakinji Loliti. Dokler je živel v Berlinu (do l. 1937) je pisal izključno v ruščini in objavil osem romanov. Eden izmed teh je Lužinova obramba (1929). Pisatelj I. Bunin je ob izidu romana mladega Nabokova dejal: "Ta fant je potegnil pištolo in z enim samim strelom položil vse starce z mano vred." Pisateljica Nina Berberova pa je zapisala: "Velikanski ruski pisatelj se je kot feniks rodil iz ognja in pepela revolucije in emigracije."

Najbolj pa je Nabokov zaslovel z romanom Lolita, ki ga v Ameriki zaradi spotakljive tematike (hrepenenja, ki ga odrasel moški čuti do mladega dekleta) ni mogel natisniti in je najprej izšel v Parizu (1955). O njem in sebi je dejal: "Slavna je Lolita, ne jaz." Med njegovimi deli velja izpostaviti še delo Ado ali strast. Vladimir Nabokov je umrl leta 1977.


Leta 296 je umrl papež Kaj, ki je bil za papeža izvoljen leta 283.

Leta 1370 so v Parizu začeli graditi Bastiljo.

Leta 1509 je po smrti svojega očeta Henrik VIII. postal angleški kralj.

Leta 1529 sta si Španija in Portugalska s podpisom sporazuma v Saragossi razdelili vzhodno poloblo.

Leta 1592 je umrl italijanski arhitekt in kipar Bartolomeo Ammanati.

Leta 1724 se je rodil nemški filozof Immanuel Kant, začetnik nemške klasične filozofije. V delih Kritika čistega uma, Kritika praktičnega uma in Kritika razsodne moči je pojasnil pojem transcendentalni idealizem. Kant je v filozofiji narave uveljavljal povsem nove poglede, s svojimi deli pa velja za enega največjih filozofov evropske zgodovinske misli. Umrl je leta 1804.

Leta 1864 je ameriški kongres sprejel zakon, s katerim je določil, da mora biti napis In God We Trust (Verujemo v boga) natisnjen na vse kovance ZDA.

Leta 1870 se je rodil Vladimir Iljič Uljanov - Lenin, ruski revolucionar, vodja oktobrske revolucije in prvi predsednik socialistične države. Umrl je 21. januarja 1924.

Leta 1877 se je rodil slovenski pisatelj in dramatik Lojze Kraigher, kritični opazovalec in opisovalec družbenega življenja pred prvo svetovno vojno. Umrl je leta 1959.

Leta 1878 se je rodila ena najboljših slovenskih pisateljic in borka za pravice žensk Zofka Kvedrova. Njena najbolj znana romana sta Njeno življenje in Hanka. Lotevala se je ženskih, družinskih in socialnih vprašanj. Njeno delo Misterij žene je izšlo leta 1900, Odsevi dve leti kasneje, leta 1905 pa so izšle Iskre.

Leta 1886 se je rodil umetnostni zgodovinar, likovni kritik, pisatelj in diplomat Izidor Cankar. Postavil je teoretične temelje slovenski umetnostnozgodovinski stroki. Eno njegovih najpomembnejših del je Uvod v umevanje likovne umetnosti.

Leta 1913 so v St. Peterburgu začeli izdajati časopis Pravda, ki je veljal za glas komunistične partije Sovjetske zveze.

Leta 1915 je nemška vojska v bitki pri Iepru prvič uporabila bojne strupe.

Leta 1923 se je rodil ameriški televizijski producent in scenarist Aaron Spelling. Med njegove najbolj znane nanizanke sodijo Beverly Hills 90210, Melrose Place, Čarovnice in Dinastija.

Leta 1937 se je rodil ameriški igralec Jack Nicholson.

Leta 1941 sta si nacistična Nemčija in fašistična Italija po dunajskem sporazumu razdelili slovensko ozemlje. Razdelitev se je končala tako, da so Nemci zasedli del Gorenjske, ki bi moral pripasti Italiji, Italijanom pa so prepustili v zameno nekaj krajev na Dolenjskem.

Leta 1979 je Brent Mydland prvič nastopil skupaj s skupino Grateful Dead na stadionu Spartan v kalifornijskem mestu San Jose.

Leta 1982 se je rodil brazilski nogometaš Kaka, ki je od leta 2003 igral v vezni liniji pri AC Milanu. Za reprezentanco je prvič zaigral leta 2002 proti Boliviji. Isto leto je sodeloval tudi na svetovnem prvenstvu, kjer je Brazilija osvojila svoj peti naslov, vendar je dobil priložnost le 19 minut na uvodni tekmi proti Kostariki. Leta 2007 je popeljal rdeče-črne do naslova evropskih prvakov, za kar je bil konec leta tudi nagrajen z naslovom naj nogometaša leta 2007. Dve leti kasneje je prestopil v madridski Real.

Leta 1994 je umrl nekdanji ameriški predsednik Richard Nixon. Bil je edini predsednik ZDA, ki je moral odstopiti.

Leta 2004 je bil Francoz Zinedine Zidane v Limassolu na Cipru izbran za najboljšega evropskega nogometaša zadnjih 50 let po izboru Evropske nogometne zveze. Po internetu je sodelovalo več kot sedem milijonov navijačev. Zidane je dobil 123.582 glasov, 1.013 več od drugouvrščenega Nemca Franza Beckenbauerja. Tretji je bil Nizozemec Johan Cruyff (119.332).

Leta 2004 sta dva vlaka, ki sta prevažala gorivo, trčila v severnokorejskem mestu Rjongčon. Umrlo je okoli 150 ljudi.

Leta 2007 je slovenski kolesar Jani Brajkovič na Dirki po Georgii dosegel prvo zmago med profesionalci. Belokranjec je v zadnji, sedmi etapi kljub temu, da mu je 30 km pred ciljem počila zračnica, ubranil 12 sekund prednosti pred Američanom Christianom Vandeveldejem.