Salonit Anhov. Foto: BoBo
Salonit Anhov. Foto: BoBo

Kot je pojasnil Miha Stegel, imajo v iniciativi že nekaj časa dokaze, da se voda v preteklih štirih letih približno dve leti in pol ni mogla črpati iz glavnega črpališča, tj. rova HE Plave, ampak so jo črpali iz rezervnega tehnološkega črpališča neposredno v Soči ob cementarni Salonit Anhovo.

V tem času so pri civilni iniciativi preverili zakonodajo in ugotovili, da lahko vodno dovoljenje za oskrbo s pitno vodo pridobita le občina in država, kar po njihovih besedah pomeni, da Salonit Anhovo v tem primeru ni imel zakonske podlage za uporabo rezervnega črpališča za oskrbo prebivalstva.

Tega so se po trditvah civilne iniciative zavedali tudi v cementarni Salonit Anhovo in na občini. Zadnji sta sicer v aneksu pogodbe 28. avgusta 2018 v 6. členu zapisali, da se ob nedelovanju črpališča v glavnem rovu uporablja voda iz črpališča neposredno v Soči.
V civilni iniciativi menijo, da je ta člen pogodbe nezakonit in da so podpisniki pogodbe odgovorni za povzročitev splošne nevarnosti, cementarni pa da po uradni dolžnosti grozi odvzem vseh vodnih dovoljenj za obdobje šestih let.

Miha Stegel iz Civilne iniciative Danes je na današnji novinarski konferenci v Kanalu ob Soči opozoril, da je bilo črpanje iz rezervnega vodnega vira v reki Soči za potrebe oskrbe prebivalstva nezakonito. Foto: BoBo
Miha Stegel iz Civilne iniciative Danes je na današnji novinarski konferenci v Kanalu ob Soči opozoril, da je bilo črpanje iz rezervnega vodnega vira v reki Soči za potrebe oskrbe prebivalstva nezakonito. Foto: BoBo

Direkcija: Ni razloga, da dovoljenja ne bi podaljšali

Direkcija za vode je aprila letos Salonitu podaljšala veljavnost vodnega dovoljenja za črpanje tehnološke vode kljub pritožbi društva Eko Anhovo, ki je v pritožbi navedlo prav zgoraj omenjene razloge.

V sklepu je direkcija navedla, da se voda črpa iz rova HE-ja Plave in ni razloga, da dovoljenja ne bi podaljšali. Na zavrnitev so se že pritožili in zadeva je trenutno v obravnavi na ministrstvu za okolje kot drugostopenjskem organu.

V civilni iniciativi Danes pravijo, da bi okoljski minister Andrej Vizjak moral odstopiti, če glede zadeve ne bo ukrepal. Po pravico so pripravljeni iti tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice. Obenem proti odgovornim posameznikom pripravljajo kazenske ovadbe.

Salonit: Nikoli nismo kršili vodnega dovoljenja

Iz Salonita so ob novinarski konferenci civilne iniciative sporočili, da je Salonit Anhovo nosilec vodnega dovoljenja za tehnološko vodo, ki jo uporablja za hlajenje naprav v procesu proizvodnje cementa, ki nikoli ne prihaja v stik s snovmi iz procesa in zato ostaja neonesnažena.

"Vodno dovoljenje, ki ga ima Salonit Anhovo, se torej nanaša izključno na tehnološko (hladilno) vodo. Uporaba hladilne vode nima nikakršne povezave z razvodom pitne vode," so zapisali.

"Salonit Anhovo ni nikoli kršil vodnega dovoljenja, kar potrjujejo tudi različne inšpekcije, ki niso nikoli ugotovile nikakršnih kršitev," so poudarili.

Dodali so, da Salonit ni nosilec dejavnosti priprave pitne vode, družba Salinvest izvaja le nekatere storitve za občinsko javno službo. V skladu z zakonodajo je priprava pitne vode v upravljanju občinske javne službe, ki je leta 2013 pridobila vodno dovoljenje.

V družbi so še zapisali, da je vodarno Močila leta 1977 zgradil Salonit Anhovo. "Takratni zaposleni so pridobili vsa potrebna soglasja in dovoljenja za obratovanje. Vsa ta leta je bila vodarna Močila ustrezno vzdrževana in zagotavlja varno vodooskrbo s pitno vodo," so zatrdili.