Požar so za zdaj omejili, na območju požara pa so požarne straže. Foto: BoBo
Požar so za zdaj omejili, na območju požara pa so požarne straže. Foto: BoBo
Požar na Sveti gori omejen, a nevaren

Ta se je popoldne nevarno širil proti Grgarju. Težavo za gašenje predstavlja predvsem teren, saj je za gasilce neprehoden, zato sta na pomoč prišla tudi italijanski helikopter in letalo za gašenje. Ponoči bodo na območju požara dežurale požarne straže.

Požar se je razširil, ker gasilcev na severni del zaradi neprehodnega terena niso mogli poslati, je povedal vodja intervencije in poveljnik enote novogoriških gasilcev Simon Vendramin. Poleg tega je zaradi morebitnih ostankov eksplozivnih teles iz prve svetovne vojne velika nevarnost eksplozij.

Nevarnost eksplozij je največja na približno 50 hektarjev velikem požarišču. Do zdaj so odjeknile že tri silovite eksplozije. V četrtek zvečer so gasilci našli tudi topovsko granato kalibra 65 milimetrov, težko 4,5 kilograma, ki so jo že odstranili.

Helikopter je pri gašenju oviral dim, popoldne pa so na pomoč prileteli tudi italijanski kolegi s še enim helikopterjem in letalom canadier. "Teren je namreč zelo strm in nemogoč za obvladovanje samo z gasilci, zato je nujna kombinacija obojega," je dodal Vendramin.

Namerni požig ali neprevidnost?
Po poročanju medijev naj bi bil za požar skoraj gotovo kriv človek. Vendramin je dejal, da lahko to glede na lokacijo požara zgolj domnevajo. Tako dopuščajo možnost, da je šlo za namerni požig ali odvržen cigaretni ogorek. Požar tako preiskuje tudi policija.

Gasiti so začeli že ob 6. uri zjutraj, s požarom pa se spoprijema okoli 80 gasilcev. Goriškim so na pomoč priskočili še tolminski in ajdovski gasilci in helikopter Slovenske vojske.
Cesta od Prevale proti Sveti gori in proti naselju Grgar je zaradi močnega dima in intervencijskih vozil zaprta.

Požar na Sveti gori omejen, a nevaren