Milan Kučan:
Milan Kučan: "Nocoj so dovoljene sanje. Jutri je nov dan." Foto: RTV SLO
Deseta zvezdica na ameriški zastavi predstavlja Virginio. Foto: EPA
Mario Kempes
Mario Kempes je Argentini zagotovil prvi naslov nogometnih prvakov sveta. Foto: EPA
25. junija 1996 je umrl kapitan ladje Calypso, Jacques Cousteau.
Simon Ammann
Simon Ammann je osvojil štiri zlate olimpijske medalje. Foto: EPA

Slovenije.

Deklaracija ob neodvisnosti je dokument, ki ga je sprejel slovenski parlament in ki podrobneje pojasnjuje odločitev za samostojno in neodvisno državo ter opredeljuje nadaljnje ravnanje Republike Slovenije po osamosvojitvi.

25. junija zato Slovenija praznuje dan državnosti.


Drugi dogodki na današnji dan ...

Leta 1530 so nemški protestanti na državnem zboru v Augsburgu cesarju Karlu V. predstavili augsburško veroizpoved.

Leta 1788 je Virginia ratificirala ustavo in tako postala 10. zvezna država ZDA.

Leta 1852 se je v Riudomsu, Tarragona, rodil katalonski arhitekt Antoni Gaudí.

Leta 1860 se je v Dieuzu rodil francoski skladatelj Gustave Charpentier. Študiral je pod očesom francoskega skladatelja Julesa Masseneta. Gustave Charpentier je napisal opero Julien (1913). Pisal pa je tudi dela za orkestre in kompozicijo vokalov, vendar nič ni preseglo dela popularne opere Luise.

Leta 1894 se je rodil nemški fizik in matematik romunskega rodu Hermann Julius Oberth.

Leta 1900 se je v Windsorju rodil britanski državnik Louis Mountbatten, s pravim imenom Louis Francis Albert Victor Nicholas of Battenberg.

Leta 1928 se je rodil ruski fizik Aleksej Aleksejevič Abrikosov, ki je za svoje delo leta 2003 prejel Nobelovo nagrado.

Leta 1933 se je rodil James Meredith, ameriški aktivist za človekove pravice. Meredith se je kot prvi temnopolti Američan prijavil na univerzo Mississippi.

Leta 1938 je Douglas Hyde postal prvi irski predsednik.

Leta 1950 je vojska Severne Koreje prekoračila mejo na 38. vzporedniku in vkorakala v Južno Korejo, s čimer se je začela triletna korejska vojna. To je bil prvi večji spopad po drugi svetovni vojni.

Leta 1956 se je v metodistični družini v vasi Murtino v bližini mesta Strumica rodil nekdanji makedonski predsednik Boris Trajkovski.

Leta 1960 je umrl nemško-ameriški astronom Walter Baade, s pravim imenom Wilhelm Heinrich.

Leta 1965 je umrl švedski astronom Bertil Lindblad, ki je skupaj z nizozemskim kolegom Janom Hendrikom Oortom dokazal, da se Rimska cesta ne vrti povsod enako.

Leta 1975 je Mozambik postal neodvisna država, prvi predsednik pa je postal Samora Machel.

Leta 1978 je Argentina prvič postala svetovni prvak v nogometu. V finalu je v Buenos Airesu po podaljšku s 3:1 ugnala Nizozemsko. Po rednem delu je bilo 1:1. Junak finala na stadionu La Bombonera je bil Mario Kempes, ki je dosegel dva zadetka, s skupno šestimi pa je bil prvi strelec 11. svetovnega prvenstva. Igralci, ki so argentinske navijače spravili v delirij, so bili: Ubaldo Fillol, Luis Galvan, Jorge Olguin, Daniel Passarella, Osvaldo Ardiles (66./Omar Larossa), Alberto Tarantini, Americo Gallego, Daniel Bertoni, Mario Kempes, Leopoldo Luque in Oscar Ortiz (75./Rene Houseman).

Leta 1981
se je rodil švicarski smučarski skakalec Simon Ammann, ki je leta 2002 na olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju presenetljivo osvojil zlati medalji na obeh posamičnih tekmah. Enak dosežek mu je uspel tudi osem let kasneje v Vancouvru, ko je na obeh posamičnih tekmah prav tako osvojil zlati medalji.

Leta 1991 je slovenska skupščina sprejela deklaracijo o neodvisnosti Slovenije in temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Deklaracija ob neodvisnosti je dokument, ki ga je sprejel slovenski parlament in ki podrobneje pojasnjuje odločitev za samostojno in neodvisno državo ter opredeljuje nadaljnje ravnanje Republike Slovenije po osamosvojitvi. 25. junija zato Slovenija praznuje dan državnosti.

Leta 1993 je Kim Campbell kot prva ženska postala kanadska premierka.

Leta 1996 je v bombnem napadu v Dhahranu (Saudska Arabija) umrlo 19 ameriških vojakov.

Leta 1996 je umrl francoski raziskovalec, predsednik oceanografske družbe in kapetan ladje Calypso, Jacques Cousteau. Življenje je posvetil raziskovanju življenja v oceanih. Jacques Yves je bil tudi režiser številnih dokumentarnih filmov - Svet tišine in Svet brez sonca. Dolgo časa je bil tudi vodja oceanografskega muzeja v Monaku.

Leta 1997
je 20-letnega Marka Miliča (Smelt Olimpija) na naboru v Ligi NBA kot štiriintridesetega izbrala ekipa Philadelphie, kjer pa nato ni dobil veliko priložnosti za dokazovanje. Prvi izbor "drafta" je bil po pričakovanju Tim Duncan.

Leta 1999 je slovenska košarkarska reprezentanca v prvem krogu 2. dela predtekmovanja na evropskem prvenstvu v Franciji izgubila proti ZR Jugoslaviji s 66:71 (33:29), potem ko je bilo še minuto in 15 sekund pred koncem izenačeno (64:64). Najboljši strelec pri varovancih trenerja Borisa Zrinskega je bil Jure Zdovc (16).

Leta 2003 je Maja Matevžič na teniškem turnirju v Wimbledonu premagala 24. nosilko Španko Magui Serno s 4:6, 6:3 in 6:4 in se uvrstila v 3. krog.

Leta 2009 je v 51. letu na svojem domu v Los Angelesu zaradi zastoja srca nenadoma umrl "kralj popa" Michael Jackson. V tednih pred smrtjo se je intenzivno pripravljal na serijo petdesetih koncertov, ki bi bili zanj obenem zmagoslavna vrnitev, poslovilna turneja in rešitev iz hude denarne zagate.