Z njegovim filmom Sanje se je leta 1990 začel canski filmski festival. Foto: EPA
Z njegovim filmom Sanje se je leta 1990 začel canski filmski festival. Foto: EPA
Plagiat ladje, s katero je plul del Cano
Takšen tip ladje je priljubljen tudi v današnjem času.
Sulejman I. Veličastni
Slovel je kot nezadržni osvajalec.
Jean Baptiste Colbert
Colbert je bil glavni predstavnik merkantilizma.
Marquis de La Fayette
Na današnji dan se je rodil pomemben francoski politik.
John Dalton
Dalton je utemeljitelj atomske teorije materije.
Tramvaj v Ljubljani
Leta 1901 je v Ljubljani zapeljal prvi tramvaj. Med letioma 1953 do 1971 je po Ljubljani vozil trolejbus (na sliki).
Leta 1942 se je začela bitka za Stalingrad.
Mswati III. in Fidel Castro
Mswati III. je svazijski vladar od leta 1986. Foto: EPA
Dianini najbližji sorodniki na njenem pogrebu
Dianin pogreb je prek televizijskih sprejemnikov spremljalo več kot dve milijardi ljudi. Foto: EPA
Nastja Čeh
Nastja Čeh je potrdil zmago nad Izraelci. Foto: EPA
Luciano Pavarotti
Pavarotti je vse do konca ostal eden najbolje plačanih klasičnih pevcev. Foto: EPA

Leta 1998 je umrl znameniti japonski režiser Akira Kurosava. Njegovi najbolj znani filmi so Rašomon, Derzu Uzala, Idiot, Živeti, Sedem samurajev, Krvavi prestol, Skrita trdnjava, Sinjebradec in Sanje.

Kurosava je zahodnemu svetu približal japonski film, vplival pa je tudi na mnoge generacije režiserjev z vsega sveta. Med filmskimi ustvarjalci, ki priznavajo njegov vpliv, sta med drugim tudi George Lucas in Sergio Leone.


Drugi dogodki na današnji dan ...

Leta 1522 je španski pomorščak Juan Sebastian del Cano končal prvo potovanje okoli sveta. Na pot se je podal skupaj s Fernandom Magellanom, ki je za to ekspedicijo pripravil pet ladij in 270 mornarjev. Del Cano je prevzel poveljstvo leta 1521, ko so Magellana ubili filipinski domorodci. Na cilj je prišel le z eno ladjo in osemnajstimi mornarji.

Leta 1566 je umrl Sulejman I. Veličastni, ki je leta 1521 zavzel Beograd. Ivanovcem je iztrgal Rodos, po bitki pri Mohaču je osvojil skoraj celotno Ogrsko in tri leta pozneje prodrl do Dunaja. V vojnah s Perzijo je osvojil Mezopotamijo in Armenijo. Reformiral je pravni sistem, naročil je gradnjo mošeje v Carigradu. Svojim podložnikom je bil znan kot Zakonodajalec.

Sulejman Veličastni je slovel kot nezadržni osvajalec, saj je ogrožal skoraj ves svet, čeprav so si na Zahodu po njegovem ustoličenju oddahnili, saj naj bi “Jezni lev” pustil za naslednika “milo jagnje”. Iluzije so se razblinile že leta 1521, ko je zavzel Beograd.

Leta 1683 je umrl francoski gospodarstvenik in državnik Jean Baptiste Colbert, glavni predstavnik merkantilizma. Kot finančnemu ministru kralja Ludvika XIV. mu je uspelo ustvariti evropsko gospodarsko silo. Rodil se je 29. avgusta 1619 v Reimsu.

Leta 1699 so avstrijske čete pod vodstvom cesarja Leopolda zavzele Beograd, ki je bil pod osmansko oblastjo.

Leta 1757 se je rodil francoski politik, general, vojskovodja in revolucionar Marie Joseph Paul Yves Roch Gilbert du Motier, Marquis de La Fayette. Udeležil se je severnoameriške vojne za neodvisnost. Iz Amerike se je vrnil, ko je bil star 24 let, doma so ga slavili kot junaka.

Leta 1766 se je rodil angleški kemik in fizik John Dalton, utemeljitelj atomske teorije materije, ki jo je prvi postavil na eksperimentalno osnovo. Leta 1804 je odkril zakon o večkratnih sorazmerjih. V Daltonovem zakonu opisuje plinske mešanice. Bil je slep za barve in to napako je opazoval pri sebi. Barvna slepota se po njem imenuje “daltonizem”. Umrl je 27. julija 1844 v Manchestru.

Leta 1808 se je rodil alžirski upornik Abdel Kadir.

Leta 1868 je bil v Žalcu drugi slovenski tabor, na katerem so zahtevali Zedinjeno Slovenijo. Do leta 1871 je bilo kar 18 takih taborov, na katerih se je običajno zbralo okoli 5.000 ljudi. Pomenili pa so nekakšen plebiscit slovenskega prebivalstva v vseh delih našega ozemlja za slovensko narodno gibanje in njegov program - Zedinjeno Slovenijo.

Ideja po taborskem gibanju na Slovenskem je prišla iz Češke, kjer so jih začeli pripravljati maja istega leta. Od tam je bilo prineseno tudi poimenovanje, toda Slovenci so gibanje pojmovali po svoje. Glavna zahteva na vseh taborih je bila izpolnitev 19. člena ustave, ki je zagotavljal enakopravnost vseh narodov v državi.

Leta 1870 se je rodil britanski kemik Frederick George Donnan.

Leta 1888 se je rodil ameriški politik Joseph Patrick Kennedy, oče J. F. Kennedyja, predsednika ZDA, in Roberta Kennedyja, predsedniškega kandidata demokratske stranke.

Leta 1892 se je rodil angleški fizik sir Edward Victor Appleton, ki je za svoje delo leta 1947 prejel Nobelovo nagrado.

Leta 1901 je v Ljubljani zapeljal prvi tramvaj.

Leta 1914 se je začela bitka na Drini, ki je trajala kar do 11. novembra. Avstrijska vojska je bila v bitki premočna in je Srbe prisilila k umiku.

Leta 1914 se je začela bitka na Marni, ena največjih bitk I. svetovne vojne.

Leta 1918 se je začel splošen umik nemške vojske prek reke Aisno.

Leta 1939 je Južnoafriška republika napovedala vojno Nemčiji.

Leta 1939 je nemški Wehrmacht zavzel Krakov.

Leta 1942 se je začela bitka za Stalingrad.

Leta 1944 je pohorski partizanski bataljon v drzni akciji osvobodil 622 angleških vojnih ujetnikov, ki so morali popravljati železniško progo med Mariborom in Dravogradom.

Leta 1965 se je indijsko letalstvo odločilo za napad pakistanskega mesta Lahore, s čimer se je zaradi Kašmirja začela vojna med Indijo in Pakistanom.

Leta 1968 je Velika Britanija podelila neodvisnost kraljevini Svazi. Ta je danes ustavna monarhija v Britanski skupnosti narodov z dvodomnim parlamentom. Deli se na 273 plemenskih ozemelj. Glavno mesto je Mbabane, poleg njega pa je prestolnica še Lobamba. Država leži na jugu črne celine in je ena najmanjših na celini.ž

Leta 1974 se je rodil britanski teniški igralec Tim Henman. Profesionalec je postal leta 1993. Ko se je leta 1996 prebil do četrtfinala Wimbledona, so ga že razglašali za naslednika Freda Perryja, ki je leta 1936 kot zadnji Britanec slavil na sveti travi. V Wimbledonu je celo desetletje vladala "henmanmania", hrib pri osrednjem igrišču so poimenovali kar "Henman hill". V Wimbledonu je bil štirikrat v polfinalu (1998, 1999, 2001 in 2002). Najbolj boleč je bil poraz proti Goranu Ivaniševiću leta 2001. Hrvat je bil že v povsem izgubljenem položaju, a ga je rešil dež. V nadaljevanju je spreobrnil potek in ugnal Henmana. Leta 2004 je zaigral tudi v polfinalu OP Francije in OP ZDA. Osvojil je 11 turnijev ATP in samo s turnirskimi nagradami zaslužil več kot 12 milijonov evrov.

Leta 1978 so se v Camp Davidu začeli pogovori med predsednikom ZDA Carterjem, egiptovskim predsednikom Sadatom in izraelskim premierjem Beginom o krizi na Bližnjem vzhodu.

Leta 1997 so pokopali britansko princeso Diano, ki je umrla 31. avgusta v avtomobilski nesreči v Parizu. Pogrebne slovesnosti je prenašala televizija, pred zasloni pa sta bili več kot dve milijardi gledalcev.

Leta 1998 je umrl znameniti japonski režiser Akira Kurosava. Njegovi najbolj znani filmi so Rašomon, Derzu Uzala, Idiot, Živeti, Sedem samurajev, Krvavi prestol, Skrita trdnjava, Sinjebradec in Sanje.

Leta 2002 so si v Berlinu na zadnjem od sedmih mitingov za Zlato ligo 50 kg zlata za vseh sedem zmag v svoji disciplini razdelili Marion Jones (100 m), Hicham El Guerrouj (1.500 m), Felix Sanchez (400 m ovire) in Ana Guevara (400 m).

Leta 2003 so si slovenski nogometaši po zmagi nad Izraelom s 3:1 praktično že zagotovili igranje v dodatnih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 2004.

Leta 2007 je po dolgotrajni bolezni na svojem domu v Modeni umrl eden največjih tenoristov 20. stoletja Luciano Pavarotti. Tenorist, ki je na odru stal z največjimi opernimi pevkami, kot so Kiri Te Kanawa, Joan Sutherland, Montserrat Caballe in Ileana Cotrubas, je imel tudi do sto koncertov na leto. Svoje nastope pa je pogosto namenjal tudi za dobrodelne namene, kar ga je popeljalo do sodelovanja z znanimi glasbeniki, kot so Joe Cocker, Sting in Mariah Carey. Pavarottiju gre velika zasluga, da je operna umetnost dobila novo veljavo tudi med tistimi ljudmi, ki jih klasična glasba sicer ni kaj dosti pritegnila.