Višina morja je po podatkih Arsa danes na drugi najvišji stopnji v zadnjih 48 letih. Foto: MMC RTV SLO
Višina morja je po podatkih Arsa danes na drugi najvišji stopnji v zadnjih 48 letih. Foto: MMC RTV SLO
Poplave v Kopru
Poplavilo je tudi parkirišče za tržnico v Kopru. Foto uporabnik: tarantella Foto: MMC RTV SLO
Morje poplavilo Obalo

Take plime po poročanju domačinov ne pomnijo že nekaj let. V Kopru je bila dopoldne pod vodo mestna promenada, zalilo je tudi nekaj trgovin.

Največ težav imajo v Piranu, saj je na Tartinijevem trgu gladina vode več kot pol metra nad prelivnim robom. Zalilo je občinsko palačo, knjižnico in lokale, poleg mestne vpadnice pa tudi vzporedne ulice.

Opozorilna sirena, ki prebivalce Pirana navadno opozarja na močno plimovanje, se je pokvarila. Gasilci in pripadniki civilne zaščite imajo polne roke dela, predvsem s parkiranimi vozili, ki jih lastniki niso pravočasno umaknili.

Ste v svoj fotografski objektiv ujeli poplavljena obalna mesta? Delite jih z nami - pošljite fotografije na Moj splet.

Morje na drugi najvišji ravni
Na izredno visoko gladino vode opozarjajo tudi na Agenciji RS za okolje: "Plimovanje morja je izredno visoko. Višina morja na mareografski postaji Koper je dosegla višino 372 cm, kar je druga najvišja višina v 48-letnem opazovalnem obdobju." Na Arsu so še zapisali, da je bila gladina vode najvišje leta 1969, ko so na mareografski postaji izmerili 20 centimetrov več.

Plimovanje ostaja visoko
Morje se je popoldne umaknilo iz poplavljenih nižjih delov obale. Ob 13. uri je bila višina morja na mareografski postaji Koper 303 cm, poroča Arso. Plimovanje bo še naprej povišano, morje pa bo sredi noči med 22. in 2. uro znova v manjši meri poplavilo nižje ležeče dele obale. Arso napoveduje, da so pojavljanja mogoča tudi v torek dopoldne med 10. in 12. uro, saj bo višina morja predvsem zaradi lastnega nihanja Jadrana presegla višino 290 cm.

Vode pa so prizadele tudi sečoveljske soline. Škode na nasipih naj bi bilo za več sto tisoč evrov.

T. K./A. K. K.

Video poplave v Kopru je naložil uporabnik riki_16.

Morje poplavilo Obalo