V Živalskem vrtu Ljubljana je oskrbnik s prisebnim ukrepanjem rešil življenje neodgovornemu obiskovalcu. Ta je poskušal po nogah pobožati žirafi. Foto: Živalski vrt Ljubljana
V Živalskem vrtu Ljubljana je oskrbnik s prisebnim ukrepanjem rešil življenje neodgovornemu obiskovalcu. Ta je poskušal po nogah pobožati žirafi. Foto: Živalski vrt Ljubljana
Žirafe
Živalski vrt Ljubljana ponuja več programov, kjer je mogoče priti v bližnji stik s številnimi živalmi v spremstvu strokovnega osebja. Foto: Živalski vrt Ljubljana

Obiskovalci Živalskega vrta Ljubljana so v sredo popoldne osebje obvestili, da je neznan moški preplezal ograjo in jarek ter vstopil v ogrado, v kateri so bile takrat vse štiri žirafe in dva noja. Ker k njim nikoli ne vstopajo niti oskrbniki, so takoj začeli reševalno akcijo. Brce žiraf in nojev so namreč lahko smrtno nevarne.

Noj ga je podrl na tla
Oskrbniki so odhiteli do ograde in v njej zagledali mladeniča, ki je poskušal po nogah pobožati žirafi. Reševanje je vodil vodja skupine oskrbnikov Robert Prašnikar, ki je po besedah predstavnice živalskega vrta Irene Furlan eden najbolj izkušenih oskrbnikov, skrbi pa tudi za noje in žirafe.
Mladeniču je zaklical, naj čim bolj mirno zapusti žirafe. Ta je navodila sicer ubogal, vendar ga je v tistem trenutku že napadel noj in ga podrl na tla. Oskrbnik mu je zato svetoval, naj se ne premika, saj noj človeka v ležečem položaju težje resno poškoduje. Ker je noj nadaljeval svoj napad, je Prašnikar tudi sam vstopil v ogrado ter s kričanjem in mahanjem preusmeril pozornost noja nase in s tem omogoči kolegom rešitev mladeniča.

Ta je deloval zmedeno, zato so poklicali policijo. Priznal je, da je užival mamila in alkohol, zato so ga policisti pridržali.

Živali lahko napadejo vsiljivce
Reševanje se je tako končalo brez poškodb. V živalskem vrtu pojasnjujejo, da žirafe redno navajajo na toleranco dotikanja po nogah, saj je to potrebno pri veterinarskih pregledih. Kljub temu pa lahko nepredvidena dogajanja in neznane osebe na njihovem ozemlju pri živalih sprožijo paniko in agresivno vedenje.

Strokovna vodja ZOO Ljubljana Barbara Mihelič pravi, da resnih incidentov do zdaj sicer še ni bilo, je pa veliko primerov, ko ljudje iščejo neposreden stik z živalmi, predvsem s papigami in opicami. To se pogosto konča s poškodovanimi prsti, saj živali sicer na videz delujejo mirno, prijazno in udomačeno, vendar poseganje na njihovo ozemlj, nepoznane kretnje in ljudi razumejo kot ogrožanje ter vsiljivce napadejo.