Francijo je zajelo močno sneženje. Foto: Reuters
Francijo je zajelo močno sneženje. Foto: Reuters
Sneg povzroča veliko težav. Foto: Reuters
Plug v Cambraiu na severu Francije. Foto: Reuters
Sneženje na zahodu Evrope

Meteorološka služba je razglasila oranžni alarm v 26 departmajih na severu in zahodu Francije zaradi neobičajno obilnih snežnih padavin za to obdobje. Vremenoslovci napovedujejo, da bo snežilo do srede zjutraj.

Najhuje je v departmaju Manche, kjer je zapadlo od 50 do 60 centimetrov snega. Tam je ponoči na cesti med Valognesom in Cherbourgom obtičalo več sto vozil. V okoliških krajih so odprli dvorane in telovadnice, kjer so sprejeli voznike, ki jih je presenetil sneg.

V Cherbourgu se je v ponedeljek zvečer v težavah znašel trajekt s 500 potniki, ki mu v prvem poskusu zaradi močnih padavin in vetra ni uspelo pristati. V departmaju Manche danes vlaki ne vozijo.

Težave tudi v Parizu
O težavah v železniškem prometu poročajo tudi z območja Pariza, kjer vlaki vsak dan prepeljejo sedem milijonov potnikov. Promet primestnih vlakov je ohromljen na celotnem onmočju in na vseh progah, zato francoske železnice svetujejo potnikom, naj ne potujejo v Pariz, če ni nujno. Zaradi poledice in številnih prometnih nesreč je upočasnjen tudi cestni promet. Na pariških letališčih Roissy in Orly so odpovedali četrtino poletov.

Od ponedeljka sneži tudi v Belgiji, kjer se je danes na glavnih cestah nabralo za 1.600 kilometrov zastojev namesto običajnih 200. Otežen je tudi železniški in avtobusni promet. Vlaki Thalys med Parizom in Brusljem imajo precejšnje zamude.

Sneg povzroča težave tudi v Angliji. Na številnih avtocestah so nastali večkilometrski zastoji, več tisoč voznikov je za več ur obtičalo na cestah.

Sneg in led ovirata promet tudi v osrednjem delu Nemčije. Potem ko so zaradi sneženja na frankfurtskem letališču, tretjem najprometnejšem letališču v Evropi, morali odpovedati okoli 100 poletov, so letališče nazadnje zaprli. V zvezni deželi Hessen je na več šolah odpadel pouk.

Sneženje na zahodu Evrope