Vremenoslovce skrbi zlasti zato, ker je letošnje leto izredno mokro in se vodotoki hitreje odzovejo na padavine kot v prejšnjih letih. Foto: BoBo
Vremenoslovce skrbi zlasti zato, ker je letošnje leto izredno mokro in se vodotoki hitreje odzovejo na padavine kot v prejšnjih letih. Foto: BoBo
Arso je za četrtek za večino države razglasil rdeči alarm. Foto: Posnetek spletne strani Arsa
Poplave
Ponekod so ponovno mogoče poplave. Foto: BoBo
Brane Gregorčič, Janez Polajnar, Srečko Šestan
Vremenoslovec Brane Gregorčič, hidrolog Janez Polajnar in poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan so na tiskovni konferenci pojasnili, da se nam bliža nova vremenska ujma. Foto: BoBo

V primerjavi s prejšnjimi izračuni se intenzivnost vremenskega dogajanja v petek ohranja, po nekaterih celo stopnjuje. Za zdaj kaže na najbolj intenzivne padavine v osrednji, južni in zahodni Sloveniji.

Agencija za okolje
Pred dežjem polnijo vreče, umikajo avtomobile
Poljanska dolina trepeta zaradi dežja
Napovedano močno deževje in poplave

Agencija za okolje (Arso) je zaradi pričakovane velike količine padavin v prihodnjih dneh za četrtek za večji del države razglasila največjo stopnjo vremenske ogroženosti, za hidrološko ogroženost pa bo veljala oranžna.

Do 18. ure je tako v Zgornjem Posočju že padlo okoli 65 litrov dežja na kvadratni meter, pojasnjujejo na agenciji za okolje in dodajajo, da se tam že začenjajo pojavljati nevihte z nalivi. V noči na četrtek se bodo padavine še okrepile in postopno zajele večji del države.

Tudi v južni in osrednji Sloveniji lahko do noči na petek pade od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter. Ob tem na Centru za obveščanje pravijo, da zdaj v primerjavi s prejšnjimi izračuni kaže, da se bo intenzivnost vremenskega dogajanja v petek ohranila, po nekaterih izračunih celo stopnjevala. "Za zdaj kaže na najbolj intenzivne padavine v osrednji, južni in zahodni Sloveniji."

Ob tem dodajajo še, da lahko v hribovitem svetu zahodne in južne Slovenije skupno pade tudi več kot 200 ali celo 300 litrov na kvadratni meter.

Meteorne vode že zalivajo kleti
V posamezne kleti in pritlične prostore po državi je začela vdirati meteorna voda, na delu so gasilci. O črpanju poročajo iz Nove Gorice, Cirkulan, Bleda, Kranja, Gorenje vasi - Poljane, Škofle Loke in Vipave. Zaradi povišanega plimovanja je morje poplavilo nižje ležeče obale v Piranu.

Priporočamo spremljanje napovedi in opozoril, poudarjajo na Agenciji RS za okolje.

Najprej bodo začele naraščati reke na zahodu
Ponoči bodo lahko ob intenzivnih padavinah močneje narasle reke zlasti v severozahodni in jugozahodni Sloveniji, zlasti reke v Zgornjem Posočju, Goriških brdih, v porečjih Vipave in reke Reke, je pojasnil hidrolog Janez Polajnar. V četrtek čez dan in v noči na petek se bo naraščanje rek razširilo v osrednjo, severno in južno Slovenijo. Močneje lahko narastejo reke s povirji v Kamniško-Savinjskih Alpah in predalpskem hribovju Julijskih Alp, na Koroškem, Zasavju in Notranjskem.

Te visokovodne razmere se bodo nadaljevale predvidoma še v soboto, ko po Polajnarjevih besedah pričakujejo, da bo v večjem delu države vodnatost rek največja. Takšne razmere se bodo, posebej na kraških vodotokih, predvidoma nadaljevale vse do konca tedna, ponekod pa tudi v prvih dneh prihodnjega tedna.

Civilna zaščita je pripravljena
Glede na napovedi so tudi pripadniki civilne zaščite dvignili pripravljenost na celotnem območju države, je povedal poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. Pojasnil je, da imajo na zalogi ustrezne količine protipoplavnih vreč, po zadnjih izkušnjah pa jih imajo na zalogi tudi posamezne občine. Če bo treba, bodo v pripravljenosti tudi pripadniki Slovenske vojske.

Pri preprečevanju posledic morebitnih poplav prebivalcem svetujejo predvsem samozaščitno ravnanje. Za protipoplavne vreče naj se obrnejo na občine, sicer pa naj dvignejo predmete v višja nadstropja, primerno zavarujejo električno instalacijo in spremljajo razmere. Kot poudarja Polajnar, pa morajo predvsem varovati lastna življenja in "ne rešujejo svojega premoženja, takrat ko jih voda že zaliva".

Mestna občina Ljubljana je zaradi pričakovanega deževja in nevarnosti poplav začela razdeljevati vreče s peskom. Ljubljančani lahko vreče prevzamejo na družbi KPL na Litijski cesti 261. Na voljo jih je sicer omejeno število - vsak lahko za družinsko hišo dobi do 20 vreč, upravniki večstanovanjskih stavb pa lahko dobijo do 100 vreč, so sporočili iz kabineta župana.

Štab civilne zaščite izolske občine pa je medtem pozval vse občane in podjetja, naj preventivno očistijo odtoke, zaradi napovedanega visokega plimovanja morja pa svetujejo še, naj prebivalci starega mestnega jedra avtomobile, ki so parkirani ob morju, premaknejo na varnejše mesto.

Povečana nevarnost plazov
Geološki zavod Slovenije je ob tem opozoril na povečano verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v severozahodni in zahodni Sloveniji. Prebivalci na teh območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo zato pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih.

Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, nagibanje in rušenje zidov, posedanje in zdrse zemljine. Prebivalcem teh območij svetujejo, naj na strmih in nestabilnih pobočjih in brežinah iščejo znake premikov in poškodb (odpiranje razpok) ter tudi znake zamakanja vode na zemljišču. Podrobnejša navodila so dostopna na tudi na njihovih spletnih straneh.

Da bi pravočasno odkrili nastajajoči zemeljski plaz, je zelo pomembno stalno opazovanje plazovitega območja. Oglede še posebej priporočajo po izdatnejšem dežju, enako tudi po potresih. Na geološkem zavodu svetujejo, da o pojavih plazu ljudje takoj obvestijo pristojne službe (občino, upravno enoto, civilno zaščito). Glede na trenutno vremensko napoved za prihodnje dni obstaja možnost povečane verjetnosti pojavljanja zemeljskih plazov tudi v osrednji Sloveniji.

V primerjavi s prejšnjimi izračuni se intenzivnost vremenskega dogajanja v petek ohranja, po nekaterih celo stopnjuje. Za zdaj kaže na najbolj intenzivne padavine v osrednji, južni in zahodni Sloveniji.

Agencija za okolje
Pred dežjem polnijo vreče, umikajo avtomobile
Poljanska dolina trepeta zaradi dežja
Napovedano močno deževje in poplave