Večina žab, ki jih zaužijejo v Franciji, prihaja iz Azije. Foto: Pixabay
Večina žab, ki jih zaužijejo v Franciji, prihaja iz Azije. Foto: Pixabay

Več kot 500 strokovnjakov iz raziskovalnih, veterinarskih in okoljevarstvenih skupin je pozvalo francoskega predsednika Emmanuela Macrona, naj “naredi konec čezmernemu izkoriščanju žab” in za to živalsko vrsto uvede boljšo zaščito. EU uvozi za 80–200 milijonov žab letno, pri čemer jih večino zaužijejo v Franciji.

Večina je divjih žab iz Indonezije, Turčije in Albanije, kar nekaj pa jih je tudi s farm v Vietnamu, navaja raziskava neprofitnih organizacij Robin des Bois in Pro Wildlife, ki stojita za pismom Macronu.

"Praksa nikakor ni v skladu s strategijo EU-ja o upravljanju z divjadjo," je povedala Sandra Altherr z organizacije Pro Wildlife. “Absurdno je: v Evropi so žabje populacije v divjini zaščitene z zakonodajo EU-ja. A EU še vedno tolerira nabiranje na milijone teh živali v drugih državah – četudi to ogroža tamkajšnje žabje populacije.”

V Franciji pojedo več žabjih krakov, pogosto ocvrtih ali zdušenih s česnom in peteršiljem, kot v kateri koli drugi državi v EU-ju. Znanstveniki menijo, da bi si morala Francija v okviru konvencije o mednarodni trgovini ogroženih vrst (Cites) prizadevati za globalno zaščito ranljivih žabjih vrst.

Nekatere žabje vrste so že ogrožene. Foto: Pixabay
Nekatere žabje vrste so že ogrožene. Foto: Pixabay

Skupina 46 okoljevarstvenih nevladnih organizacij je podobno pobudo francoskemu ministrstvu za okolje predložila februarja, poroča Guardian.

Raziskave nakazujejo, da so določene vrste žab zaradi čezmernega lova nanje že ogrožene. Žabe tudi igrajo pomembne vloge v ekosistemih in na farmah. Paglavci lahko izboljšajo kakovost vode v ribnikih, žabe pa lahko pomagajo tudi, da kmetje uporabljajo manj pesticidov. Ker se prehranjujejo tudi s komarji, lahko tudi preprečujejo širjenje nalezljivih bolezni.

Alain Moussu, predsednik skupine Vétérinaires pour la Biodiversité (Veterinarji za biotsko raznolikost), še tretje skupine, ki je dala pobudo za pismo, je povedal, da so se veterinarji množično pridružili pobudi. “So občutljivi na krutost, ki prevladuje na tem trgu, pa tudi zaskrbljeni zaradi ekološkega neravnovesja, ki ga je povzročil padec populacij dvoživk," je povedal.