V vas so se vrnili vsi Ložani in danes jih tam živi 120. Foto: MMC RTV SLO
V vas so se vrnili vsi Ložani in danes jih tam živi 120. Foto: MMC RTV SLO
Obletnica plazu v Logu

Plaz, katerega sprožitev so povzročile dolgotrajne padavine v oktobru in novembru, je po takratnih izračunih povzročil skoraj osem milijard takratnih tolarjev oziroma 32 milijonov evrov škode. Doslej je država za odpravo posledic plazu namenila 15 nadomestnih hiš, v komunalno infrastrukturo in nove mostove je vložila 22,5 milijona evrov. Zgrajena sta bila tudi nov most v Logu in viadukt nad Mangartskim potokom.

A po desetletju sanacija še ni končana in bi za dokončno ureditev vasi, s tem pa popolno varnost pod Mangartom, potrebovali vsaj še devet milijonov evrov za še nekaj mostov in varovalni zid, je za TV Slovenija poročala Mojca Dumančič.

V vas so se vrnili vsi Ložani in danes jih tam živi 120. Vaščani so se sedmih žrtev (trupla ene niso nikoli našli) spomnili na spominski maši ob 17.00, po maši pa so v Logu postavili simbolni križ. Katastrofe so se domačini spomnili tudi že v torek s predstavitvijo knjige domačina Janija Mlekuža Sanje nikoli ne umrejo. Knjigo je založila Občina Bovec, predstavlja pa kraj v zadnjih sto letih s poudarkom na tragičnem dogodku, ki je trajno zaznamoval zdaj idilično vasico.

Vas se stara, a bo preživela
Igor Černuta
, predsednik krajevne skupnosti, je pred desetimi leti izgubil oba starša. Matere še niso našli. Povedal je, da je imel zadnji pogovor z mamo po mobilnem telefonu, saj je bil takrta že v Bovcu. Prosil jo je, če se umakne iz hiše, a ni hotela. Drago Černuta je dejal, da so prva leta po plazu pričakovali, da bo sanacija stekla hitreje, tudi sami so urejali, kolikor so zmogli na lokalni ravni.

Ložani opozarjajo, da se vas vse bolj stara. Domen Černuta je dejal, da se prebivalci starajo, starejši so umrli takoj po plazu, zdaj pa jih je vsako leto manj. Dora Vegele meni, da je vas pozabljena od vseh, saj so vzeli šiolo, bila je trgovina, a tudi tistega nimajo več. Žarko Mlekuž je odvrnil, da so to težave, s katerimi se sooča vsak majhen kraj v Sloveniji, a Log pod Mangartom zagotovo ima prihodnost, saj je že dokazal, da je preživel in bo še dolgo živel.

Obletnica plazu v Logu