Sirski protestniki so okrepili svoje zahteve. Foto: EPA
Sirski protestniki so okrepili svoje zahteve. Foto: EPA

Kljub četrtkovi odpravi izrednih razmer, ki so veljale 48 let, se je po petkovih molitvah na ulicah več sirskih mest zbralo na deset tisoče protestnikov.

Sirski aktivist Amar Kurabi je povedal, da so številni protestniki ranjeni, veliko pa jih tudi pogrešajo. Pojasnil je, da je bila med mrtvimi večina ustreljenih, medtem ko jih je nekaj umrlo zaradi vdihavanja solzivca.

Smrtne žrtve so protesti zahtevali v predmestjih prestolnice Damask ter v mestih Dara, Hirak, Hama in Homs. V predmestju Damaska se je zbralo kar 40.000 ljudi, ki so zahtevali padec trenutnega režima.

Za padec režima
O množičnih protestih so poročali tudi iz regije na severovzhodu države, kjer živijo Kurdi. Na začetku so protestniki zahtevali le reforme in več svoboščin, zdaj pa pozivajo tudi k padcu režima.

Pred petkovimi protesti je bilo po podatkih organizacij za človekove pravice na protestih ubitih 220 ljudi. Protesti so se po vzoru ljudskih vstaj v Tuniziji in Egiptu začeli 18. marca v južnem mestu Dera.

V prvi skupni izjavi od začetka protestov so aktivisti zahtevali ukinitev vladajoče stranke Baas in uveljavitev demokratičnega političnega sistema.