Izjava za javnost pred ljubljansko mestno hišo. Foto: Mladi za podnebno pravičnost/Janez Zalaznik
Izjava za javnost pred ljubljansko mestno hišo. Foto: Mladi za podnebno pravičnost/Janez Zalaznik

"Mestni gozd je skupen, in čas je, da se v njegovo upravljanje vključijo tudi civilna družba, interesne skupine, uporabnice in uporabniki gozda," so navedli v izjavi za medije pred ljubljansko mestno hišo in pozvali k javni razpravi, v kateri bi se osvetlili ekološke, naravovarstvene, družbene, kulturnovarstvene in podnebni vidiki upravljanja gozda.

Želijo, da se javnost in civilna družba vključi tako v pripravo načrtov, programov in ukrepov upravljanja kot v izvajanje posameznih del in nalog. Pozdravljajo odločitev Zavoda za gozdove Slovenije, ki še do 31. maja zbira pobude za gozdnogospodarski načrt za gozdno gospodarsko enoto Ljubljana za obdobje 2025–2034.

Občino pozivajo k razpravi, ki naj pokaže, ali je predvideni posek 75 dreves na Golovcu res nujen, in tudi osvetli kampanjsko sekanje na Rožniku v preteklem letu. "Želimo vedeti, kateri razlogi so vodili to neobičajno intenzivno enkratno sekanje in preprečili, da bi se odrasla zdrava drevesa starala in v mestnem gozdu še naprej opravljala svoje ekološke, naravovarstvene in družbene funkcije," so zapisali.

Rožnik. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Rožnik. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek

Sanitarna sečnja po Ljubljani

Po Ljubljani se v začetku pomladi nadaljuje sanitarna sečnja suhih in poškodovanih dreves. Dela so se začela v torek na Kodeljevem, nadaljevala pa na grajskem griču, v Parku slovenske reformacije, Tivoliju, Mostecu, na Rožniku, Rakovniku in ob ljubljanskem strelišču.

Sodelavec oddelka za gospodarske dejavnosti in promet Jurij Kobe je navedel, da so že v torek na Kodeljevem odstranili štiri popolnoma suha drevesa z velikim deležem odmrlih tkiv. Včeraj so nadaljevali dela na grajskem Griču, kjer so odstranili povsem suho robinijo in dve prizadeti drevesi velikega jesena. Odstranili so tudi divji kostanj v Parku slovenske reformacije pri otroškem igrišču, pri katerem je obstajala nevarnost odloma drevesnega debla, je za Prvi poročal Peter Močnik.

"Predviden je posek ameriškega javorja in navadnega divjega kostanja, ki imata številne očitne razkroje tkiv," je glede del v parku Tivoli napovedal Kobe.

"V izteku skakalnic je še od januarskega snegoloma močno nagnjena smreka, ki se je naslonila na sosednje drevo. Tu bo postopek zelo zahteven, uporabiti bo treba zelo visoko dvigalo, da se bodo lahko ta dela varno izvedla," je povedal glede del v Mostecu.

V soboto bodo dela nadaljevali ob ljubljanskem strelišču na Dolenjski cesti, kjer bodo zaradi januarskega snegoloma odstranili večje število dreves. "Tam je slepi krak ceste, ki pri zapornici zavije desno, izvedli bomo popolno zaporo tistega cestišča, ki večinoma služi kot parkirišče lokalnih prebivalcev. Odstranjenih bo znatno število dreves, tankih, mladih dreves, debeline 10 do 15 centimetrov," je Kobe pojasnil, da bodo tu odstranili 96 dreves oz. 20 kubičnih metrov lesa. "To je zelo malo, približno 0,2 kubičnega metra na drevo," je pristavil.

Prihodnji teden bodo, če bo vreme to dovoljevalo, negovalno sečnjo izvedli tudi na vzhodni strani Rakovnika. "Prilagajali se bomo vremenskim razmeram, ker v nobenem primeru ne bi želeli delati škode infrastrukturi," je sklenil Kobe.

Sprehajalcem na omenjenih območjih svetujejo, naj se v času del zaradi lastne varnosti izogibajo delovnemu območju in upoštevajo opozorila ter navodila izvajalcev del. Če se bodo kljub temu podali na to območje, naj ne nosijo slušalk, ki bi preprečile zaznavo dogajanja na delovišču. Lastnikom psov pa svetujejo, naj jih imajo na vrvici, je še poročal Močnik.