Bolezen je prenosljiva z živali na človeka, zato naj bodo vsi obiskovalci zavetišča pozorni na kožne spremembe. Če jih opazijo, naj takoj obiščejo svojega osebnega zdravnika. Bolezen je ozdravljiva, vendar je potrebna zdravniška pomoč, pravijo v Snagi. Foto: Bobo
Bolezen je prenosljiva z živali na človeka, zato naj bodo vsi obiskovalci zavetišča pozorni na kožne spremembe. Če jih opazijo, naj takoj obiščejo svojega osebnega zdravnika. Bolezen je ozdravljiva, vendar je potrebna zdravniška pomoč, pravijo v Snagi. Foto: Bobo
Ker je ta glivična bolezen, ki se prenaša z dlako, zelo trdovratna, je treba izolirati in razkužiti vse, česar se je žival dotikala. Foto: MMC RTV SLO

Značilne znake bolezni trenutno kažeta dva psa, ki sta bila v zavetišče sprejeta avgusta oziroma novembra lani. Testirajo tudi vse ostale živali v zavetišču. Pri tem sta jim pomoč ponudili tako Veterinarska bolnica Maribor kot tudi Veterinarska fakulteta Univerze v Ljubljani. Zaradi popolne zapore zavetišča do nadaljnjega odpadejo vsi sprehodi psov. Prav tako v zavetišče ne morejo sprejeti novih živali ali živali oddajati v posvojitev.

Posebej so občutljivi otroci in starostniki
Za prenos okužbe so še posebej dovzetni otroci in starostniki, ki imajo slabši imunski sistem. Stroka svetuje, naj bodo starši pozorni na svoje otroke in njihovo zdravstveno stanje. Inkubacijska doba, v kateri se razvijejo klinični znaki okužbe z mikrosporijo, je dva do tri tedne, zato pozivajo vse, ki so bili v tem obdobju v zavetišču, da se redno pregledujejo, če opazijo kožne spremembe, pa naj ne odlašajo z obiskom zdravnika.

"Do tega trenutka sta se na zavetišče obrnili dve zaskrbljeni mamici, katerih otroka sta bila na obisku v zavetišču, saj sta pri otrocih opazili kožne spremembe," pojasnjujejo v Snagi, ki je prejšnji teden prevzela upravljanje zavetišča.

Kakšni so znaki obolenja?
Mikrosporija je glivično obolenje kože mačk, psov in ljudi. Pri živalih je tipičen znak bolezni okrogel predel kože brez dlake, prekrit z lusko ali krasto. Čeprav se ponavadi živali s to boleznijo okužijo med sabo, pa lahko tudi človek z mikrosporijo okuži svojega hišnega ljubljenčka.

Pri ljudeh pa se bolezen kaže kot vneta koža, z močnejšim vnetnim robom predvsem na odkritih mestih, kot so obraz, vrat in roke. Žarišča se širijo na robu, v sredini pa usihajo. Luščenje je posebej izrazito ob robu vnete kože. Na lasišču se pojavijo okrogla žarišča, kjer se lasje odlomijo nekaj milimetrov nad površino kože.

Po besedah veterinarke Darje Pavlin bolezen ni hudo nevarno za ljudi, a je zelo trdovratna. Zdravljenje lahko poteka tudi več mesecev, zato morajo biti oboleli pri tem vztrajni. Ljudje si jo večinoma zdravijo z antimikotičnim mazilom, ki ga bolnik namaže na vneto mesto na koži.