Zaradi napovedane orkanske burje so pristojne službe v Kopru in Piranu v povečani pripravljenosti. Dogajanje spremljajo, za zdaj pa še niso odredile nobenih posebnih ukrepov. Foto: EPA
Zaradi napovedane orkanske burje so pristojne službe v Kopru in Piranu v povečani pripravljenosti. Dogajanje spremljajo, za zdaj pa še niso odredile nobenih posebnih ukrepov. Foto: EPA
Veter
Sunki vetra bi lahko na nekaterih območjih dosegli hitrost do 200 kilometrov na uro. Foto: EPA

Tako močne burje vsaj v napovedih nismo videli že nekaj let.

Branko Gregorčič (Arso)
Razmere na cestah
Spletne kamere na cesti Nanos-Vrtojba so že zjutraj povedale, da veter na cesto že nanaša sneg. Foto: promet.si
Tovornjak
V regijskem štabu civilne zaščite razmišljajo o tem, kako bi poskrbeli za voznike tovornjakov, ki bodo zaradi burje morali čakati na izboljšanje vremenskih razmer na Vipavskem. Foto: MMC RTV SLO
Vreme: Rdeči alarm

Odločitve o zaprtju vrtcev ter osnovnih in srednjih šol v Ajdovščini, Lokavcu in Budanjah do zdaj še nikoli niso sprejeli, zdaj pa sta občinski štab Civilne zaščite Ajdovščina in župan Marjan Poljšak sklenila, da je bolje sprejeti preventivni ukrep, da bodo o njem lahko pravočasno obveščeni vsi otroci in starši.

Podobno kot v Ajdovščini so se odločili tudi v občini Vipava, saj bodo jutri zaprli vrata vrtcev in šol. Zaprta bo tudi Glasbena šola Ajdovščina, Zavod za šport Police v Ajdovščini, Varstveno-delovni center Ajdovščina ter Lavričeva knjižnica v Podnanosu in Vipavi. Odpovedani so tudi sredini obiski potujoče knjižnice po vipavskih vaseh.

Najhuje bo v sredo zjutraj
Ker bodo sunki vetra dosegali hitrost tudi do 200 kilometrov na uro, je Agencija za okolje za to območje razglasil najvišjo stopnjo vremenske ogroženosti, ki velja do četrtka. Najhuje naj bi bilo v sredo zjutraj. Veter je v zadnjih urah sicer že odkril nekaj streh in podiral drevesa.

Valovi bodo visoki
Tudi ob obali opozarjajo, da bo burja povzročala nevšečnosti, saj pričakujejo visoko valovanje morja. Zlasti na priobalnem območju piranske Punte lahko višina valov doseže tri metre, zaradi česar se bo povečala ranljivost pomorskih objektov, najbolj ogrožene pa bodo predvidoma površine za valobranom na Piranski punti, pravijo na koprski izpostavi Uprave RS za zaščito in varovanje.

Veter že prevrnil tovornjak
Močan veter se je predvsem v Vipavski dolini in na Krasu okrepil že preteklo noč, zato so za tovorna vozila že zaprli nekatere ceste na tem območju. Sunki vetra so danes dosegli hitrost okoli 110 kilometrov na uro. Na hitri cesti med Ajdovščino in Podnanosom je prevrnilo tovornjak, tako da je še vedno zaprta za ves promet.

Vsi izračuni kažejo, da bo burja na Primorskem dosegla takšno hitrost, ki povzroča večje nevšečnosti oz. že kar nevarnost, je na ponedeljkovi novinarski konferenci v Ljubljani posvaril svetovalec s področja meteorologije na Arsu Branko Gregorčič. V Vipavski dolini in na Krasu lahko sunki vetra presežejo hitrost 200 kilometrov na uro na izpostavljenih mestih, kar so po Gregorčičevih besedah že kar orkanske hitrosti. "Tako močne burje vsaj v napovedih nismo videli že nekaj let," je dejal. Sunki vetra lahko podrejo človeka, poškodujejo objekte, dvigajo strešnike in slabše pritrjene predmete.

Večji del države znova pobeljen
Zaradi približevanja močnega sredozemskega ciklona naj bi do četrtka zjutraj v večjem delu države zapadlo od 10 do 25 centimetrov snega. V južni in jugovzhodni Sloveniji pa lahko višina snežne odeje doseže do 50 centimetrov. Na Kočevskem je že do 9. ure zapadlo okoli 20 cm snega. Na Koroškem sneži od ponedeljka zvečer. Zapadlo je do 15 centimetrov snega, največ težav pa na tamkajšnjih cestah povzroča poledica.

Zaradi močne burje je bila Luka Koper tudi to noč zaprta. Trenutno je koprsko pristanišče odprto, prav tako letališče v Portorožu.

Zaradi napovedanih vremenskih razmer gre največ težav pričakovati na Vipavskem. Drugod po Sloveniji pa pristojne službe posebnih težav zaradi sneženja ne pričakujejo. Zimske službe so še vedno v stalni pripravljenosti.
Hitra cesta Razdrto-Vrtojba je med Ajdovščino in Vipavo v obe smeri zaprta zaradi prevrnjenega tovornega vozila. Zaradi burje je priporočena previdna in upočasnjena vožnja tudi na primorski avtocesti med Razdrtim in Črni Kalom. Predvsem na zahodu države je promet na nekaterih cestah zaprt za počitniške prikolice ter tovorna vozila s hladilniki in ponjavami.

Pomagajte nam pri poročanju o razmerah na terenu. Fotografije, videoposnetke in druge vtise lahko z nami in drugimi uporabniki delite na Mojem spletu.


Tako močne burje vsaj v napovedih nismo videli že nekaj let.

Branko Gregorčič (Arso)
Vreme: Rdeči alarm