Igra v noči, ki jo ustvarja vulkanski pepel iz Eyjafjallajökulla. Foto: Reuters
Igra v noči, ki jo ustvarja vulkanski pepel iz Eyjafjallajökulla. Foto: Reuters

Ognjenik, ki je zaradi bruhanja pepela za nekaj časa povsem ohromil letalski promet v večini Evrope, še ne kaže znakov popolne umiritve. Oblak plina in pepela še naprej dosega višino 6 km, kar je 9 km manj od višine, ki jo je oblak dosegal na vrhuncu izbruha.

Vidljivost manj kot dva metra
"Nad vulkanom je rahel veter, kar ob nestabilnem ozračju južno od Islandije vpliva na višino oblaka in povzroča hiter padec pepela," je predstavnik islandske meteorološke službe pojasnil vzroke za to, da je okolico zajela "ognjeniška noč".

Policija je morala zaradi drastičnega zmanjšanja vidljivosti, ki ponekod znaša samo 2 metra, zaustaviti promet na lokalnih cestah, na katerih je v zadnjih tednih sicer veliko radovednežev, ki si želijo ogledati izbruh od blizu.

Pepel iz zahoda proti vzhodu
Prebivalci območja v bližini ognjenika po navedbah portala visir.is zaradi vulkanskega prahu ostajajo v zaprtih prostorih, nekateri pa so odpotovali k sorodnikom na drugem koncu Islandije. Veter oblak vulkanskega pepela odnaša proti zahodu, vremenoslovci pa napovedujejo, da se bo smer vetra spremenila tako, da bo prah odneslo južno od Islandije proti Škotski in Ferskim otokom.